foto voetDansers; het zijn net mensen. Net als de gemiddelde mensachtige zegt de kledingkeuze veel over hun, ondanks het feit dat ze het zelf niet door hebben. Sommigen zweren op danskledij die het onderkantje nauwelijks bedekt, met nepwimpers erbij en hoge sokken aan, terwijl anderen er al dansend meer uit zien alsof ze klaar zijn om elk moment een tukje te doen. Denk volledige pyama’s en een haarstijl die te omschrijven is als ‘een ontplofte ananas’. Ik onderwierp collega’s en mezelf aan een keuring, als een dansante Karl Lagerfeld meets Sherlock Holmes en ontdekte drie types: De Slons, de Hoge Sok en het Uithangbord. Bij welke categorie hoor jij?

De Slons
Vanuit mijn jaren bij Codarts Rotterdam heb ik veel ervaring met dit type. Bijpassende dansstijlen zijn: Moderne dans, improvisatie/compositie, Biodanza, floorwork. Ik ben zelf ook fulltime Slons geweest. Mooie tijden waren dat, ik liep hele dagen in mismaakte pyjama’s rond en heb zo mijn schooltijd uiterst relaxt doorlopen. Een 100% Slons voorbeeld is dat ik een tijd geleden modern floorwork les had van een geweldig goede danser/choreograaf en zijn kleding zag er eerlijk gezegd uit alsof het al in een verre staat van ontbinding was. Terwijl hij bezig was hoorde ik een scheur en ja hoor, precies bij zijn gentleman’s sausage was de broek gescheurd. Zijn hele pakket hing eruit, gelukkig gehuld in een zwart glanzende slip (!), maar toch. De enige respons was “Oeps!” en toen heeft hij nog ruim een uur ongegeneerd lesgegeven. Of de docente die me wekelijks lesgaf en steevast dezelfde oude broek en trui aan had met gaten erin, waar een kangoeroe met obesitas nog doorheen gepropt had kunnen worden.

Slons fotoBij de slons gaat het eigenlijk ook vooral om het dragen van de verkeerde kledingmaat, denk aan broeken die te kort zijn, oversized truien, t-shirts etc. Comfortabel is key. Ook de meest onmogelijke kleurencombinaties waar je pijn in je ogen van krijgt worden gretig uit de kast getrokken, denk een ruitjesblouse met een stipjes broek en gestreepte sokken. Anything goes. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het hoog optrekken van broeken, hierin het t-shirt proppen, het dragen van verschillende kleuren sokken en de broekspijpen hierin stoppen. Een leuke anekdote op deze sokkenkwestie was de docent die speciale sokken had voor de linker- en rechtervoet, maar de twee steevast door elkaar haalde.

foto slons chris gladis via FlickrVeel make-up dragen en het haar netjes gestyled hebben is bij de Slons een redelijk grote no-no. Als laatste wil ik nog kwijt dat onder de Slonzen ook heel veel humor zit in de kleding. Zo stond ik altijd graag bij een danser in de les die vaak een Spongebob Squarepants broek aan had en mijn favoriete Slons kledingstuk was die van een Cunningham docent die een trui had waar een mossel op stond met eronder het woord Muscle. Nice.

De Hoge Sok
De dansers in deze categorie zijn eigenlijk de fashionista’s en fashionisto’s van de danswereld. Hip zowel binnen als buiten de dansstudio. Zien er altijd tip-top uit, hebben goed nagedacht over hun kleding en zijn gevoelig voor kledingtrends binnen de danswereld. Ze zijn vooral te vinden bij danslessen zoals Jazz, Hip-hop, alles wat met de term lyrical te maken heeft en Show/Musical dans. Denk korte broekjes, naveltops, vaak hoge sokken, leggings, tanktops met drukke print sport-bh (of bikini top) eronder, strak in de make-up en voor de mannen vooral losse tops waardoor je af en toe een tepel flasht. Ik had een tijdje geleden een leuke persoonlijke clash met deze dansers. Ik had een moderne dansles gevolgd bij de Henny Juriëns Stichting in Amsterdam, waar klassieke en moderne lessen te volgen zijn voor professionele dansers en in hetzelfde gebouw zit Amsterdam Dance Centre waar zo’n beetje alle stijlen te volgen zijn. Met mijn Slons outfit van de moderne les (lees: grote ruitjes blouse, afgeknipte joggingbroek van mijn vriend en een loszittend shirt) liep ik de jazz les bij ADC binnen. Het was alsof een plaat van een DJ vastliep en er ging nog net niet iemand naar zijn of haar portemonnee om me een euro te geven. Daar stond ik dan met mijn stralende persoontje, “sh*t!”, veel te slonzig.

hoge sok foto Brian MiraflorEigenlijk is de Hoge Sok danser een type dat op elk moment een club binnen zou kunnen lopen, een cocktail zou kunnen gaan drinken op het strand of zou kunnen dansen in een videoclip van iemand hips. Ofzo. Een kenmerkend verschijnsel bij de vrouwelijke dansers van dit type is het gebruik van grote flessen met zoete meuk, oftewel Victoria’s Secret Body Splash. A.k.a. body spray waarmee alles in een straal van 50 meter gedrenkt wordt in een soort Barbie-sap meets een stuk of honderd vloeibare snoepkramen. “Lekker” ruiken is dus ook van belang voor de Hoge Sok, wat ook bevestigd wordt door mijn schoonzus (is ook danseres en heeft veel Hoge Sokken in haar vriendenkring).

Foto bobbi vie via Flickr

Het Uithangbord
De laatste categorie kennen we denk ik allemaal. De reden dat ik deze groep Uithangbord heb genoemd is omdat het bijvoorbeeld te maken heeft met de merknamen die groot op de danskleding gedrukt staan. Ik denk hierbij aan een van mijn amateurdansers die vaak danst in een broek waar in koeienletters het Nederlands Dans Theater op staat. Why? Het Uithangbord betekent eigenlijk dat het merk van de kleding erg belangrijk is. Verwar dit niet met de Hoge Sok die graag Nike kleding draagt of een ander hip merk. Het gaat vooral om kleding die gezelschappen of dansorganisaties verkopen. Binnen deze categorie is nog een subcategorie en hierbij zijn de merken iets minder duidelijk in beeld. Hierbij gaat het om ‘echte’ danskleding. He he, eindelijk dansers die het soort kleding dragen waarvoor het bedoeld is!

foto Steven Depolo via FlickrDit is vaak professionele kleding in zwart, bordeaux of pasteltinten en zijn een stuk duurder dan bijvoorbeeld de keuzes van de Slons dansers. Gek genoeg associeer ik vooral dansdocenten, nette amateurs en dansers van kunstzinnige instellingen bij deze categorie. Eigenlijk willen deze groep dansers er vooral verzorgd uitzien, een professionele uitstraling hebben en laten zien “ik dans!”. Mijn eerste danskleding was in deze categorie. Het roze wollige vestje voor over mijn balletpak. Nooit gedragen natuurlijk want dat vond ik niet stoer genoeg, maar ja mijn idee dat ik ballet wel gangster kon maken, was natuurlijk ook een kansloze missie.

Algemene regels
Er zijn heus nog meer typen en categorieën te bedenken, dit is pas het topje van de dansante ijsberg. Natuurlijk hoef je niet specifiek één van deze types te zijn. Ik ben een milde Slons denk ik, maar mooie, nieuwe, ‘echte’ danskleding kan ik ook heel erg waarderen. Het is toch redelijk ultiem als je kleding na tien wasbeurten er nog precies zo uitziet zoals toen je het kocht. Just saying. Er zijn nog een paar algemene feitjes die ik je wil meegeven.

– Het onbegrijpelijke, maar ontzettend prettige ‘één opgerolde broekspijp’ is voor alle dansers toegestaan. Dat betekent een warm been en een koel been, dat is mijn theorie. Uiteindelijk kan dit ook transformeren in twee opgerolde broekspijpen, maar dit hoeft niet perse.
– Een joggingbroek kan en mag altijd.

Ik hoop dat je iets

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

facebooktwittergoogle_pluspinterest

2 reacties

 1. Pingback: Review Krisztina’s Keuze | Dance Talk

 2. HAHA,

  Wij op die foto, met allebei een kort broekje, al is die van mij echt mega kort!
  De tussenin fase die richting slons gaat,
  Super vet Lies al je posts! Ik lees ze graag!

  X

 3. Pingback: Inspiratie voor je (dans)kledingkast: H&M | Dance Talk

 4. Pingback: Dun, droog en dankbaar | Dance Talk

 5. hahah XD

 6. Pingback: Eetgewoonten onder dansers | Dance Talk

 7. Pingback: Dance Talk bij de Nederlandse Dansdagen 2014: Zaterdag Overdag | Dance Talk

Laat een reactie achter