Bangarra-Leonard Mickelo-Photo-Jason Capobianco web resZeg al je afspraken af, meldt je ziek ook al ben je fitter dan een Olympische atleet, laat je hond al je huiswerk opeten, het Holland Dance Fesival gaat weer van start! Elke twee jaar vindt in Den Haag dit grootse dansfestival plaats met (inter)nationale stijl en klasse. Van 25 januari t/m 15 februari zijn er op drie locaties dansvoorstellingen, worden er workshops georganiseerd en meer. Ik ben al jaren fan en ik geef jullie in twee delen een guide to met alle inside info en tips van wat ik denk dat de moeite waard is. Deel 1: De voorstellingen…

Van prinses Beatrix tot Haagse Sjonnies
Mijn eerste kennismaking met het Holland Dance Festival was toen ik in mijn eerste jaar van de dansacademie zat. Het was gekkenhuis alom toen het programma van dat jaar bekend werd, al helemaal bij de immer hysterische Italiaanse dansertjes van Codarts. Ik ben dat jaar niet alleen naar een stuk of zes voorstellingen gegaan, waaronder eentje waarbij een danser als grasmat verkleed was, maar ook heb ik deelgenomen aan de dansparade van de geweldige Thom Stuart van DeDDDD.
Wat het Holland Dance Festival ten eerste zo leuk maakt, is dat ze bewust proberen zowel leken als kenners en zowel amateurdansers als professionals aan te trekken. Waar normaliter alleen stoffige mensen van middelbare leeftijd in een theater te vinden zijn, lukt het de organisatie een breed publiek te boeien. Ook zijn de prijzen errug goed te doen. Het programma aanbod is gigantisch as usual, dus zie hieronder mijn must see lijst.

TalentontheMove2_Rassemblement. Jan HordijkSTOP… Holland Dance Festival time 

De voorstellingen
Source of Inspiration, 25 januari. Dit is de feestelijke opening van het festival. Een avond met een geweldige line-up van (inter-)nationale dansgezelschappen die ook tijdens het festival te zijn zien, maar ook is er de uitreiking van de Jiří Kylián-ring. Prinses Beatrix zal ook in tha house zijn. Een soort Oscar avond en om die reden bijna uitverkocht!

Programma 3, NDT 29, 30, 31 januari, 1 en 2 februari. Een voorstelling van NDT is eigenlijk altijd goed, zelfs als ze alleen maar gillend zouden rondrennen zou het nog geweldig zijn. Ongeacht je kennis van dans. Als er Olympische Spelen voor dans gehouden zouden worden, dan zou NDT de Nederlandse inzending zijn. Klaar. De persfoto van deze voorstelling was ook alleen dit hoofd hieronder. Dynamisch en gezellig is natuurlijk anders, maar goed, NDT maakt geen grappen.

programmaIIIcreditRahiRezvaniwebcrop2.171727

Dolores van Mimulus Cia de Dança, 31 januari, 1 en 2 februari. In Dolores passeren dansstijlen variërend van moderne dans gemengd met Salsa, tot Samba, Merengue en Rumba de revue en zorgen voor een dynamische voorstelling vol passie. Denk dat dit ook voor leken een aanrader is.

Cantata & co van Gauthier Dance Company, 4 en 5 februari. Dit jonge Duitse gezelschap is momenteel erg hot & happening in de danswereld en werkt samen met vele topchoreografen (waaronder de geweldige Marco Goecke). Met Cantata & co maken ze hun Nederlandse debuut en daar wordt veel van verwacht. Ik ben benieuwd!

Ballet de Marseille Titanic  © pipitone

Realistische weergave van wat passagiers deden toen de Titanic de ijsberg raakte?

Titanic van Ballet National de Marseille, 7 en 8 februari. Kate en Jack zullen niet voorbij komen en ook Céline Dion zal helaas niet door de speakers tetteren, maar het verhaal van Titanic vormt de basis van dit stuk. Lijkt me een indrukwekkende voorstelling, met als concept onze verlangens naar vooruitgang en relatie met technologie.

Solaris van Joeri Dubbe, 7, 8 en 9 februari. Als ik zeg Joeri, zeggen jullie Dubbe! (misschien nog niet, maar dat komt wel). Jezus Christus en al zijn penvrienden, wat een geniale man is dit. Zowel als danser, choreograaf en als mens (heb hem een keer geïnterviewd voor Dans Magazine). Ik heb al zijn werk tot nu toe gezien en elke keer blaast hij me weg. Ik ga nu alvast mijn tentje klaarzetten voor het theater. Hieronder een stuk een making-of Solaris.

Rotunda van New Zealand Dance Company, 13, 14, 15 en 18 februari. Jong dansgezelschap met een ijzersterke reputatie. Naar eigen zeggen verbinden ze de “elite met de straat”. Kijk daar houden we van! Moderne dans op hoog niveau, maar nog steeds toegankelijk voor de gemiddelde sterveling.

Kinship van Bangarra Dance theatre, 14 en 15 februari. Dit Australische dansgezelschap, die structureel optreedt in het Sydney Opera House, maakt met Kinship haar Nederlandse debuut. Zij combineren moderne dans met traditionele dans en muziek (o.a. uit de Aboriginal cultuur). Zie hieronder een sneak preview van een (denk ik) verpletterend goede voorstelling.

Arrangementen
He he, heb je eindelijk een keuze kunnen maken van wat je wilt zien, begint ze over nog meer opties! (hou vol, nog maar een klein stukje). Het Holland Dance Festival biedt bij meerdere voorstellingen ook arrangementen, waaronder sleepover (hotelovernachting inbegrepen bij je voorstelling) en dansdiner (diner met interessante sprekers inbegrepen voorafgaand aan je voorstelling) arrangementen. Redelijk fancy shmansy dus. Ook is het mogelijk voor een gereduceerd tarief twee voorstellingen te bezoeken.
De dansdiner arrangementen met voorstellingen van Ballet National de Marseille en Bangarra Dance Theatre lijken me aanraders als je echt even wil wapperen met de euro´s én een leuke avond wilt hebben.

Mocht je nog meer willen weten of sta je met een rinkelende portemonnee en de overtuiging van een rotsblok klaar om meteen alle kaarten te kopen? Klik hier voor alle info over het festival.
Ik ga in ieder geval naar zoveel mogelijk voorstellingen toe en zal verslag doen op mijn blog, op Facebook en op Twitter.

Stay tuned voor Deel 2 van mijn guide to het Holland Dance Festival, wat zal gaan over de workshops en de docentenroute!


Ga jij naar het Holland Dance Festival?

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter