open dag theaterschoolJa het is weer zover! De komende weken gooien de Nederlandse Dansacademies hun deuren weer open, staan toekomstige dansers met klotsende okseltjes te kijken naar hun (mogelijke) toekomstige school en wordt iedereen met Colgate smiles te woord gestaan: De open dagen 2014 are upon us. Afgelopen zaterdag ging ik voor Dance Talk een kijkje nemen op de plek waar ik mijn professionele danscarrière jaren geleden begon. Vandaag is de Focus Op: de Theaterschool van Amsterdam. Kijk je mee?

Dit is de eerste Plog (photolog) van Dance Talk! Het leek me leuk je aan de hand van foto’s en een filmpje een indruk te geven van hoe mijn dag was. Ik besloot naar de open dag van de Theaterschool Amsterdam te gaan omdat het eigenlijk altijd een veelzijdige en inspirerende dag oplevert. Of je nou niets weet van dans, nog moet beginnen aan je dansopleiding, of al klaar bent. Van de flamboyante leerlingen van de Jazz-Musical opleiding die korte sketches op de wandelgangen laten zien en in de theaters iedereen wegblazen, tot de eigenzinnige, maar getalenteerde en soms ronduit vage dansers van Modern Theaterdans. Ik heb bij de Theaterschool de 5 o’clock class gedaan, een veeleisende maar geweldig vooropleiding. Ook zij zijn steevast een geliefde groep om te bekijken tijdens de open dag. Als je door het 5 o’clock class programma heen komt en  je werkt hard, is de kans groot dat je niet alleen wordt aangenomen op een dansacademie, maar ook got what it takes om in de danswereld het hoofd boven water te houden. Genoeg reden om te kijken hoe het gaat met mijn oud-docenten en het talent van de toekomst!

Starbucks adam centraal
Eenmaal aangekomen op Amsterdam Centraal probeerde ik met stalen zenuwen niets te kopen bij Starbucks. Iets in de trant van een Chai Tea Latte en een (warme) cinnamon roll, lord have mercy, daar kun je zelfs een beer in winterslaap hysterisch mee maken. Anyway, ik ben een sterke vrouw. Ofzo.

trap adam centraalOp weg naar de metro.

amsterdam centraalAh zie daar, de pittoreske voorgevel van het station. Zoals je kunt was het een tropische dag vol positiviteit en blij kijkende mensen.

nieuwmarktIk had kunnen lopen, maarja ik zat liever 1 minuut in een vunzige metro met iemand die ongegeneerd uit zijn neus zat te eten. Nice. Uitstappen bij Nieuwmarkt en dan een klein stukje lopen naar….

theaterschool 1De Theaterschool! *Fame liedje begint te spelen*

gang ahkGang van de tweede verdieping van de Theaterschool.

Ik ben straight to business gegaan en ging naar de verdiepingen waar de dansstudio’s zitten. Ik heb eerst een beetje rondgelopen en voelde me gelijk weer vertrouwd en thuis. Zelfs na vier jaar Codarts Rotterdam voelt een bezoek aan de Theaterschool toch als een debiel soort thuiskomen. De hysterische gaytjes (love y’all!) stonden in strakke broekjes te stretchen terwijl een groep meiden aan het klagen waren over vermoeidheid en zin in chocolade. Same old, same old. Terwijl ik waarschijnlijk met een nogal psychopaat-achtige grijns om me heen aan het kijken was (en als een schizofrene paparazzo alles aan het fotograferen was), kwam er een meisje naar me toe die vroeg of ik ergens naar op zoek was. Nee mevrouwtje. Ik hoor hier. Maar natuurlijk was ik schaapachtig en zei ik alleen “nee hoor, dank je”.

les van jakeHip-hop les van Jake.

Bij de Docent Dans opleiding gaf niemand minder dan Jake (man met muts), van Jake’s Dancefactory een hiphop les. Aan de verhitte en enigszins wanhopige koppies te zien was het een lekkere pittige les. Blijf het grappig vinden dat je tijdens een les waar je het juíst super warm krijgt, dat dan mensen als fashion statement een muts of sjaal dragen. Vooral in urban dansstijlen (nogmaals sorry) gebeurt dat veel. Als ik het warm hebt, dan weet je het. Geen thermo-ondergoed en wanten voor mij tijdens een hip-hop les!

les percy2

Ik kwam al vrij snel terecht bij de les van mijn oud-docent Percy Kruithoff. Kenmerkend voor zijn stijl, zag ik meteen de mooie lange lijnen en hij gebruikte hij bijzonder muziek. Grappig om te zien dat hij nu eigenlijk een BN’er is, de les stond stampvol en ik heb mijn Israëlische stalen smoel dan ook extra overtuigend in moeten zetten om me door de menigte te wurmen en vooraan te gaan zitten. Hier waren ze bezig met het leren van een mooie modern-jazz combinatie.

percy in actionPercy en dansers in actie.

Ik vond het leuk om te zien dat de leerlingen, sommige van buitenaf, anderen in opleiding bij de Theaterschool, allen er helemaal voor gingen . Percy dwingt het ook af, no fooling around in zijn les (en terecht). Het resultaat is altijd verpletterend goed, het liet niemand onberoerd tijdens de open dag.

Percy speechPercy spreekt zijn dansers toe.

Zoals het Percy betaamt geeft hij een korte speech bij de aangeleerde choreografie. Niet omdat hij wil dat mensen het precies uitvoeren op zijn manier, maar om te zorgen dat de dansers het uitvoeren met een eigen invulling en beleving van het materiaal. Dansen met hart en ziel (cheesy-heid mag af en toe best). Aan het einde van de choreografie moesten de dansers rondlopen en ‘verwondert kijken naar iets boven hen. Zoals hij zei gaat het er niet om dat je met je hoofd omhoog kijkt en een beetje rondloopt, maar het gaat erom dat je zelf er vol in gelooft dat je iets ziet, dan gelooft het publiek je ook. Terwijl ik bij Percy zat hoort ik vanuit de studio ernaast de pompende beats van steengoede House muziek, een man schreeuwen, de geur van iets te veel zweet en piepende sneakers, dat moet de les zijn van John Agesilas…

Les john agesilasHouse les van John Agesilas was al (flink) bezig.

Er zijn weinig dansopleidingen waarbij House in het curriculum zit, zoals dat bij Jazz-Musicaldans en de 5 o’clock class het geval is, en bij het zien van de les op de open dag begrijp ik daar niets van. In alle jaren van dansen op zowel academies als erbuiten, zijn er weinig stijlen die zo geweldig zijn als House. De muziek is geniaal, in een club ga je immers (als het goed is) ook al uit je dak op deze muziek, dus in een dansstudio met een groep gemotiveerde dansers en een opzwepende docent als John Agesilas (=Drill sergeant van de House) is er geen houden meer aan. De term cool dekt niet eens de lading. House dancing is gewoon aan. Als John dan ook schreeuwend met zijn handdoekje en de vetste House tracks de dansers over nog meer grenzen van zweet-waanzin weet te krijgen, denk ik weer terug hoe ik een paar jaar geleden in zijn les stond te knallen. Geweldig.

mtd1Nogal ‘sensuele’ manier van opwarmen bij Modern Theaterdans. Gezellig hoor!

Hoewel het absoluut een leuke ervaring zou zijn geweest, had ik niet zo’n zin om naar één van de drie Jazz-Musical dans voorstellingen in het theater te gaan. Ik besloot eens te gaan kijken bij Moderne Theaterdans. Al bij binnenkomst in de studio was het verschil met de andere opleidingen duidelijk te zien. De meeste dansers zagen er een beetje verstrooid uit en hadden as usual een nogal bizarre combinatie van lekker zittende kleren aan. Denk hoge trainingsbroeken, verschillende kleur sokken en ruim zittende t-shirts. High fashion. Deze derde jaars studenten waren momenteel bezig met repeteren van een choreografie van een Israëlische maker (naam helaas niet opgeschreven!). Ze vertelden dat ze onderzoek hadden gedaan naar hoe dieren zich gedragen zowel individueel als in kuddes. Toen ze begonnen te dansen waren er veel kleine bewegingen die zich herhaalden, ze dansten als geheel en steeds was er er één iemand die een verandering van beweging of geluid inzette wat de rest van de groep langzaam volgde. Deze veranderingen werden steeds extremer. Het was bizar, maar heel spannend om naar te kijken.

 straatje naar dam

Na veel gesproken te hebben met Percy en Jocelyn Bergland (manager van de 5 o’clock opleiding), besloot ik dat het tijd was om er vandoor te gaan. Ik liep vanaf de Theaterschool richting de Dam, een bezoekje aan de Bijenkorf sla ik natuurlijk nooit af! En wat koop je dan op zo’n perfecte shopdag? Precies, kattenvoer en nagellak! Retail therapy tot op het bot.
Volgende open dag die ik ga bezoeken is van Codarts Rotterdam op 8 februari.

Om je een nog beter beeld te geven van hoe de lessen eruit zagen die ik bezocht bij de Theaterschool, heb ik een filmpje gemaakt. Enjoy!

Heb je zelf ook de open dag van de Theaterschool bezocht? Wat vond je ervan?

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter