Disclosure photo via disclosureofficialVoor dansprofessionals is het vinden van inspirerende muziek heel belangrijk. Al jaren vragen collega’s en vrienden aan mij welke muziek ik nu heb weer gevonden of wat mij inspireert om dans op te maken. Mijn Ipod heeft op party’s meer connectie gemaakt dan een dronken tiener op een schoolfeest. Vandaar deze wekelijkse must hear. Deze keer zijn mijn aanraders de DJ-formaties Disclosure en Mount Kimbie. Enjoy!


Disclosure – Settle
Ik weet dat de meeste festivalgangers en een groot gedeelte van de mensheid in het algemeen, mij nu lang en breed uitlachen dat ik hier nu mee aankom, maar Disclosure is nog steeds een must hear vind ik. Deze Britse DJ-formatie (het zijn twee broers, kittig detail) heeft afgelopen zomer met hun album Settle grote indruk gemaakt op de muziekwereld en mijn eigen stralende persoontje. Deze knettergoede cd staat vol House muziek met oldschool allure. Toen ik deze muziek voor het eerst hoorde stond ik in de deuropening van mijn huis, met jas aan, helemaal uit mijn dak te gaan en te schreeuwen tegen mijn vriend: “Wat is dit, wat is dit!?” Muziek waarvan je meteen gaat dansen? Check!

Disclosure artwork via disclosureofficial

Dit album leent zich, door het verschil in tempo en melodielijnen perfect voor het creëren van modern dansmateriaal en ook jazz lessen. Ook hiphoppers zullen het moeilijk vinden deze cd te negeren. Voor House dansers is er natuurlijk al helemaal geen houden meer aan. Met Acid House achtige beats, rauwe samples en vooral een goede afwisseling van up tempo en meer mellow nummers is bijna het hele album voor dansers één brok inspiratie. Ikzelf heb op meerdere nummers combinaties en oefeningen gemaakt voor mijn moderne lessen. Zelfs als mijn dansers niet hoefden te dansen, konden ze niet stil blijven staan. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk.

Wanneer niet luisteren?
Als je niet houdt van House muziek, als je meer inspiratie krijgt uit instrumentale, langzamere nummers om dans op te creëren of als je houdt van makkelijke top 40 muziek in de lijn van Pitbull tot volkszangers als Frans Duijts en Manita. Ook liefhebbers van Gregoriaanse muziek zullen dit album misschien redelijk zum kotsen vinden.

Hoogtepunten van het album:
When a fire starts to burn, Latch, Confess to Me, January.

Mount_Kimbie_photobyChris_Rhodes_1 (1)

Mount Kimbie – Crooks and Lovers
Nog een elektronische muzikale ontdekking! Oei oei oei. Nogmaals, als ik achter loop dan buig ik mijn hoofd nederig voor de mensen die de naam Mount Kimbie al jaren geleden op hun bil hebben laten tatoeëren. Maar voor de mensen die net als ik deze berg van een DJ-formatie nog niet kenden, listen up. Het album  Crooks & Lovers stamt uit 2011 en heeft in Engeland vele prijzen gewonnen en betekende de definitieve doorbraak voor Mount Kimbie. Anders dan Disclosure is dit album veel minder gelikt, abstracter en soms ronduit vaag, maar op een goede manier al zeg ik het zelf. James Blake meets Ground is Lava, meets Mr. Oizo, meets een op hol geslagen beat computer.

Mount Kimbie Crooks&lovers

Sowieso verdient de volledige album cover een kleine high five, Sir Mix-A-Lot (bekend van het nummer Baby got back) zou het ook waarderen.
Sommige samples ruisen en maken de nummers mooi van lelijkheid waardoor je voelt dat de heren Mount en Kimbie (of hoe ze ook heten) geen behoefte hadden aan over-geproduceerde, gladde tracks. De onderliggende beats blijven duidelijk hoorbaar en houden de flow van elk nummer goed vast, hoe abstract die soms ook kan zijn (of zeg maar gerust dubieus). Over het algemeen voelt dit album wat duister aan, nummers zijn vaak instrumentaal en dus kunnen liefhebbers van meer experimentele, elektronische muziek hun donkere hartje ophalen. Elk nummer is anders. Waar Settle van Disclosure veel meer als één stijl voelde, kun je als dansmaker alle kanten op met Crooks & Lovers. Misschien zul je tijdens danslessen hier minder mee uit de voeten kunnen, maar ik denk dat dit album een absolute aanvulling is voor een gewaagde dans-improvisatie sessie. Ik ben as we speak bezig met het maken van een moderne choreografie op het nummer Carbonated. Het heeft een geweldige opbouw, wat misschien nog wel een van de meeste commerciële tracks is van het album. Maar ook op Ruby heb ik een hele choreografie gemaakt.

Wanneer niet luisteren?
Als je graag muziek wil vinden die geschikt is voor verjaardagspartijtjes van peuters en kleuters, mensen die erg houden van muziek met catchy refreintjes, of op zoek zijn naar karaoke-waardige muziek. Ik weet niet echt of je hier dan op zit te wachten. Ook mensen die graag op zondagmiddag Bingo spelen en een gezellig muziekje zoeken, is dit denk ik een no-no.

Hoogtepunten van het album:
Blind Night Errand, Carbonated, Ruby, Between Time.

Noot van de redactie (a.k.a. van mezelf): Intussen is het nieuwe album van Mount Kimbie, Cold Spring Fault Less Youth, halverwege 2013 uitgekomen. Ik ben deze nu constant aan het luisteren. Is ook steengoed. Hier volgt later nog een aparte review van op dancetalk.nl!

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter