2015-New-Year-Ornaments-WallpaperHet nieuwe jaar is upon us. Waar de gemiddelde sterveling rond deze tijd hoopvol een abonnement bij de sportschool afsluit, in 2015 (soort van) écht gaat stoppen met roken of mentaal belooft minder vaak naar Dr. Phil te kijken, hebben de meeste dansers wel andere voornemens en wensen. Ik in ieder geval wel. Zie hier voornemens waar ik me het komende jaar op ga richten en die hopelijk ook nuttig zijn voor jou. Ben jij net als ik  toe aan een nieuwe, frisse start? Geen excuses meer, go go go!

Opwarmen en cooling down: maak het een prioriteit
Ik trap een gigantische open deur in (denk formaatje Zwijnstein) door te zeggen dat het lijf van een danser het allerbelangrijkste ever is. Haalt niet weg dat het er bij mij (en vast ook bij vele anderen) nog wel eens inschiet om goed op te warmen voor een training, repetitie of voor het lesgeven, en ook zie ik om me heen maar weinig mensen die elke dag écht de tijd nemen voor een cooling down. Zonde, want behalve het feit dat je prestaties vele malen beter zijn als je goed en grondig bent opgewarmd en afgekoeld (denk aan stabiliteit, lenigheid en kracht), maar hiermee voorkom je blessures en verkorte spieren als een malle.. Zoals ik in dit dossier over spierpijn al schreef, voorkom je hiermee spierscheuren en andere griezelige sh*t. Geen smoesjes dus. Het scheelt je uiteindelijk mogelijkerwijs pijn, geld en een hele hoop stress door gewoon een kwartier voor je training op te warmen en erna gecontroleerd af te koelen. Zet een rustig muziekje op, neem de tijd, laat je telefoon liggen, focus. De wereld vergaat niet (schat ik zo in) als jij aan het stretchen en opwarmen bent. Kost allemaal weinig moeite, levert veel op. Doen. Elke dag.

Lisa-happy-en-jarig-dance-talk1Weg met de negativiteit!
De meeste dansers zijn perfectionisten, en zoals ik al eerder opmerkte, kom je met de mentaliteit van een stuk tofu nergens in de danswereld. Daar is de concurrentie teveel en zijn de eisen te hoog voor. Desalniettemin hebben vele dansers en ik, de neiging om vooral gefocust te zijn op wat niet goed gaat. Waar verbetering zit. Wat fout gaat. Allemaal te verklaren, want dans is nooit ‘af’. Op de dansacademie en in het dansvak is een lofzang krijgen (of die aan jezelf geven) eerder een debiele uitzondering dan een regel. Ik realiseer me sinds dit jaar hoe negatief ik ingesteld ben en vooral hoeveel last ik daarvan heb. Ik onthou vooral wat fout gaat, maal over negatieve momenten en confrontaties met anderen, en vergeet compleet alle positieve dingen. Perfectionist to the bone, tot het gestoorde aan toe. Een fantastische balletles gedaan, maar lukte een paar pirouettes niet? Dan zie ik het als een slechte les. Eigenlijk gestoord. Ik wil af van mijn focus op negativiteit, blijer zijn met mezelf en dat kun jij ook doen. Ik schrijf sinds kort in een schriftje op wat goed gaat op een dag, over dans maar ook andere dingen. Ik raad dit écht aan, want hierdoor kun je uiteindelijk beter omgaan met kritiek en afwijzing (audities anyone?), en zul je bovendien veel meer plezier hebben in het dansen en eh… het leven in het algemeen. Breng de balans terug tussen positief en negatief. Zoals een fantastische (en opvallend optimistische) dansdocent onlangs tegen me zei: “je bent perfect zoals je bent en een prachtige danser, correcties en feedback zijn er om dat te versterken, meer niet.”. Zo kan het dus ook. Wees lief voor jezelf, weg met de negativiteit!

Zakelijke drama’s: voorkomen die hap
Bij mijn Carrière pagina klaag, zeur en mekker ik, in willekeurige volgorde, over het zakelijke wanbeleid van vele dansers. Het aanpakken van je zakelijke en financiele situatie vind ik dan ook absoluut een goed voornemen. Ik ben sinds dit jaar al assertiever geworden en meer in control dan ooit. Het kan dus echt. Onderbetaald worden is namelijk niet het lot voor dansers, het is een keuze. Dat geldt ook voor de voorwaarden. Er is echt geen reden om als dansprof nog onbetaald werk te doen, als freelancer iemand anders je uurtarief te laten bepalen, niet op tijd uitbetaald te worden, etc. Just saying. Jij moet weten wat je waard bent en daarvoor gaan. Als jij jezelf niet serieus neemt, dus ook op zakelijk vlak, dan doen anderen dat ook niet. Ben je er klaar mee? Kom in actie, jij hebt het zelf in de hand. Bekijk je financiële situatie kritisch, bedenk welk uurtarief je verdient, praat met anderen en vat de koe bij de dansante horens. Bedenk wat je grenzen zijn en bewaak ze. Alle mondelinge afspraken direct schriftelijk vastleggen is een goede manier om dat te doen. Zeg nee tegen slechte opdrachtgevers. Je bent een dief van je eigen portemonnee en je mentale gesteldheid als je dit soort dingen niet doet! Over deze en andere zaken heb ik het ook gehad tijdens de Dance Talk Zakelijke Workshop voor freelance Danskunstenaars, die ik binnenkort weer ga organiseren! Stay tuned voor meer info..

new-years-inspirational-quotes-fitness-health-memes-9Zelf meer dansen, ook andere stijlen
In dit artikel kon je al lezen wat de redenen zijn om als dansprof (maar ook als fanatieke amateurdanser) zelf meer te dansen. De afgelopen maanden merk ik dat ik zelf steeds minder tijd heb gemaakt, ja je leest het goed: gemaakt, om mijn eigen dansplezier te voeden. Toen ik echter na een paar weken weer een les volgde was ik direct geïnspireerd en vooral: dolblij. “Ohh daarom vind ik dans zo leuk!”. Voelde me als een tijger die te lang was behandeld als huiskat en ineens even naar buiten mocht. Gekkigheid. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan met een metalen spitz dat ik dat zo heb laten versloffen, want ik heb daardoor te vaak semi-gedeprimeerd thuis gezeten en door het missen van inspiratie vele uren van mijn leven verkwanseld aan het kijken van dansfilmpjes op Youtube. Dat. Kan. Anders. Ik reseveer in het nieuwe jaar in ieder geval 1 ochtend per week in mijn agenda waarop ik ga dansen. Ik adviseer jou dat ook te doen, minimaal 1 les! En mijn voornemen is ook om mijn horizon te verbreden en niet alleen de lessen te doen die ‘nuttig’ zijn bijvoorbeeld voor je lesgeven, of als algeheel onderhoud, maar ook een dansstijl te doen die je niet (goed) kent. Wie weet wat voor inspiratie en plezier je daar uit kan halen, nog niet eens gesproken over het ontdekken van een verborgen talent. Verandering van spijs doet eten.

Goed eten in plaats van slecht vreten
Ik verbaas me al jaren over de dansers die ik dag in dag uit zie teren op sigaretten en kipcorns. Misschien is het een geheim wapen om je been extra hoog te krijgen of BFF’s te worden met Hans van Manen, maar ik denk dat het op de lange termijn niets anders dan narigheid oplevert. Dans is topsport en goede voeding hoort erbij om gezond, sterk en (zoveel mogelijk) blessurevrij te blijven. Qua eetgewoonten onder dansers, kon je op m’n blog al lezen over de verschillende categorieën. Ik heb na jarenlang veel pasta, vlees (voor de eiwitten) en crackers met geitenkaas weggewerkt te hebben (vraag me niet waarom), mijn eetpatroon het afgelopen jaar best rigoureus omgegooid. In plaats van dat pasta, brood of rijst de hoofdrol spelen in mijn maaltijden, zijn groenten en fruit nu absolute prioriteit geworden qua verhoudingen. Sindsdien heb ik veel minder last van after dinner dips, maag-darmklachten en voel ik me gewoon fitter. Het boek Plant Power van Lisette Kreischer heeft me hierbij geïnspireerd. Minder vlees, wat zwaar te verteren is, meer vis en vegetarisch eten werkt echt voor mij als danser. Ook het gebruik van kokosolie, het vervangen van tussendoortjes (suikerbommen in vermomming) als mueslirepen, Liga en Evergreen koeken, voor bananen, ongebrande noten, rozijnen en stukjes kokosnoot heeft ervoor gezorgd dat ik veel langer (goede) energie heb en minder ‘dip’. Aanrader dus!

Balanced diet. Photo via planetsparkle 1

Carrièremoves in 2015: lef hebben en gáán!
Misschien wel het meeste ‘goede voornemens’-achtige van deze lijst is de stap om (meer) te gaan ondernemen in 2015. Heb je al een tijd het idee om een carrièreswitch te maken, lees dan nog een keer het interview met danscoach Lisa Ross-Marcus. Als je een eigen bedrijf wilt starten, laat je goed informeren bij de KvK, doe een marktonderzoek, praat met anderen en volg uiteindelijk gewoon je hart. De tijden om te wachten tot die ene fantastische baan in de danswereld op je pad komt zijn voorbij, geloof me, je moet tegenwoordig je eigen baan creëren. Denk na over manieren waarop je jezelf (beter) in de markt kunt zetten, ga netwerken, update je CV, ga samenwerkingen aan met andere dansers en spreek je ideeën uit. Heb lef en wees eerlijk, dat heb ik geleerd is een goed voornemen. Lees hier bijvoorbeeld de inspirerende verhalen van Ondernemende Dansers Lieke van Kesteren en Rob van de Geijn. Ook kan het bijscholen door middel van een cursus heel nuttig zijn voor je carrière, het doen van een opleiding die enigszins aansluit bij het dansvak zoals een opleiding tot yoga of Pilates docent, kan zorgen voor fijne extra inkomsten en inspiratie. Maar het belangrijkste voornemen voor mezelf en misschien ook wel voor jou is deze: er is meer in het leven dan alleen dans. Dat klinkt misschien gek, maar laat je niet verstikken door één bepaalde identiteit. Dans is niet je leven, dans is een fantastisch onderdeel maar verder ben JIJ je leven en jij bepaalt zelf de koers die je gaat. Wees wel realistisch, als je merkt dat je nauwelijks rondkomt in de danswereld, heeft het natuurlijk weinig zin om je te gaan specialiseren in het bouwen van piepschuimen kattenbakken of professioneel te breien met stro. Maar uiteindelijk ben je altijd meer dan één ding, dus blijf dromen en deze najagen, ook al brengt het je op een ander pad dan dat je ooit gedacht had. C’est la vie.

Nooit meer een (wegwerp) waterflesje gebruiken
Waarom? Lees de waarheid over waterflesjes.

Ik hoop dat je iets met deze lijst kunt en alvast heel veel geluk, liefde en (dans)plezier toegewenst in 2015! Wat zijn jouw goede voornemens?

 

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

3 reacties

  1. Wauw wat een prachtig artikel! Dankjewel voor deze informatie en inspiratie!

  2. Leticia Monsengo

    Een inspirerende artikel. Dank je wel!

  3. Mooie, concrete voornemens. :)

Laat een reactie achter