WrappedFootandAnkleTotaal niet sexy, maar wel heel belangrijk: je zorgverzekering. Vooral bij mensen die dag in dag uit fysiek werk doen, zoals dansers, moet dit goed geregeld zijn. Toch verbaas ik me erover dat dat bij vele dansers (amateur of prof) niet altijd het geval is, al helemaal op belangrijke punten zoals fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Zo weten sommigen niet eens waar ze voor verzekerd zijn, komen zo voor verrassingen te staan en betalen over het algemeen teveel. Zonde! Zie jij door de bomen het bos niet meer? Ik ga je helpen! Lees hier mijn tips & trics bij zorgverzekeringen..

Kijk naar jezelf
Laat me beginnen door te zeggen dat ik niet gesponsord wordt om hierover te schrijven. Ik doe dit omdat ik een paar jaren geleden erachter kwam dat ik maandelijks véél te veel betaalde, een aanvullend pakket had waarmee ik zo’n beetje alles van liposuctie tot thuiszorg vergoed kon krijgen, maar daar geen idee van had of gebruik van maakte. Zonde met een hoofdletter Z. Ik blijk niet de enige te zijn, vele dansers in mijn omgeving hebben geen idee, maar betalen braaf maandelijks een (hoog) bedrag. Dat kan anders!
Het eerste waar je over na moet denken bij zorgverzekeringen is: “wat is er de afgelopen jaren gebeurd met mijn gezondheid?”. Heb je last gehad van een bepaalde (terugkomende) blessure? Ben je (vaak) naar de huisarts, fysio of, zelfs een stapje verder, naar het ziekenhuis gegaan? Heb je (al langer) pijn tijdens het dansen, of een ‘stalen lijf zonder klachten’? Either way, al deze antwoorden dragen bij aan je beslissingen voor het komende jaar. Als ik mezelf als voorbeeld neem: mijn schouders zijn mijn zwakke plek, dus naar een fysio kunnen gaan is een must. Zodra ik dit overbelast wil ik Bob (mijn ultra harige fysio) zonder stress kunnen inschakelen. De tandarts hoef ik slechts 1x per jaar te bezoeken, dus daar bespaar ik op. Daarnaast ben ik een groot voorstander van het in kunnen schakelen van een psycholoog naar keuze, want als danser (maar ook als niet-danser zijnde) is niet alleen je fysieke gezondheid belangrijk, maar ook je mentale. Daar kan een psycholoog echt wonderen voor doen.

SpierpijnNatura of restitutie
In de chaos die zorgverzekeringen heet zijn er soms termen waar de gemiddelde sterveling niets van begrijpt, zoals natura- en restitutiepolissen. Het is eigenlijk simpel. Je hebt in Nederland twee soorten zorgverzekeringen: een naturapolis, die is goedkoper maar je hebt geen vrije zorgkeuze, en een restitutiepolis, die is duurder, maar heb je vrijwel volledig vrije keuze. Bij naturapolissen hoef je meestal niet eerst zelf de rekening te betalen, maar gaat dit direct naar je zorgverzekeraar, dat scheelt tijd en moeite. Bij restitutiepolissen moet je dus meer zelf doen, maar heb je wel meer vrijheid. De meeste ‘aanbiedingen’ en verzekeraars met stuntprijzen zijn naturapolissen. Hier is niets mis mee, maar voordat je serieus overweegt naar een dergelijke verzekering over te stappen zijn er twee dingen die je moet doen: 1. Check of jouw ‘vaste’ fysiotherapeut en meest dichtstbijzijnde ziekenhuis (is eigenlijk altijd wel het geval) in de lijst staat van gecontracteerde zorginstellingen, dan krijg je je bezoek hieraan namelijk volledig vergoed. Mocht dit bijvoorbeeld in het geval van jouw fysio niet zo zijn, dan krijg je waarschijnlijk (veel) minder vergoed. 2. Check dan de restitutiepolis prijs van deze verzekeraar, kijk of er een andere (goede) fysio in die lijst staat waar je anders naartoe kunt of ga op zoek naar een andere verzekeraar.

Eigen risico
Hier kan ik kort over zijn. Als jij vrijwel nooit iets hebt en ook niet van plan bent een cursus ‘paragliden voor gevorderden’ of ‘extreme bungeejumping’ te gaan doen, kun je je eigen risico hoger zetten. Hierdoor betaal je maandelijks veel minder, maar als je dan zorg nodig hebt betaal je zelf meer. Risico dus, maar het kan absoluut schelen in de kosten. Ook nu geldt dus: kijk naar jezelf en denk na over je gezondheid. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, hou je eigen risico laag. Voor 2016 ligt het laagste eigen risico op €385, dat betekent dat als je zorg gebruikt je tot €385 zelf bij moet betalen, en hierna niet meer.

Aanvullend verzekeren?
In de meeste gevallen adviseer ik dansers om wél aanvullend verzekerd te zijn. Het lichaam is ons instrument, dus als daar iets mis mee gaat moet je in ieder geval wel kunnen ingrijpen zonder geld-stress achteraf. Aangezien ik een *knock on wood* sterk lijf heb, heb ik tot nu toe de fysio niet vaak hoeven te bezoeken. Om deze reden heb ik er een paar jaren geleden voor gekozen om een aanvullend pakket te nemen met maximaal 9 fysio behandelingen per jaar. Dit is voor mij genoeg, want door het krijgen van oefeningen van de fysio bespaar ik vaak al in de kosten en behandelingen, en mocht het toch niet genoeg zijn kan ik zelf altijd nog de extra behandelingen betalen. 9 behandelingen is voor de meeste dansers voldoende, tenzij je weet dat je bijvoorbeeld een jaar vol voorstellingen in gaat, een ‘gevoelig’ lijf hebt of een bepaalde (terugkerende) blessure hebt. Neem dan een ruimer pakket. Er zijn ook mensen die het erop wagen en zich niet aanvullend verzekeren en áls ze dan klachten hebben, de fysio behandelingen zelf betalen. Kan ook. Een gemiddelde fysio behandeling kost tussen de € 28 en €35, so you know. Nogmaals: ken je lijf en denk realistisch na over het komende jaar.

physiotherapy-dance-talkAlternatieve geneeswijzen vallen ook onder aanvullende verzekeringen en zijn helemaal niet zo zweverig en ineffectief als sommige mensen denken. Persoonlijk zweer ik erbij en kan ik eigenlijk elke danser aanraden om hier ook serieus naar te kijken bij je pakketkeuze. Een bezoekje aan de chiropractor (lees: kraken) kan wonderen doen voor het danslijf, homeopatische geneesmiddelen zorgen voor minder bijwerkingen wat ook weer ten goede komt van je lichaam, dan nog niet eens gesproken over het nut van een professionele massage, acupunctuur bij terugkerende blessures én (mijn persoonlijke aanrader, lees er hier meer over) behandeld worden volgens de Alexander Techniek. En zo zijn er nog meer fantastische en effectieve behandelmogelijkheden die onder de alternatieve geneeswijzen vallen. Zie hier een overzicht van de prijzen van de meeste aanvullende verzekeringen.

Addertjes onder het gras
De lastigste vraag van alles is natuurlijk: “hoe kies ik nu mijn verzekeraar?”. De meeste vergelijkingswebsites zijn handig maar niet onafhankelijk, waardoor je steeds andere verzekeraars als ‘top 3 advies’ krijgt. Toch zul je merken dat er bij verschillende zoekopdrachten een paar resultaten hetzelfde zijn, dáár kun je dan verder onderzoek naar doen. Mijn advies is om in ieder geval een uurtje uit te trekken om bij vergelijkers te kijken als Independer, Zorgkiezer, Consumentenbond en Zorgwijzer en zo je keuze te maken. Kijk ook altijd op de website van de zorgverzekeraar, niet alleen bij vergelijkers.
Het is goed om te weten dat sinds een aantal jaren de online verzekeringen in opkomst zijn, deze zijn over het algemeen goedkoper maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Bij online verzekeringen stuur je geen declaratie per post, maar enkel digitaal. Dat is prima. Maar vele online verzekeringen verplichten je je medicatie online te bestellen. Dit betekent dat als je aan de pil bent of bepaalde medicijnen standaard gebruikt, je deze niet meer in de apotheek mag ophalen. Als je bijvoorbeeld thuis bent en je realiseert je dat je pil op is dan is het dikke pech, want je moet alles online bestellen en hebt het veelal pas een dag of twee later in huis. Ik vind dat persoonlijk heel vervelend. Gelukkig zijn niet alle online verzekeringen overgestapt naar deze leveringswijze, bij mijn verzekeraars CZ Direct mag je nog wel naar je apotheek. Controleer dit dus! Ook zijn er speciale ‘sportverzekeringen’ op de markt, maar over het algemeen zijn deze onnodig duur en bieden ze niet behandelingen aan die de moeite waard zijn voor dansers en sporters t.o.v. good old fysiotherapie en de ‘standaard’ aanvullende verzekering. Niet intrappen dus. Ik heb overigens als consument goede ervaringen met CZ, Zilveren Kruis Achmea en De Friesland.

health-insurance-someecards-dance-talkVerder is het natuurlijk aan jou waar je je voor wilt verzekeren, wat je leeftijd en situatie is (student of onder de 30) en wat jij nodig denkt te hebben. Als jij tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar heb je misschien geen zin om verder te kijken, maar controleer wel je pakket als je niet zeker weet wat je hebt of als je situatie veranderd is. Dit alles uitzoeken kost misschien even tijd, maar gezien je een commitment van een jaar aangaat, is het wel de moeite waard! Je kunt nog overstappen van zorgverzekeraar tot en met 31 december.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Heb jij je zorgverzekering goed op orde? Ik ben ook benieuwd naar jouw tips en ervaringen!

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:
X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

3 reacties

  1. Allereerst Lisa bedankt voor je waardevolle informatie. Wat ik hier ga schrijven kan in de oren klinken als een reclame. Ik verzeker je ik word door niemand betaald. Het volgende wat ik je schrijf scheelt mij jaarlijks bijna 200 euro. In het begin twijfelde ik of het wel echt
    kon, maar ik verzeker je zo ben ik verzekerd geweest het afgelopen jaar. En dit jaar kan het weer, want ik heb het uitgezocht.

    Vorig jaar heb ik ontdekt dat je je basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars kan afsluiten. Nu dit klinkt misschien onhandig, maar het kan je wel behoorlijk wat tientjes besparen. De meeste verzekeraars maken dit moeilijk door de aanvullende verzekering aanzienlijk te verhogen als je niet ook de basisverzekering neemt. Er zijn maar een paar verzekeraars die geen hogere prijs voor de aanvullende verzekering vragen. Een daarvan die ik heb gevonden was erg goedkoop en had precies in het pakket wat ik zocht en ik denk de meeste dansers zoeken. Namelijk ruime vergoeding voor alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie. Ze hebben 3 verschillende pakketen van een ruime vergoeding tot een wat minder ruime vergoeding. Als je nu ook nog een bankrekening bij de ING hebt krijg je op je aanvullende verzekering nogmaals 20% korting. Dit geldt ook als je alleen een aanvullende verzekering neemt. Is het voor eerst dat je bij de VGZ verzekerd betaal je de eerste maand niet. Dit betekent heel veel euros korting. Persoonlijk neem ik het ruimste aanvullende pakket. Daarnaast kijk ik wat de goedkoopste verzekeraar is met het hoogste vrijwillig risico. Dat is komend jaar Anderzorg en dit jaar was het De Friesland. Ik hoop dat ook jij zo behoorlijk kunt besparen op je kosten voor de verekering.

    Groetjes Rocco Vermijs

  2. Duidelijk artikel over een saai onderwerp! Een dingetje met betrekking tot je laatste zin: je moet inderdaad uiterlijk 31 december je oude verzekering opzeggen, maar vervolgens heb je nog tot 31 januari om een nieuwe af te sluiten. Dus als je nog twijfelt maar geen tijd/zin hebt om het deze maand uit te zoeken; sowieso dan je oude verzekering opzeggen voor 31-12, en dan heb je nog een maand om een nieuwe af te sluiten. Scheelt allicht wat stress deze maand ;)

Laat een reactie achter