amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk21Een mode-junkie kun je me eigenlijk niet noemen, afgezien van mijn maandelijkse aanschaf van de Vogue en little black dress-verslaving. Haalt niet weg dat ik direct enthousiast was toen ik de uitnodiging kreeg om aanwezig te zijn bij het event ‘Fashion & Ballet'; een samenwerking tussen het Nationale Ballet en ontwerper David Laport, tijdens Amsterdam Fashion Week 2015. Bewapend met een camera, blocnote en een zo fashionable-mogelijke gezichtsuitdrukking begaf ik me naar onze hoofdstad. Zie hier het fotoverslag van mijn belevenissen van die dag. 

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk15 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk16Ondanks dat er die dag voor het eerst in een lange, lange tijd geen treinen reden door bevroren bovenleidingen, had ik geluk en werd de reguliere dienstregeling hervat toen ik naar Amsterdam moest gaan. Zoals je misschien inmiddels van me gewend bent, ben ik totaal geen type voor een hele chique outfit dus stond ik wel even met vraagtekens voor mijn kledingkast. Wat trek je in godsnaam aan naar zoiets? Ik besloot het basic te houden, geen hakken of frutsels, maar gewoon een zwarte jurk aan en knallen op mijn Nike’s.

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk18amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk

De Amsterdam Fashion Week vond dit jaar plaats van 16 t/m 25 januari in Amsterdam (duh). Op verschillende locaties door de stad waren er evenementen die allen te maken hadden met hedendaagse mode en samenwerkingen met andere kunstvormen. Bij het ‘Fashion & Ballet’ event stond niet alleen een live performance op het programma, maar ook een korte dansfilm met de naam ‘Instar’. Anders dan bij een meer ‘traditionele’ dansvoorstelling, kon het publiek hierbij vrij binnenlopen en werden er twee van dit soort ‘sessies’ gedaan. De locatie voor het ‘Fashion & Ballet’ event was super tof. Namelijk in de Koepelkerk, midden in het centrum van de stad. Na even in de rij te hebben gestaan met bizar uitziende en opgedofte mensen (wie zei ooit dat roze haar, een paarse jas en broek, en groene schoenen geen goede combi was?), mocht ik naar binnen met andere pers-peeps om foto’s van de zaal en de dansers te maken.

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk22amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk3 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk4Met een mond op half 6 stapte ik de kerk binnen, wat een prachtige ruimte! Je zou er spontaan semi-religieus van worden. De koele belichting gaf een mysterieuze en grillige sfeer aan het geheel en mij het gevoel dat de gehele zaal betrokken was bij de performance. In het midden van de zaal stond een laag, vierkant podium waarop de performance zou plaatsvinden en er hing een groot scherm aan de muur voor de projectie van de film. Rondom de zaal stonden paspoppen met verschillende kledingontwerpen. Vooral deze bovenste twee spraken me aan en zouden niet misstaan op de catwalk of als kostuum bij een dansvoorstelling.

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk14 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk17

Voor dit korte persmoment was de zaal nog bijna leeg en hadden wij alle tijd en ruimte om de twee dansers te fotograferen. Deze twee dansers van het Nationale Ballet, Hannah de Klein (in het wit) en Samantha Mednick, bewogen als een kruising tussen vogels en reptielen over het podium. Ook hier viel de belichting me op en was het een groot plezier deze prachtige dansers vast te leggen. Op nonchalante manier poseerden ze voor ons, sprake van echte dans was er (nog) niet. Met vertraagde bewegingen verplaatsten ze zich naar elkaar toe, van elkaar af, en alles met een heldere, duistere focus. Wat zeg ik: ze keken af en toe recht door me heen. Alles behalve camera-schuw kan ik je vertellen. Ze kregen vanuit de artistieke staf instructies tijdens dit persmoment om zoveel mogelijk hun botten te laten zien en te spelen met het licht. Vooral het sleutelbeen was een punt van aandacht. Interesting..

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk13 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk12Voordat het publiek binnenkwam werden de dansers nog even toegesproken op hun focus in de ruimte en kregen laatste aanwijzingen voor de bewegingen. De kleding werd gecontroleerd, er werd een extra laag glanzende spray aangebracht en toen was het showtime. Het viel me op dat er, ondanks de korte duur van de performance, toch veel mensen op af waren gekomen. Gelukkig niet alleen maar fashion victims, maar ook ‘gewone’ mensen. Zelfs kinderen. Tof. Dat zou ik ook graag zo zien bij een gemiddelde dansvoorstelling.

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk9 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk10 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk7amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk8 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk11

De ontwerpen van David Laport kwamen duidelijk tot leven toen de performance begon. De ruisende, buitenaardse soundscape gaf een extra dimensie aan de rauwe, mysterieuze sfeer in de zaal. De bewegingen die de dansers tijdens het persmoment al toonden werden meer uitvergroot, maar bleven mijlenver verwijderd van de klassieke balletstukken waar het gezelschap om bekend staat. Ineengedoken, kruipend, krioelend en soms bevroren in een pose, toonden de dansers meer te zijn dan lieve ballerina’s. Met hoekige armen en benen, vlijmscherpe focus, korte verplaatsingen en fronsende gezichtsuitdrukkingen spraken ze het publiek rondom het podium aan. Er was sprake van improvisatie, ik kon geen ‘gezette’ bewegingen ontdekken. Best cool als je denkt aan wat deze dansers normaliter doen, het kwam de ontwerpen ook ten goede, maar het voorstellingselement ging een beetje verloren. Er zat geen spanningsopbouw in wat de dansers deden, ook werd er niet afgewisseld in tempi of in hoogtelagen, waardoor het op een gegeven moment meer interessant bewegende modellen leken, dan dansers van hoog niveau. Daar had ik meer van verwacht. Desalniettemin waren de ontwerpen van Laport interessant om te aanschouwen, als een duistere interpretatie van de balletkostuums van het Zwanenmeer.

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk19 amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk20Toen de muziek plotseling uitging en de dansers stopten met hun bewegingen, startte de film ‘Instar’. Een film waarin drie dansers van het Nationale Ballet met eenzelfde stijl als bij de live performance dansten in water. Hier kwam het concept van  ‘insecten die in een veranderingsfase zitten’, veel beter tot zijn recht en ook de dansers lieten hier zien wat ze konden. Geen improvisatie, maar een interessante ‘gezette’ choreografie door Juanjo Arques. In de film voelden alle kunstvormen veel gelijkwaardiger en kon ik werkelijk genieten van de dansante kwaliteiten van de dansers, maar ook het kunstzinnige inzicht van de filmmaker en ontwerper. Het donkere water waarin ze krioelden, wederom hoekig bewogen en contact met elkaar maakten, gaf een extra dimensie. Ik had het super interessant gevonden als deze bak met water ook bij de live performance aanwezig was geweest. Dat had het spannender gemaakt. Na de film was de voorstelling afgelopen en begonnen de dansers op het podium weer te bewegen, waarna de film weer begon. Ook de tweede keer werd ik vooral geraakt door de ontwerpen en de film.

amsterdam-fashion-week-nationale-ballet-dance-talk2Na het event volgde er een korte ontmoeting met de director Matthieu Gremillet (links) en ontwerper David Laport (rechts). In het midden staat een blije blogger a.k.a. ik. Een leuke kers op de appelmoes. Het was een interessante middag bij Fashion Week. Ik ging in ieder geval geïnspireerd naar huis, vooral door de film. Tip: Ik heb begrepen dat ‘Instar’ nog op andere momenten in de toekomst te zien zal zijn, zoals bij een filmfestival. Ik zou het zeker nog een keer willen zien en raad het jou ook aan. Zodra ik meer weet, hoor je dat van me.

Ik hoop dat je het leuk vond om zo mee te kijken met dit event tijdens Fashion Week. Ik ga je binnenkort meenemen naar meer van dit soort events. Stay tuned!

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en  Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

2 reacties

  1. Hi Lisa,
    Thanks for the review, I just found it by surprise. I was in Moscow when the event happened… I will put it on my website ;) Best, Juanjo

Laat een reactie achter