essentrics_2Move over Zumba, er is een nieuwe trend in fitnessland: Essentrics. Dit is een trainingsvorm die sinds enige tijd in Nederland steeds meer fans voor zich weet te winnen, zowel dansers, niet-dansers, (Olympische) atleten en chips-etende bankhangers. Er schijnen inmiddels wereldwijd al vele celebrities te zijn die nog liever hun baljurk-dragende Chihuahua zouden verhuren, dan een lesje Essentrics zouden missen. Ik schoof al mijn meubilair opzij en testte voor jullie een Essentrics les op dvd en volgde een workshop dag.

Essentrics?
Toen ik vorig jaar in Israël woonde en daar danste, sprak ik een aantal Amerikaanse dansers die me al vertelden over Essentrics en zeiden dat het AH-MA-ZING is (zij vinden natuurlijk heel veel dingen amazing dus daar kon ik toen natuurlijk niks mee). Kort gezegd is Essentrics een trainingsvorm waarbij staand en liggend op een mat, vloeiende oefeningen worden gedaan die het lichaam excentrisch versterken. Essentrics is in Canada ontwikkeld door Miranda Esmonde-White, voormalig ballerina bij het Canadese Nationale Ballet en haar dochter Sahra. In samenwerking met fysiotherapeuten en chiropractors ontwikkelden ze Essentrics. De spieren worden tijdens de les versterkt en verlengd waardoor het lichaam er lang, gespierd en slank uit gaat zien. Het belooft ook blessures te voorkomen, een plattere buik te bezorgen en de billen te verstevigen, waardoor je uiteindelijk een meer flexibel en gezonder lijf krijgt. Afgezien van de Arnold Schwarzenegger wannabees onder ons, klinkt dit redelijk ultiem. Maar is het ook echt wat?

DVD
Ik moet beginnen met een bekentenis. Ik ben dol op dansen, zweten, trainen, door de hel gaan en blij terug huppelen, maar dat doe ik het liefst in groepsverband. Thuis, op mijn eigen vierkante meter, met een grote bank achter me en een kat die als prettig voorbeeld er 23 uur per dag op ligt te slapen, heb ik de motivatie van een doperwt om iets aan training te doen.
Ik begin met de Arms, Waist & Abs oefeningen. Nou heb ik de ergste kippenarmen van de provincie, dus ik wist bij voorhand al dat ik het zwaar zou krijgen. Drie strak uitziende dames kijken me in matching witte topjes poeslief aan terwijl ik langzaam mijn lichaam aan het opwarmen ben (lees: Ik zweet al na 5 minuten). De bewegingen zien er mooi en zwierig (is dat een woord?) uit, als danseres is het een eitje om de oefeningen op te pikken, maar ik denk dat de gemiddelde Patty Brard het ook prima zou kunnen. Terwijl de we bezig zijn kijk ik verbaasd naar hoe droog en blij de trainers er nog uitzien. Is er zoveel geknipt in het videomateriaal? Ik ben in ieder geval al redelijk deud.
Nadat ik mijn armen, meer verzuurd dan een Napoleon snoepje, eindelijk kon laten rusten gingen we over naar de Abs. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik in lange, lange tijd niet zulke brandende buikspieren heb gevoeld. Holy hell. Super effectief en héél grondig. Platte buik potentie? Check! De been- en dijoefeningen waren nuttig en goed te volgen. Als afwisseling waren er stretching oefening die een fijne balans gaven aan de oefening.

De workshop
Om mijn werk als semi-Sherlock serieus te nemen, besloot ik deel te nemen aan een Essentrics introductie workshop in Amsterdam. Na een korte kennismaking met Daniëlle de Wildt, degene die Essentrics naar Europa heeft gebracht, begon ze te vertellen over de theorie achter Essentrics. Toen we eenmaal begonnen met de les merkte ik dat ik dat de opbouw best dynamisch was, anders dan op de dvd. Ik daagde mezelf ook meer uit dan dat ik thuis had gedaan, niet zo gek natuurlijk, waardoor ik op een gegeven moment, duwend en trekkend aan mijn armen, in een redelijke ongegeneerde soort split stond en ook nog extra moest denken aan verlengen. Was erg interessant om daar weer uit te komen kan ik je vertellen. De bewegingen voelden erg lekker, maar waren soms ook statisch waardoor mijn kippenarmen begonnen te rellen met me. Surprise surprise.

essentrics_1Tijdens de les kreeg ik wat last kreeg van mijn heupen, maar mijn schouders en rug voelden verbazingwekkend open en los. Aanrader dus voor alle kantoorslaven met toekomstige Quasimodo-ruggetjes. De beenoefeningen waren killer, maar doordat, net als bij Pilates, de hoeveelheid herhalingen relatief laag liggen, kom je er zo doorheen met een beetje wilskracht. De zogeheten Thigh burn oefeningen, met de nadruk op burn, zijn ook echt een aanrader, hoewel de term me eerder doet denken aan een kansloos Tel Sell apparaat wat je zogenaamd gemakkelijk onder je bed kan schuiven.

Tot slot
Ik heb het tijdens de workshop naar mijn zin gehad, maar ik heb geen nieuwe grootse ontdekkingen gedaan. Toch had ik gedacht, terecht of onterecht, dat Essentrics meer dans-achtig zou zijn. Het voelt als een fitness vorm gemengd met dansarmen, Pilates resultaten en soms gewoon oldschool aerobics. Ik denk dat de meeste dansers meer baat hebben bij het structureel volgen van Pilates lessen als ondersteuning voor hun lijf en hun danstechniek, dan volledig over te stappen op Essentrics. Als ik denk aan klanten/ leerlingen die zelfs nauwelijks hun veters kunnen strikken omdat ze te stijf zijn, laat staan zo in een deep lunge positie kunnen gaan zwieren en stretchen, denk ik dat Essentrics niet perse voor iedereen is. Na de dvd en de workshop denk ik dat Essentrics voor mij iets teveel een fitness trainingsvorm is, wat op een gemiddelde sportschool niet zou misstaan. Weinig kunstzinnig, technisch of dansant, maar wel effectief denk ik.
Iets voor mannen? Als ik er zo aan terugdenk zijn de meeste oefeningen fijn, maar niet perse aantrekkelijk voor mannen, hoewel in Canada en Amerika vele mannen elke dag lekker aan het shoulder blade blasten zijn. Ik zie mijn gespierde, Crossfit verslaafde vriend in ieder geval nog niet met mij in een Essentrics les staan. Misschien wel als ik hem beloof dat ik de hele week ga koken en dat hij op mijn kosten mag toegeven aan zijn sneaker-verslaving …as if.

Een must voor dansers dus? Weet ik niet. Ik ben Pilates docent en Pilates junkie, dus mijn voorkeur zal altijd gaan naar Pilates. Toch zijn er een aantal Essentrics oefeningen in mijn repertoire terecht gekomen en die doe ik met veel plezier. Ik denk dat het in het algemeen een interessante afwisseling is voor mensen die al op vele manieren hun lichaam trainen en toe zijn aan iets nieuws.

Mocht je het zelf willen proberen, kijk hier voor een overzicht van Essentrics lessen bij jou in de buurt. De lessen met master trainer Daniëlle kan ik in ieder geval aanraden.

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter