BaanIedereen die mijn blog al een tijdje volgt weet dat het nieuws, wat gisteren bekend is gemaakt, mij en vele andere dansers en dansdocenten héél erg happy maakt. Sommigen weten het al, maar toch leek het me goed hier een artikel over te schrijven. Guess. What. Er is een nieuwe gezamenlijke CAO voor de danssector overeengekomen, er zijn afspraken gemaakt om freelance danskunstenaars een beter vooruitzicht te bieden én er is ein-de-lijk aan de bel getrokken bij het Ministerie van Onderwijs om de vloedgolf van afgestudeerde dansers en dansdocenten af te remmen. Can I get an amen? Ik praat je door alle details heen.

Normaliter plaats ik geen nieuwsberichten op mijn dansblog, maar hier maak ik absoluut een uitzondering voor. Een paar maanden geleden schreef ik, redelijk verhit, mijn pleidooi over zzp’ers in de danssector en dit heeft destijds zoveel losgemaakt bij zowel opdrachtgevers als dansers en dansdocenten, dat ik nu nog steeds steunbetuigingen, reacties en feedback hierover krijg. Ik heb hier in mei ook een workshop voor georganiseerd en het komende seizoen ga ik er hier nog een paar van organiseren. Het staat hoe dan ook als een spitz boven water dat een aantal zaken in het danswerkveld ronduit slecht geregeld zijn. Gelukkig gaan vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de podiumkunsten, het NAPK en FNV KIEM, een aantal van deze issues aanpakken. Applaus!

Portemonnee dans, geldCAO
Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis, is er een gezamenlijke overeenkomst gesloten voor een CAO voor de theater- en danssector. Het idee is natuurlijk dat beide kunstvormen hierdoor sterker staan, ook door de huidige economische crisis en door het wegvallen van subsidies, toch het hoofd boven water kunnen houden. “Bij de gezamenlijke overeenkomst is gekozen voor een minimum-cao die een stevig fundament voor de arbeidsvoorwaarden legt. Er is in voorgaande jaren flink bezuinigd op deze sector en er is sprake van krimp. Met de nieuwe cao wordt concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. De cao bevat een loonsverhoging van één procent per 1 september 2014 en één procent per 2015.”, aldus het NAPK. Ten eerste moet ik erbij zeggen dat ik dit hele nieuwe CAO verhaal echt helemaal amazing vind, maar ik heb er persoonlijk nu weinig aan. Dansinstellingen mogen namelijk vrij beslissen of ze hier wel of niet mee werken. Juist door deze ‘vrijheid’ van opdrachtgevers ben ik zzp’er, want het is helaas redelijk uniek om als danser of dansdocent een instelling te vinden waar ze je in loondienst nemen en dus uitbetalen volgens dit CAO. Maar goed, dit is weer een andere kwestie. Misschien dit even meenemen in de volgende vergadering, NAPK en FNV KIEM? Voor mensen in loondienst is dit uiteraard fijn, welverdiend nieuws.

Modernisering en ZZP’ers
Bij de woorden ‘modernisering van het dansvak’ heb je sowieso mijn aandacht. “De cao bevat nieuwe afspraken voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers”, aldus het nieuwsbericht. Ik vraag me af wat dat eigenlijk inhoudt, die duurzame afspraken. Betekent het dan dat iedereen in een gerecycled theater gaat werken of dat werknemers makkelijk omgeschoold kunnen worden naar een andere functie binnen hetzelfde bedrijf, wat het Nationale Ballet bijvoorbeeld al (succesvol) doet? Duurzaam is sowieso een vaag woord, net als ambachtelijk, wat te pas en te onpas de wereld in wordt geslingerd. Maar verder zijn er geen details hierover bekend, dus we wachten het af. Iets wat er bij deze nieuwe overeenkomst ook is vastgelegd, is hoe om te gaan met zzp’ers. De arbeidsovereenkomsten, de manieren van omgang en de verschillen qua vergoeding voor zzp’ers in het dansvak, zijn te groot. Nou hè hè. Hier kunnen we nog wel tien jaar over praten. Dit is in mijn ogen het grootste probleem. Omdat dans en met name het dansdocentschap een vrij beroep is, kan elke halve zool in dit werkveld werkzaam zijn en daardoor is de markt verpest. Ook omdat veel freelance danskunstenaars niet goed kunnen onderhandelen, vaak te weinig kennis hebben van wat een gezond, financieel beleid is en helaas vele opdrachtgevers hier royaal misbruik van maken, werken vele freelancers net als ik voor te weinig geld en onder slechte omstandigheden. Ik hoop van harte dat deze nieuwe afspraken deze kwesties gaan aanpakken en het beter voor ons freelancers maken.

Dansopleidingen en negativiteit
Voor mij is de kers op de appelmoes van al dit nieuws het volgende. Het NAPK en het FNV KIEM hebben namelijk ook een oproep gedaan aan het Ministerie van Onderwijs en de HBO- en MBO- opleidingen om iets te doen aan het feit dat er jaarlijks teveel mensen afstuderen aan dansopleidingen en andere kunstopleidingen. “Ondanks de krimp in de sector neemt het aantal studenten op de kunstopleidingen nog ieder jaar toe.” Natuurlijk is dit zuur voor toekomstige dansers en dansdocenten die nog moeten beginnen aan hun opleiding, maar zoals ik ook al eerder zei: er is te weinig werk. De meeste Nederlandse dansers zoeken daarom werk in het buitenland of besluiten ander werk te gaan doen. De werkdruk is waanzinnig hoog, de concurrentie is buiten proportie. Ook voor dansdocenten is dit het geval. Zo stopte ik onlangs bij een dansschool en werd ik zonder enige moeite vervangen. Fijn voor de leerlingen en de dansschool, maar niet zo fijn voor je eigenwaarde. Heb je een conflict met een opdrachtgever? Vergeet het maar, de dansdocent en danser trekt bijna altijd een het kortste eind. Voor jou (letterlijk en figuurlijk) honderden anderen of zoals het NAPK zegt; “Het overaanbod aan beroepskrachten leidt tot een negatieve druk op de arbeidsvoorwaarden.” Dat dus. Niet voor niets dat de meeste dansers en dansdocenten gemiddeld na 2 tot 5 jaar na het afstuderen gaan werken in een andere branche. Zo zonde! ‘Verdringing’ is ook iets waar de nieuwe overeenkomst zich over buigt: “In voorstellingen nemen goedkope stagiairs nog vaak de plaats in van afgestudeerde dansers of acteurs”. Als je op een gemiddelde vacature- of auditiewebsite kijkt zie je voor danskunstenaars de meeste waanzinnige banen, maar helaas zijn veel van deze banen enkel beschikbaar als stageplaats. Je gaat als afgestudeerde danskunstenaar toch niet fulltime werken voor 300 euro per maand, terwijl je hierna ook nog eens geen enkele baangarantie hebt? Ik ken dansers die het doen, want ze hebben geen keuze en willen niet eindigen in een schoenenwinkel. Hoog tijd dus dat deze misstanden worden aangepakt. Go NAPK en FNV KIEM!
Ik hoop meer te weten te komen over deze gemaakte afspraken, dat laat ik je dan ook absoluut weten.

Ik ben erg benieuwd naar je gedachten over dit nieuws. Laat het me weten bij de comments onder dit artikel, op de Dance Talk Facebook pagina of via Twitter!

Zie hier het volledige nieuwsbericht van het NAPK.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

7 reacties

 1. Menno Leemhuis

  AMEN HALLELULUAH! WANNEER GEEF JE TROWUENS WEER

 2. Menno Leemhuis

  Sorry ging even mis
  Wanner geef je weer een workshop? Ik zou hier heel graag bij zijn!

 3. Helemaal mee eens. Lisa for PRESIDENT! ;-)

 4. Belangrijk ! Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen !

 5. Op zich goed nieuws, er is aandacht voor ons vak. Vraag me wel af hoe dit allemaal verder ontwikkelt, het geld moet immers ergens vandaan komen. Ik vraag me af of deze cao invloed heeft op de positie van dansdocenten, want ik val zelf als dansdocent onder de cao kunsteducatie. Ben wel blij dat er aandacht is voor de toename in het aantal dans (docent) studenten. En als je het mij vraagt, zou de overheid ook eens moeten gaan kijken of dansdocent niet een beschermd beroep kan worden. Want je bent verantwoordelijk voor het aanleren van een juiste techniek en houding aan je leerlingen. Ik heb helaas meerdere malen ongeschoolde mensen aan het werk gezien die puur en alleen uitgingen van hun eigen lichaam/mogelijkheden en niet gehinderd door enige kennis hun leerlingen dingen lieten doen die niet verantwoord zijn. Het beroep danser is anders, daar heb je voornamelijk jezelf als je zonder scholing/techniek gaat werken.

 6. Klinkt goed!

 7. Het is heel fijn dat er neiuwe afspraken zijn gemaakt, maar zoal sje al aankaart veranderd dit niets voor de zzp’ers. De mensen die in loondienst werken zitten al goed. Ik zou heel graag hier een sterke ondersteuning voor krijgen, want het is ongeloofelijk wat ik hierin heb meegemaakt en hoeveel dit onderbetaald wordt. Echt misbruik. Ik onderhandel altijd mijn geld, maar omdat dit niemand in sector doet of bijna niemand blijft dit een ernstig probleem en verzwakken we onze eigen positie.

  Dus graag sterke uitspraken en als het kan iets in de wetgeving hierover.

Laat een reactie achter