Must hear weeknd frontMuziek en dans, het eeuwenoude duo gaat samen als een hamburger en een broodje. Vandaag ga ik twee albums aanraden die ge-wel-dig zijn voor je dansles, choreografie of als je in je eentje los wil gaan in je huis of in de rij bij de supermarkt (ik ben overigens niet aansprakelijk voor de gevolgen van dat laatste). Ik ga de alternatieve R&B en errug experimentele, elektronische kant op bij deze Must Hear, wat gegarandeerd zal inspireren voor dans. Vandaag raad ik je The Weeknd en Autechre aan. Enjoy!

The Weeknd album coverKiss Land – The Weeknd
Twee weken geleden was ik bij het concert van Drake en in het voorprogramma stond de minstens zo vlammende The Weeknd, waar de gemiddelde Drake fan ook al lang en breed mee bekend is. Ik wil hem vandaag extra in het muzikale zonnetje zetten, want deze alternatieve R&B act (met ontploft giraffe-stijl haar en prachtige stem) verdient het gigantisch. De Canadese Abel Tesfaye, zoals The Weeknd echt heet, gooide een aantal jaren geleden al hoge ogen door na een heleboel mysterie rondom zijn persoontje ineens uit te komen met een geniaal album van 30 (!) nummers, Trilogy. Zijn nieuwe album Kiss Land, laat weer zijn kenmerkende, rauwe, steengoede beats horen, wat het beste te omschrijven als een futuristische interpretatie van R&B, hiphop en techno. Zijn poëtische, seksuele teksten er bovenop met het stembereik van een mannelijke Beyoncé, maakt dit album voor dansers en eigenlijk iedereen met oren nogal onweerstaanbaar.

The Weeknd. Photo by Lamar TaylorVoor wat bruikbaar
Nog meer dan bij Trilogy, laat Tesfaye zijn duistere kant horen, zoals bij het nummer The Town waar met veel echo en een bijna industriële sound je als danser of docent alle kanten op kunt. De explosieve samples van onder andere het nummer Belong to the World geeft me het gevoel dat hij de kant van Kanye West’s Yeezus op gaat, maar dan met zijn engelachtige stem en soms ronduit gore teksten creëert hij een nieuw genre. Het album zal absoluut niet bij iedereen in de smaak vallen, staat niet vol met hitjes voor de radio of blije kinderpartijtjes, maar je kan de genialiteit hiervan niet ontkennen. Ondanks het feit dat elk nummer een andere sfeer neerzet zijn alle nummers wel duidelijk in dezelfde stijl, wat een een voordeel of nadeel kan zijn ivm je smaak. In mijn moderne danslessen en voor choreografieën gebruik ik muziek van The Weeknd erg vaak, maar ik kan zijn nummers ook absoluut aanraden voor dansstijlen als hiphop en zelfs voor jazz. Perfect voor choreografieën en als je in je enigzins muffe danslessen een meer experimentele kant op wil gaan. Wat ik mis in dit album zijn een aantal sterke uptempo nummers, maar ondanks dat is het album top en geeft hij veel kleffe R&B zangertjes uit de huidige hitlijsten absoluut het nakijken.

Wanneer niet luisteren
Als je nog steeds keihard vastklampt aan hitjes van Justin Bieber en One Direction, dan is The Weeknd een nogal akelig heerschap om naar te luisteren. Als je muziek zoekt die geschikt is voor keurige seksuele voorlichtingslessen of muziek die een kerkdienst zou kunnen opfluffen zou ik dit album niet perse adviseren. Ook voor klassieke balletlessen denk ik dat je weinig blije leerlingen zult krijgen door dit als muzikale begeleiding te gebruiken.

Hoogtepunten van het album
The Town, Live For, Belong to the World (kijk ajb de clip onderaan deze post!).

autechre-quaristice album via residentadvisor.netQuaristice – Autechre
Oh jee, weer een Engels productie duo op Dance Talk. Ik raad dit album aan, wetende dat veel mensen die niet zo into experimentele, elektronische muziek zijn, nu gillend rond gaan rennen of verklaren dat ik toe ben aan een enkeltje isoleercel. Dus open minded mensen opgelet! Juist in de chaos van dit ontzettend vreemde album van Autechre, zitten ongelofelijk veel mogelijkheden voor danskunstenaars. Als je op zoek bent naar muziek die niet meteen schreeuwt om cheerleader dansjes, maar uitdaagt om te shockeren, vernieuwen en vooral ontzettend strakke choreografieën (ongeacht de stijl) op te maken, dan zit je bij Autechre sowieso al jaren aan het juiste adres. Veel dansers zijn daarom ook al goed bekend met dit duo, maar gek genoeg heb ik juist dit album uit 2008 niet bij danslessen of voorstellingen voorbij horen komen. Ik heb al eerder een aantal solo’s en groepsstukken gemaakt op muziek van Autechre en man wat vind ik die muziek toch vet.

Autechre via portable-infinite.blogspot.nlVoor wat bruikbaar
Muziek van Autechre heeft altijd een elektronisch/ techno stijl, met veel bizarre samples maar ook melodieuze en dromerige invloeden zoals bij de opening van het album Altibzz. Dit album leent zich in mijn ogen vooral voor mensen die iets willen doen met dansimprovisatie, moderne/abstracte choreografieën of willen experimenteren met verschillende dansstijlen op minder voor de hand liggende muziek. Ongeacht wat je ermee doet, dit album gaat vooral de creativiteit prikkelen, als je door de chaos ‘heen’ kunt luisteren zoals bij het nummer The Pic. Als ik zeg dat elk nummer anders is op Quaristice, dan meen ik dat echt. Er is geen rode draad, er zijn geen vloeiende overgangen tussen de nummers en ik zal om die reden het album niet vrijwillig gaan luisteren op een lazy zondagmiddag. De samples en geluidseffecten zijn alles behalve subtiel te noemen, hebben vaak geen regelmatig ritme en er is voor dans dus vaak geen telling op te ontdekken. Maar de sfeer, de complete chaos en vooral het ontvreemdende effect wat de album over je heen gooit is niets minder dan steengoed te noemen en daarom raad ik het je toch aan. Dit is het soort muziek wat moderne dansgezelschappen gebruiken zoals Batsheva Dance Company en Nederlands Dans Theater. Geen sfeervolle kamermuziek, maar een elektronische klap in je gezicht met een creatief geprikkeld brein en lijf tot gevolg.

Wanneer niet luisteren
Voor iedereen die moeite heeft zijn mentale gesteldheid redelijk op de rails te houden, dan gaat dit album een averechts effect hebben. Als je op zoek bent naar muziek om te draaien tijdens een activiteitenmiddag in een bejaardentehuis, dan zullen de gehoorapparaatjes en de Pacemakers het wel héél zwaar krijgen. Ook kan ik het van harte afraden als je in het dagelijks leven veel tijd, liefde en energie steekt in de Thomas Berge fanclub. Je bent gewaarschuwd!

Hoogtepunten van het album
Altibzz, plyPhon, paralel Suns.

Beide albums zijn te verkrijgen in platenzaken (voor alle oldschool cd-lovers), en onder andere via iTunes en bol.com.

Kende jij deze artiesten al? Wat vind je ervan?

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter