02. maart 2014 · 2 comments · Categories: Reviews

old-school-hip-hop grootMuziek, wat zouden wij dansers zonder doen? Dansen in stilte is natuurlijk super experimenteel en vast zó 2014, maar toch. Bij deze Must Hear is mijn missie om de funk, hiphop en soul (terug) te brengen in je dansles, choreografie of gewoon in je woonkamer. Ik raad je mijn favoriete Franse hiphopformatie Hocus Pocus en Haarlems trots Pete Philly aan. Enjoy!

Klassiekertjes
Voordat ik van wal steek met een lofzang over deze twee albums, moet ik eerst zeggen dat beiden albums niet recentelijk zijn uitgebracht. Ik wilde over deze twee diamantjes schrijven, omdat ik ze al ruime tijd in mijn collectie heb en nog steeds bijna elke week gebruik voor dans of high intensity relaxation (a.k.a. hangen op de bank). Succes gegarandeerd dus!

16+pieces+Cover16 Pièces – Hocus Pocus
Sommige mensen hebben hun kennis van de Franse taal niet verder ontwikkeld dan het bekijken van de “Omelette du Fromage” aflevering van Dexter’s Lab, of het kopen van een stuk brie in de supermarkt. Toch is Hocus Pocus voor iedereen die houdt van soul, hiphop en funk, ronduit formidable (geweldig) en vooral voor danslessen. Denk aan een Franse variant van The Roots, meets Jamiroquai en Kyteman, maar verder is er weinig vergelijkingsmateriaal. Ondanks het succes zowel nationaal als internationaal, zijn ze in Nederland niet erg bekend. Net als hun vorige albums (die ik je ook ab-so-luut kan aanraden) staat 16 Pièces vol met melodische hiphop, samenwerkingen met internationale grootheden uit de hiphop wereld en nummers waar de soul en funk vanaf spat. Hierbij is de Franse taal, ook al versta je er geen derrière van, juist een heerlijke, bijna exotische toevoeging.

HP photo via www.mygoodzik.netVoor wat bruikbaar
Ondanks het feit dat dit album uitgebracht is in 2010, blijft het een succes in mijn danslessen, ongeacht de stijl, of het nou een hiphop, modern, jazz en zelfs klassieke ballet is. Ik heb het allemaal gedaan en bij elke leeftijdsgroep werkte het goed. Elk nummer is anders, van up-tempo met hier en daar een funky uitschieter waar mijn oud-docent Ben Bergmans trots op zou zijn, tot prachtige ballads. Dit album heb ik vooral gebruikt voor oefeningen in een dansles, niet zozeer voor choreografieën, maar dat kan denk ik ook best. Er wordt zowel in het Frans als in het Engels gerapt en gezongen, maar eigenlijk maakt dat helemaal niet uit, de stemmen in combinatie met vooral de steengoede beats passen perfect bij elkaar. Dit album klopt gewoon van begin tot eind, net als al hun vorige werk. Vooral het nummer Le majeur qui me démange draai ik elke week in een dansles. Nog een groot pluspunt is dat als je dit album niet gaat gebruiken voor dans op welke manier dan ook, je in ieder geval een geweldige plaat hebt om thuis af te spelen of op een mellow feestje. Want ja, Franse muziek geeft dat extra beetje Le Le Le aan elke gelegenheid toch?

Wanneer niet luisteren
Als je bij elk Frans woord met kots-neigingen terugdenkt aan Franse luistertoetsen op de middelbare school, als je op zoek bent naar geschikte muziek voor een Heavy Metal bijeenkomst voor ex-gedetineerden en ik denk dat je dit album ook moet laten liggen als je muziek zoekt om dramatische en akelige poëzie op te schrijven.

Hoogtepunten van het album
I wanna know, Le majeur qui me démange, Signes des temps, Portrait.

Album cover Pete PhillyOne – Pete Philly
De meeste mensen kennen deze getalenteerde Haarlemse rapper/zanger van het duo waar hij ooit deel van uitmaakte, Pete Philly & Perquisite. Na nationaal en internationaal succes, besloot hij een soloplaat uit te brengen. One is een bijzonder hiphop album met veel jazz, maar ook elektronische invloeden. Als je hield van wat hij maakte met Perquisite, dan zal One ook bij je in de smaak vallen. Met zijn rauwe, karakteristieke stemgeluid en melodische beats is dit net als 16 Pieces en veelzijdig album, waar ik sinds de release in 2011 nog altijd graag naar luister en gebruik voor danslessen en choreografieën.

PETEPHILLY_©IamKatVoor wat bruikbaar
Ik denk, en weet uit eigen ervaring, dat je met One als danskunstenaar alle kanten op kunt, hoewel het album zich het beste leent voor moderne, modern/jazz, jazz lessen en choreografieën. Grote diversiteit in tempo en karakter van de nummers, sterke lyrics, soms rauw, soms gevoelig gezongen en gerapt. Het is een toegankelijk album met hit-potentie, maar daarom zijn er jammer genoeg weinig nummers waar meneer Philly de meer experimentele kant op gaat, met het steengoede Gemini Solo als uitzondering. Als het goed is gaat bij elke danser het hartje sneller kloppen en beginnen de okseltjes al te zweten bij de up-tempo nummers, maar sommige ballads schreeuwen ook om dans op te maken. Niet alle nummer zijn even sterk, maar sommige nummers zijn zó goed, zoals Movin’ On, Ocean en One, dat dat ruim compenseert voor een paar mindere. Ik heb Pete Philly ook al meerdere keren zien op treden en ook hij danst de billen uit zijn broek op zijn eigen nummers, altijd een goed teken!

Wanneer niet luisteren
Als je door muziek van Pete Philly & Perquisite al behoefte had om jezelf gillend van een brug te gooien, dan gaat One je niet echt minder labiel maken. Als je juist heel erg houdt van het getal Two (twee), dan is dit album natuurlijk bij voorbaat al een no-no. Ook denk ik dat je als je op zoek bent naar muziek die je kunt draaien bij de entree van een hamster fokkerij, dit album kopers niet perse zal aanzetten om een paar kilo pluizige knagers in te slaan. Om maar even een idee te geven.

Hoogtepunten
Gemini Solo, One, Movin’ on, Ocean.

Beide albums zijn te verkrijgen via iTunes,en bol.com, en te beluisteren via Spotify.

Wat zijn jouw hiphop aanraders?

facebooktwittergoogle_pluspinterest

2 reacties

  1. Wat een leuke blog! Je schrijft echt heel scherp en je blog is helemaal op instapniveau voor ons die minder gestretched zijn :)

    Deze hiphop aanraders ga ik vaker luisteren!

  2. Haha ik las het en hoorde het je zeggen :’)
    Vooral je stukjes over ‘wanneer niet te luisteren’ waren hilarisch

    Ik ga de nummers zeker luisteren.

Laat een reactie achter