Nacho Duato, photo by Jan Hordijk.Het Holland Dance Festival is vorig weekend in Den Haag van start gegaan! En wat is er al veel gebeurd in de tussentijd. Er is een belangrijk ringetje uitgedeeld, prinses Beatrix vond het reuzegezellig en ik deed er bijna 10 jaar over om dit artikel te schrijven. Wil je zelf stukken dansen, de choreografen en dansers ontmoeten, ben je dansdocent en zoek je inspiratie? Hier volgt mijn guide to de beste workshops van het festival die te volgen zijn in het weekend van 1,2 en 8 en 9 februari. Schrap al je afspraken, verbrandt met een ritueel dansje je agenda en haal je spitzen maar uit het vet zou ik zeggen…

Laat ik eerlijk zijn. Het aanbod van de dansvoorstellingen was op z’n zachtst gezegd al redelijk gigantisch, maar ze dachten bij het samenstellen van de workshops waarschijnlijk: “Niemand mag dit festival overleven!” Aangezien ik wil dat jij, en ook ikzelf, ook nog toekomt aan andere nogal vitale dingen zoals bijvoorbeeld eten, slapen en ademen, heb ik mijn aanraders zo compact mogelijk proberen te houden. Bij elke workshop heb ik het niveau beschreven, hold on to your danssloffen hier gaan we!

Workshops
NDT Repertoire, 1 februari. De crème de la crème van de Nederlandse moderne dans. Tijdens deze workshop leer je materiaal dansen van de nieuwe voorstelling Programma 3 onder leiding van een van de dansers. Niveau: Advanced /professional (voor dansprofessionals, dansstudenten of je bluft je er gewoon doorheen). Mocht je hier nou geen genoeg van krijgen, dan kun je de volgende dag deelnemen aan de NDT compositie/improvisatie workshop.

Cabassa workshop – Mimulus Cia de Danca, 2 februari. In deze workshop wordt je geïntroduceerd aan de nieuwe dansstijl Cabassa, wat een (nogal vreemde) mix is van technieken als contactimprovisatie, ballroomdansen en moderne dans. Ben heel erg benieuwd naar deze workshop! Niveau: Intermediate (half gevorderd, dus wel wat danservaring).

Moderne (floorwork) workshop – Ballet National de Marseille, 8 februari. Hmm, dit wordt een interessante en schijnbaar ook een pittige. Tijdens deze workshop werk je, onder begeleiding van een van de dansers van het gezelschap aan, onder andere, het dansen met de vloer als partner, ruimtebewustzijn en suspension/release. Niveau: Advanced/ professional (schat ik zo).

Eric Gauthier, fotograaf Maks RichterEric Gauthier

Workshop Eric Gauthier – Gauthier Dance Company, 3 februari. Eerder schreef ik al over dit choreografische wunderkind, nu kun je je kans grijpen om les van hem te krijgen. Weinig is ervan bekend, maar je hebt ook weinig info nodig. Trek iets aan waarin je kunt bewegen, doe deo op en gaan! Niveau: Alle.

Workshop Uri Eugenio, 10 februari. Deze danser/ dans docent is bekend van tv (SYTYCD), zijn lessen bij Amsterdam Dance Centre en zijn werk als danser bij vele moderne gezelschappen zoals Scapino Ballet en LeineRoebana. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat zijn lessen geweldig zijn, veeleisend, maar het is écht dansen. Niveau: Intermediate/advanced.

Bangarra Dance Company, fotograaf Greg BarettBangarra workshop

Workshop Bangarra Dance Theatre, 13 februari. Zoals je hier las, moet dit gezelschap echt mindblowing zijn. Inheemse Australische dans + moderne dans = Bangarra stijl. Je kunt veel zeggen over Nederland, maar inheemse dans zit niet echt in ons vocabulaire. Aanrader dus.


Docentenroute
Klein applausje voor de organisatie, ook deze editie organiseren ze workshops voor dansdocenten en ik heb gekozen voor de workshops waar je als docent vooral zelf danst. Ik doe een dansles of workshop altijd voor mijn eigen genot, onder het motto treat yo self en niet omdat het hoofddoel is dat mijn leerlingen er baat bij hebben. Vandaar mijn selectie.

Klassiek – Andrew Greenwood, 8 februari. De les van Greenwood is klassiek ballet met een twist. In zijn lessen richt hij zich op het verbeteren van de danstechniek (waarvoor hij speciale methodes heeft ontwikkeld), het voorkomen van blessures en het verhogen van het lichaamsbewustzijn. Sounds good.

Modern – Min Hee Bervoets, 8 februari. De ambassadrice van de moderne dans van België en choreografe bekend van tv (The Ultimate Dancebattle). Dat belooft wat. Ik heb vorig jaar in een stuk van haar gedanst en haar bewegingstaal is absoluut een aanrader om een keer te ervaren. Spannend en intens.

Modern – Neel Verdoorn, 8 februari. Zonder twijfel, GA naar deze workshop. Geweldige docent (hoewel haar gezichtsuitdrukking niet altijd heel blij is), altijd mooi dansmateriaal en haar techniek (met name het lichaams- en ruimtelijk bewustzijn) is inspirerend voor elke docent.

(Modern) Jazz – Ben Bergmans, 8 februari. Daar is hij hoor, Ben ‘Boem-Boem’ Bergmans! Een workshop van deze grootvader van de jazz dans (oeh hij gaat kwaad op me zijn als hij dit leest) staat garant voor het ervaren van zijn geweldige techniek (denk Matt Mattox in een modern sausje) op steengoede jazz en soul muziek. Dansplezier, expressie, muzikaliteit en funk staan centraal. Een must!

Klassiek – Jane Lord, 9 februari. Een fijne docent en een bekende naam in de danswereld. Deze ex-soliste van het Nationale Ballet geeft een pittige klassieke les met een positieve insteek. Geen Russische balletjuf taferelen! Vaak verwerkt ze klassiek balletrepertoire in haar lessen, erg leuk om te doen. Zie hierboven Jane in actie.

(Modern) Jazz – William Lu, 9 februari. Dit is veruit een van de meest loveable docenten die er is. Geweldige danser, geweldige docent (geeft altijd veel nuttige correcties en prachtig dansmateriaal) en een heel fijn mens. Ik verlaat zijn lessen altijd met een gigantische glimlach, een bezweet lichaam en de positiviteit van een shopaholic tijdens een uitverkoop. Een must!

Jiří Kylián Repertoire – Shirley Esseboom, 9 februari. Ik kijk héél erg uit naar deze workshop. De choreografieën van Jiří Kylián zijn wereldberoemd en worden gekenmerkt om uitmuntende techniek, muzikaliteit en humor. Shirley Esseboom is ook niet de minste, zij heeft vele werken van Kylián gedanst en is bekroond met de Gouden Zwaan (belangrijkste Nederlandse dansprijs) voor haar danscarrière.

Choreografie – Soosan Gilson, 9 februari. Soosan is mijn persoonlijke Goeroe en ik heb ontzettend veel van haar geleerd. Een bijzondere docent en vooral een erg inspirerende choreograaf. Haar kennis en jarenlange ervaring in het werkveld biedt zowel voor beginnende, als ervaren choreografen nieuwe tools die bruikbaar zijn en ook nog veel plezier opleveren.

Klik hier voor prijzen en meer informatie over de workshops.


Ga jij workshops van het Holland Dance Festival bezoeken? Zo ja, welke?

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter