muziek frontEen van de leukste, maar soms ook meest frustrerende dingen van het dansprofessional-zijn is de eeuwige zoektocht naar goede muziek. Muziek is vaak de inspiratie om dans te maken, afgezien van de abstracte cray cray dansmakers onder ons die zich liever laten inspireren door een kekke vaas of een interview met Mart Smeets. Laten we het zo zeggen, ik val niet in die laatste categorie. I. Need. Music. Speciaal voor wie op zoek is naar muziek om dans op te maken of om gewoon van te genieten in je woonkamer, zie hier vanaf nu elke maand mijn Muziek van het Moment, waar ik vertel over nieuwe en minder-nieuwe muziek die mij inspireert voor dans, perfect voor danslessen en choreografieën, ongeacht de dansstijl. Enjoy!

Michael Prins
De mensen die de Dance Talk Facebook pagina volgen, weten dat ik vorige week voor het eerst in een lange, lange tijd een solo voor mezelf heb gemaakt. Gewoon omdat ik de muziek van Michael Prins ontdekte en ik wel moest bewegen. Ik denk dat dat het kenmerk is van het vinden van de juiste muziek, het ‘klikt’ en je hoeft niet lang na te denken. Dans overkomt je dan bijna. Dat is voor mij de reden om ondanks de (vele) nadelen, door te gaan als dansprofessional, dat gevoel waar alles op zijn plek valt. Oke, genoeg cheesy-heid. Onderstaande nummers van deze Haarlemse meneer zijn te gek voor het maken van een choreografie of natuurlijk een spontane solo. Zijn album Rivertown Fairytales is sowieso een aanrader voor dans.

Ik heb mijn solo gemaakt op de album versie van dit nummer, so you know.

Mapei
Deze Zweeds-Amerikaanse artiest is voor mij nog redelijk onbekend, maar ik ben erg benieuwd naar de rest van haar werk. Ze schijnt een waanzinnige show te hebben neergezet op Lowlands dit jaar, helaas schitterde ik in afwezigheid. Dit nummer is in ieder geval aan, ook de 10 miljoen remixes die online te vinden zijn kan ik erg aanraden. Ik heb hier inmiddels al een choreografie op gemaakt.

Jhené Aiko
Ik leerde deze zangeres kennen door het veelvuldig luisteren van een album van rapper Kendrick Lamar en albums van mijn grote held Drake. In haar solowerk komt deze dame echter beter tot haar recht. Ik denk dat vooral liefhebbers van melodieuze R&B hun hart kunnen ophalen en dat je hier sterke, lyrische solo’s op kunt maken. Hier mijn favoriete nummer van Jhené.

Moderat
Ennnn weer een artiest beginnend met een M. Moderat is techno muziek uit het mekka der coole muziek: Berlijn. Een paar jaar geleden luisterde ik best veel Moderat, maar gebruikte ik het nog niet echt om op te dansen, maar ik heb deze muziek onlangs volledige herontdekt. Erg tof. De nummers van Moderat zijn zowel abstract als soms meer mainstream en ik denk dat je hiermee echt alle kanten op kunt qua dansstijl. Tijdloos. Hou je hiervan, dan kun je uren en uren aan muziek vinden van hen op youtube.com.

Iggy Azalea
Dit is mijn absolute guilty pleasure. Ik hou gewoon van Iggy. Misschien lach je me nu keihard uit, maar goed het is niet alsof ik nu verklap dat ik voorzitter ben van de Frans Bauer-fanclub. Ofzo. Ik kan alleen maar zeggen, vet nummer, lekker commercieel en ik heb alleen al respect voor een vrouw met zulke heupen en derrière. BAM! Ze past totaal in het plaatje van het niet-perfecte danslichaam. Hier fluff je een ingedutte streetdance les wel mee op denk ik.

Nummer begint bij 1:44 min.

Chet Baker
Over oldschool genot gesproken. Na een lange dag dansen, lesgeven en bloggen vind ik weinig dingen zo heerlijk als het luisteren naar Chet Baker. Deze jazzmuziek is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar ik kan je garanderen dat je hiermee jezelf en de mensen om je heen de meest ontspannen cooling down kunt bezorgen na een pittige training. Ook een jazz les doet het hier goed op. Dit is voor mij instant Zen-heid. Ik luister dit bijna elke avond. There I said it.

Lykke Li
De BFF van de eerder genoemd Mapei moet ik er absoluut bij zetten. De meeste dansers en dansdocenten zijn al bekend met deze Zweedse   singer-songwriter, maar sinds ze een nieuw album heeft uitgebracht (I Never Learn) staat zij bij mij ook weer op repeat. Poppy in een rauw jasje, goed voor modern, jazz, improvisatie en meer. Hier mijn twee favoriete nummers van het album.

Wighnomy Brothers
Het album Metawuffmischfelge, what’s in a name, van deze (wederom) Berlijnse techno-dudes, heb ik jaren geleden helemaal grijs gedraaid en ik heb hier destijds meerdere choreografieën op gemaakt. Onlangs heb ik ‘m weer ontdekt. Vet. Perfect voor moderne dans.

Beyoncé met een wel erg zware stem
Als toegift voor deze lijst met nummers, moet ik deze remix van Destiny’s Child erbij zetten. Ik heb Beyoncé nog nooit zo gehoord. Als 90’s kind is dit natuurlijk pure nostalgie voor mij, maar nu ineens erg dansbaar. Een toffe house-mix van Say My Name, ik denk dat je hier alle kanten mee op kunt qua dans en anders wel alle kanten van je woonkamer in springt.

Ik hoop dat je hier inspiratie van krijgt en de voetjes bij jezelf en/of bij anderen van de dansvloer krijgt. Welk nummer spreekt jou het meest aan?

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:
X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter