Workshop Dance Talk frontAfgelopen zondag was het dan eindelijk zover! Na maandenlang nadenken, plannen en regelen ging de eerste Dance Talk workshop Zakelijke Training voor Danskunstenaars van start. Het was een groot succes! Zoals je weet was dit naar aanleiding van het overweldigende aantal reacties op dit artikel. Zie hier een kort verslag van de dag. 

Binnenkomst
Laten ik beginnen door te zeggen hoe zenuwachtig ik was (op een gezellige manier), toen ik op de locatie in Haarlem aankwam. De workshop vond plaats in een gebouw waar verschillende Haarlemse, creatieve ondernemers een kantoor hebben, van grafisch ontwerpers tot architecten en meer. Gonnet26 sprak me dan ook ontzettend aan qua locatie omdat hier totaal geen formele, stijve sfeer hangt, maar mensen op een kunstzinnige manier aan het werk zijn en open staan voor creatieve initiatieven en projecten.Workshop Dance Talk 1
Ik werd welkom geheten door een bord waar ik mijn naam op zag staan en dat maakte me trots als een genetisch gemanipuleerd turbo-pauw. Hoe tof is dat! Een voor een kwamen alle deelnemers binnen druppelen. Wat grappig was voor mij is dat ik met allen contact had gehad via de mail en iedereen mij direct herkende, maar ik geen idee had hoe de anderen eruit zagen. Dat heb je natuurlijk met een blog waar je met je foto nogal groot op staat! Super vreemd eigenlijk, alsof ik een BB’er ben (= bekende blogger).

Knijp me
Caro Ritsma (de zakelijk adviseur die invulling aan de workshop gaf) en ik heetten iedereen welkom en ik opende de workshop met een introductiepraatje. Het was voor mij de eerste keer dat ik voor een groep (grotendeels) onbekenden vertelde over mijn blog, hoe ik begonnen ben en waarom ik het pleidooi een paar weken geleden schreef  wat zoveel aandacht genereerde. Ik vond het heel bijzonder om op dat moment voor het eerst echt te ervaren wat mijn blog teweeg heeft gebracht, normaliter blijft het voor mij voornamelijke bij digitale reacties, maar verder ontmoet ik mijn lezers (nog) niet vaak. Ik had heel even een ‘pinch me’ momentje. Is dit echt aan het plaatsvinden? Super leuk.
Workshop Dance Talk 3Ritsma van Benefitsyou nam hierna het woord en introduceerde zichzelf. Zij heeft veel ervaring met zakelijk onderhandelen, coachen, zakelijke trainingen en workshops geven aan zzp’ers en mensen in vast dienstverband en haar training ‘in 1 dag een beter salaris’ spreekt natuurlijk voor zich. De reden dat haar aanwezigheid tijdens de workshop nog toepasselijker was, is omdat zij vele jaren in de danswereld heeft gewerkt, o,a, bij het Nederlands Dans Theater en ISH. De perfecte persoon om ons een beter uurtarief te laten krijgen en een beter zakelijk beleid te gaan voeren.

Because I’m worth it!
In een notendop hebben we daar in die drie uur dan ook absoluut aan gewerkt. Ondanks dat drie uur lang klinkt, hadden we denk ik wel een week lang met elkaar om de tafel kunnen zitten om te praten over misstanden in de danswereld en over hoe we beter zakelijk kunnen onderhandelen. Het probleem zit echter niet alleen bij de manier waarop dansinstellingen zich gedragen, maar vooral heeft het te maken met het hebben van een onjuist zelfbeeld/ gevoel van eigenwaarde. Dit had ik in mijn pleidooi ook wel benoemd, maar gaandeweg de workshop kwamen we daar steeds meer achter. Wat ik vooral merkte is dat er zoveel opgekropte frustraties zijn en dat er te weinig mogelijkheid is voor dansers en dansdocenten om deze kwesties te ventileren en te delen met collega’s. Dat is het natuurlijk ook met het dansvak, het is vaak erg eenzaam en daardoor sta je er ook met het zakelijke aspect veelal alleen voor bij opdrachtgevers. Als je dan ook er niet écht in gelooft dat je beter verdient en als je dan niet ziet wat je waard bent, dan blijf je simpelweg jarenlang werken onder slechte omstandigheden en voor een te laag tarief. Je verdient meer. Het was dan ook alleen al heel erg fijn om met ‘lotgenoten’ om de tafel te zitten en openlijk te kunnen praten over de minder leuke, maar minstens zo belangrijke, kanten van het vak. De eerlijkheid en bereidheid om kwetsbaarheid te tonen van de deelnemers, was erg bijzonder en fijn.Workshop Dance Talk 4

Deze workshop ging veel over empowerment, als het zo vreselijke gezegde dat je ‘meer in je eigen kracht moet gaan staan’ zeg maar. Met verschillende opdrachten en in gesprek met elkaar zijn we hiermee aan de slag gegaan en dit was ontzettend leerzaam en leuk. Maar vooral, confronterend. We kwamen hiermee namelijk tot de conclusie dat de meesten van ons (bijvoorbeeld door de dansacademie en het harde leven in de danswereld) eraan gewend zijn geraakt om vooral op een negatieve manier naar onszelf te kijken. Jarenlang hoor je wat allemaal beter moet, hoor je wat je fout doet en wordt je beoordeeld in audities en bij voorstellingen. Er staat te weinig positiviteit tegenover, waardoor je natuurlijk in wezen niet echt een gezond gevoel van eigenwaarde hebt. Dit werkt ook op zakelijk vlak in je nadeel en is dus voor de meesten een belangrijk werkpunt gebleken. Workshop Dance Talk 2

Deze ontdekking is er een om over na te denken en al helemaal voor het management van dansopleidingen, want deze issue gaat natuurlijk veel verder dan beter zakelijk kunnen onderhandelen. Dan kun je nog zo gepassioneerd zijn over dans, keihard werken en je liefde voor het vak overbrengen aan anderen, maar in wezen is dit zowel voor je emotionele en financiële gesteldheid een slechte zaak. Afgezien van dit praten over en werken aan het verbeteren van je gevoel van eigenwaarde, hebben we ook praktische dingen geleerd over hoe je daadwerkelijk zo’n onderhandelingsgesprek voert met opdrachtgevers en dit was ontzettend nuttig, vooral omdat we ook aan het denken werden gezet hoe het is om de opdrachtgever te zijn. Ik merkte bij mezelf dat ik me ineens heel erg strijdlustig en vooral zekerder voelde. Deze informatie was gewoon on point voor veel aanwezigen. Ik bleek niet de enige te zijn die zich strijdlustig voelde, want plannen voor het oprichten van een stichting of een belangenvereniging werden al snel voorgesteld. Geweldig natuurlijk, maar deze workshop is al een goed begin. Al met al gaf deze workshop de tools om goed voorbereid, stapsgewijs zakelijk te kunnen onderhandelen met opdrachtgevers, gaf het meer inzicht in hoe de danswereld op zakelijk vlak werkt, maar ook nuttig advies over hoe je kunt gaan werken aan jezelf.

Workshop Dance Talk 6Plannen voor de toekomst
Dit smaakte absoluut naar meer en de reacties van de deelnemers waren dan ook erg positief! Ik ben daar ontzettend dankbaar voor. De tijd vloog voorbij. Dit was echt een waanzinnige ervaring voor mij, zowel het organiseren als het deelnemen. Deze workshop is dan ook het begin van vele projecten en evenementen die ik namens Dance Talk ga opzetten. Niet alleen ga ik nog een aantal van deze Zakelijke Trainingen voor Danskunstenaars organiseren vanaf september, maar ook wil ik de deelnemers van deze eerste workshop een vervolg aanbieden. Zoals we namelijk ook merkten tijdens deze workshop, is dat er nog zoveel onderwerpen, problemen en frustraties zijn waar we als danskunstenaars tegenaan lopen, en een dergelijke samenkomst brengt ons in de gelegenheid te ventileren, van gedachten te wisselen en elkaar te steunen. Vooral dat laatste is in mijn beleving een groot gemis in dit werkveld en was tijdens deze workshop dan ook erg fijn.

Kortom, er gaat nog een boel gebeuren en ik zal je via mijn website, Facebook en Twitter op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen over deze dag en ik hoop je te zien bij een Dance Talk evenement in de toekomst!

Voor alle deelnemers van deze eerste workshop, nogmaals hartelijk dank voor jullie aanwezigheid, openheid en geweldige inzet!

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

2 reacties

  1. Komt er binnenkort een herhaling van deze workshop ? lk en mijn collega/collegea zouden graag deelnemen :D

    • LisaDanceTalk

      Deze zelfde workshop (voor mensen die er niet bij konden zijn of er niet van wisten), ga ik ergens in september nog een keer organiseren. Alle info hierover zal ik tegen die tijd aankondigen op de website. Maar super tof dat jij en collega erbij willen zijn!

  2. Pingback: Filmpje: Speciale deal Conny Janssen Danst | Dance Talk

  3. Pingback: Dansers dilemma #1: Omgaan met stress | Dance Talk

  4. Pingback: Dansers Dillema #2: de onbetaalde factuur | Dance Talk

Laat een reactie achter