ntr-podium-uitzending-nederlandse-dansdagen-dancetalkHet laatste deel van mijn uitgebreide reportage over de Nederlandse Dansdagen in Maastricht is een feit. Sacre bleu en andere moeilijke Franse uitspraken! Na een overvolle zaterdag waarin ik voorstellingen, repetities en een redelijk fancy schmancy  diner bezocht, beloofde zondag in ieder geval één hoogtepunt te hebben voor mij: aanwezig zijn bij de uitreiking én tv-opname van belangrijke dansprijzen, de zogeheten Zwanen. Ik zag verder een groep mensen in rondjes rennen en de danstalenten van de toekomst. Kijk met me mee…

goedemorgen-dag-3-nederlandse-dansdagenGoedemorgen Maastricht
Eén van leukste aspecten van mijn Dansdagen weekend moet toch wel het feit zijn dat ik, kort na het ontbijt, alweer naar de eerste dansvoorstelling van de dag loop. Hoe tof is dat. Als dans-junkie van het (soort van) eerste uur zou ik het echt niet erg vinden om in mijn dagelijkse bestaan, bijvoorbeeld op een muffe dinsdagochtend, ook naar een theater te kunnen lopen om dansstukken te zien. Daar zitten waarschijnlijk (te) weinig mensen op te wachten, maarja a girl can always dream.

Schwalbe_zoekt_massa_1.-®_Pepijn_LutgerinkSchwalbe zoekt massa
Met de slaap nog in mijn ogen neem ik plaats bij een voorstelling van theatergroep Schwalbe: Schwalbe zoekt massa. Door een Dance Talk-lezer was ik al geïnformeerd/ gewaarschuwd over dit stuk. Na onlangs het werk van Jan Martens te hebben gezien, zou dit stuk ook mijn aandacht moeten krijgen. Hmm…
In een grote hal komen mensen in het schemerdonker binnenlopen en met mensen bedoel ik gewoon mensen. Van huisvrouwen, tot studenten tot gepensioneerden en aller er tussenin. In kleding die het beste omschreven kan worden als casual to the max, beginnen ze in het midden van de zaal rondjes te lopen. Langzaam, dicht bij elkaar, als een kluitje. Interessant om te zien dat de leeftijden van deze performers zo ver uit elkaar liggen en hierdoor is het verschil in lopen ook duidelijk als het tempo langzamerhand wordt opgevoerd. Performers breken soms los en rennen in een grote cirkel om het kluitje heen, elkaar achterna zittend, soms hand in hand rennend, soms alleen. Ik moet ineens denken aan Lemmings. Het kluitje in het midden wordt groter en kleiner, maar de kern blijft bestaan. Terwijl het rennen, lopen, joggen door blijft gaan, raak ik steeds meer afgeleid. Waar Jan Martens met zijn constante springen voor een prettige trance en voor een onverwachte band met de dansers zorgde, blijft de afstand tussen de non-stop rennende massa en mijn eigen persoontje te groot. Het prikkelt me niet genoeg, daarvoor is Schwalbe zoekt Massa té minimalistisch voor. Als de groep ineens wordt aangevuld door nieuwe (verse) mensen die komen inrennen, waarna ein-de-lijk wordt veranderd van ren-richting, gaat er een golf van verlichting door de zaal. Er gebeurt iets. Ondanks dat het momenteel erg hot  is om meer fysiek theater te maken dan echt ‘dans’, is Schwalbe voor mij hierin doorgeschoten. Knappe prestatie van de performers, maar een uur lang kijken naar mensen die rondjes rennen is voor mij gewoon een dansante bridge too far.

na-ntr-uitzending-nederlandse-dansdagen-dancetalkZwanen en tranen
Een persoonlijk hoogtepunt voor mij breekt aan als ik na een korte busreis een nogal kil uitziend gebouw binnenstap. Hier ga ik getuige zijn van de uitreiking van de Zwanen; de dansprijzen voor de Meest Indrukwekkende Dansproductie en Meest Indrukwekkende Dansprestatie. Aangezien dit feestelijke moment wordt opgenomen én live wordt uitgezonden bij de NTR, ziet iedereen er op z’n paasbest uit, en ja hoor, alle grote namen uit de danswereld zijn weer volop aanwezig.
Als ik de gefabriceerde tv-studio binnenloop zie ik dat veel zitplaatsen voorzien zijn van naambordjes. Choreografen, dansers en artistiek leiders zijn logischerwijs strategisch geplaceerd, maar mijn oog valt ineens op de middelste rij, waar in het midden één stoel is waar geen naambordje op staat. Met een grote ‘kijk mij nou’ grijns op het gezicht neem ik daar plaats.
Wat volgt is een ervaring die ik nooit zal vergeten, maar misschien niet om de meest voorspelbare reden. Naast het feit dat de genomineerden geïnterviewd worden, het publiek op commando klapt en iedereen verwachtingsvol uitkijkt naar het moment suprême, ben ik vooral gefascineerd door het feit dat ik verschillende dansstukken van de grootste Nederlandse gezelschappen eindelijk eens van zó dichtbij kan bekijken. Waar een theater zorgt voor veel afstand, zie ik nu elke spier van de dansers, de focus, de kleine foutjes, maar vooral de schoonheid van het harde werk dat ze verrichten. Jammer dat er zo weinig mogelijkheden zijn om zo dicht op zulk hoog niveau dans te zitten. Dit is voor mij namelijk ontzettend inspirerend en maakt dans voor velen denk ik ook toegankelijker. Vooral Scapino Ballet en een duet van NDT krijgt door deze kleine afstand een hele nieuwe dimensie. Echt tof.

winnaar-zwaan-nationale-ballet-nederlandse-dansdagen-ntr-podiumAls de winnaars bekend worden gemaakt (zie hier een overzicht), waarbij zelfs een Gouden Zwaan uitgereikt wordt, loop het feest al gauw op z’n eind. De sfeer is gemoedelijk, er zijn tranen en felicitaties, maar de teleurstelling is bij sommige gezelschappen niet te verhullen. Ik snap het wel, ik had eerlijk gezegd ook andere winnaars verwacht. Maarja, the show must go on. Zie hier de volledige uitzending waarbij ik ook af en toe in beeld kom, spot jij me? :)

dancetalk-bij-distinguished-dreams-nederlandse-dansdagenJong talent
Als laatste bezoek ik de voorstelling Distinguished Dreams, wat wederom een samenwerking is tussen modeontwerpers van Fashionclash en aanstormende choreografietalenten. Vijf stukken worden gedanst door dansstudenten van de vooropleiding Venlo en Maastricht in een heuse pop-up store. Waar je eerst nog zou denken dat het, door de leeftijd van de dansers, echt een ‘jongeren’ voorstelling zal zijn, realiseer ik me al na vijf minuten dat deze dansers erg veelbelovend en bovendien alles behalve kinderlijk zijn. In werken van choreografen als Jasper van Luijk, Cecilia Moisio en Melissa Elberger, zie ik hoe volwassen deze jonge mensen al zijn. Bijna alle stukken zijn abstract en zouden absoluut niet misstaan op een groot podium, uitgevoerd door oudere dansers. Deze jonge dansers kunnen het grappige, soms heftige materiaal aan, waarbij de kostuums allen een duidelijke rol innemen en de muziek varieert van beukende House tot het afspelen van liedjes vanaf mobiele telefoons. De jeugdigheid van de dansers vergeet je vaak, vooral tijdens een ijzersterk duet van Van Luijk. Pas als de twee dansers na het stuk hun witte sluiers weghalen zie ik de jonge koppies die even daarvoor dansten als ervaren, volwassen profs. Ik heb het idee dat zowel de makers als de ontwerpers geen concessies hebben gedaan met betrekking tot hun leeftijd, iets wat een gewaagde keuze is, maar in het geval van Distinguished Dreams, waanzinnig goed heeft uitgepakt. Wát een talenten. Bravo.dancetalk-bij-distinguished-dreams-nederlandse-dansdagen-5dancetalk-bij-distinguished-dreams-nederlandse-dansdagen-2

Tot volgend jaar!
De Dansdagen liggen nu al een tijdje achter ons, maar ik vond het fantastisch. Ik kan het echt niet vaak genoeg benadrukken wat een must het is om in ieder geval één van de drie dagen dit festival te bezoeken, of je nou danskennis/ervaring hebt of denkt dat de Macarena een serieuze dansstijl is. Er is zóveel te zien. Van jong talent tot de gevestigde orde en aangezien overal wel dansmensen zijn ben je echt even in een andere wereld. Maastricht is voor de meesten ver weg, maar zorgt er wel voor dat je het gevoel hebt er echt helemaal ‘uit’ te zijn. De ticketprijzen kunnen hoog zijn, maar gelukkig zijn er genoeg arrangementen waardoor ook de kleinere portemonnee kan genieten van dans met de hoofdletter D. Ook voor dansprofs die weer toe zijn aan inspiratie én willen netwerken is dit festival echt te gek. Ik zou zeggen: nu alvast het eerste weekend van oktober in 2015 vrijmaken voor dit evenement, je zult er geen spijt van krijgen. Ik ben er sowieso weer bij!

Ik hoop dat jullie mijn reportages leuk vonden! Ben jij bij de Dansdagen geweest? Zou je erheen willen gaan volgend jaar? 

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en  Dance Talk? Hier kun je me vinden:
X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter