Capezio-freeform-dance-talk-lisa-test-review3De meeste dansproducten die ik in een dansstudio of online zie, zorgen er niet perse voor dat mijn wenkbrauwen tegen mijn haargrens aan knallen. Toen ik echter voor het eerst de Capezio Freeform (ballet)schoentjes zag, dacht ik dat de makers van Star Trek zich hadden bemoeid met het ontwerp. Deze futuristisch uitziende schoentjes zouden namelijk niet misstaan bij een pittige dansles in het jaar 3018 op planeet Spitz. Oke, nu zonder dollen: ik ging de uitdaging aan en onderwierp deze muiltjes aan een test, onderzocht of ze inderdaad de toekomst zijn van dans footwear, maar vooral of ze lekker zitten en doen wat ze beloven. De resultaten zijn buitenaards… kijk je mee?

Giechelende meisjes en een multi-talent
In een zeer duister verleden, toen ik voor het eerst ‘serieus’ balletschoentjes ging zoeken, kocht ik het meeste vreselijke model ooit gemaakt. Leer, te groot en door het missen van de juiste naai-instructies en mijn eigen koppigheid, had ik de bandjes ook verkeerd vastgemaakt. Ik herinner zelfs nog dat er een meisje een keer wees naar mijn schoentjes en toen moest giechelen. Je snapt dus: dat was geen glorieuze situatie. Desalniettemin leerde ik snel van mijn fouten en stapte ik over op stoffen schoentjes en kreeg ik betere naai-skills. Sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer andere schoentjes gedragen dan die van Sansha en voor andere stijlen gebruik ik meestal sokken of sneakers.

Capezio-freeform-dance-talk-lisa-test-review2
Enige tijd geleden kreeg ik echter een pretpakket toegestuurd van de Danstheaterwinkel en daar zaten deze bijzondere Capezio schoentjes in. Wat de bliep?! Zulke schoentjes had ik nog nooit gezien; een kruising tussen balletschoentjes en de schoenen die ze dragen op de set van een gemiddelde Sci-Fi serie. Het beroemde dansmerk Capezio zorgde gelukkig voor opheldering van mijn vraagteken en gaven aan dat deze schoentjes de “perfecte allrounder zijn voor dansers, niet alleen geschikt voor klassiek ballet, maar ook perfect voor andere dansstijlen als moderne dans, jazz, Afrikaans, yoga en meer”. Een multi-talent dus. Interessant, want eigenlijk ken ik geen schoentjes op de markt die zo bewust voor verschillende stijlen zijn gemaakt.

Capezio-freeform-dance-talk-lisa-test-review6Eerste indruk
Toen ik deze schoentjes voor het eerst aantrok zaten ze gelijk goed, wat zeg ik: perfect. De claim van Capezio dat deze schoenen “naadloos om de voet smelten en zo een unieke pasvorm hebben”, kan ik direct beamen. Balletschoentjes zijn namelijk bij het eerste gebruik vrij stug, ook omdat ze altijd nog moeten uitlopen en het materiaal over het algemeen niet dermate elastisch is dat het direct dat effect van ‘samensmelten’ geeft. De gunstige pasvorm van de Freeforms is te wijden aan de combinatie van materialen die er gebruikt zijn, dit zijn o.a. kunststof, gaas (om de voet te laten ‘ademen’ en flexibele bewegingen te kunnen maken), leer, spandex en suede (voor de zool). Hi-tech. Ondanks dat er veel gaas is gebruikt voelen de schoentjes sterk aan, niet kwetsbaar. Een goede eerste indruk dus op ‘technisch’ vlak. Ook handig dat er geen naai-werk bij deze schoentjes komt kijken, de bandjes zijn al bevestigd en je hebt zelf de keuze deze te laten zitten bij je hiel of over je wreef te trekken voor meer support. Leuk detail. Toch moet ik ook erbij zeggen dat ik het ontwerp absoluut niet mooi vind en dat is jammer. Het oog wil natuurlijk ook wat. Hoe dan ook, testen maar!

Capezio-freeform-dance-talk-lisa-test-review4De Test
Ik heb deze schoentjes 4 uur lang gedragen tijdens het lesgeven waarin ik zowel klassieke oefeningen heb gedaan als jazz, modern en modern floorwork. Een grondige manier om dus te kijken wat de schoentjes ‘doen’ bij verschillende bewegingen, of ze inderdaad allround bruikbaar zijn en hoe ze voelen bij langer gebruik dan een enkele les. Zoals ik al eerder zei, zorgde de pasvorm ervoor dat ik mijn voeten gemakkelijk kon bewegen alsof ik sokken aan had, maar dan met het gevoel veel meer ‘support’ te krijgen aan de onderkant. Vooral het gaas bij de wreef is heel prettig en geeft maximale ‘pointe’ mogelijkheden. Tijdens de test viel me op dat het feit dat de wreef meer bedekt is dan bij  normale’ schoentjes, heel goed werkt bij verschillende dansstijlen. Vooral modern floorwork voelt prettige hierdoor: het gevoel om zowel support te krijgen, meer grip te hebben maar ook nog mijn huid wat te beschermen voor schuurplekjes en wondjes. Na drie uur dansen kreeg ik echter zin om de schoentjes uit te trekken, want ik had toch last van de harde zolen, meer dan bij andere (nieuwe) schoentjes. Ook bleek ik bij mijn bedekte wreef wat rode plekken te hebben omdat de stof er dermate strak omheen zat. Ik heb ze toch aangehouden, maar de zolen bleven (te) hard voelen en de huid op mijn wreef werd gevoeliger en roder. Jammer! Ik was wel tevreden over het feit dat de schoentjes er na die 4 uur intensief gebruik nog steeds ‘goed’ uitzagen en ik door het gaas wel het idee had dat ik minder kleffe pootjes had dan bij het dragen van andere (leren) schoentjes.

Capezio-freeform-dance-talk-lisa-test-reviewConclusie
Een beetje gemengde gevoelens dus bij deze Lisa Test… Er zijn zeker een aantal voordelen te noemen, die duidelijk laten zien dat het hier gaat om een ontwerp waar veel tijd en vakmanschap in gestoken is. De claims met betrekking tot de pasvorm en de bruikbaarheid bij verschillende stijlen, worden absoluut waargemaakt en vooral dat laatste verdient een klein applausje. Bij moderne dans en jazz denk ik dat deze schoentjes het beste tot z’n recht komen. Ik vind het handig dat deze schoentjes al helemaal ‘ready to go’ zijn, er komt geen naaiwerk bij kijken en je kunt ze ook nog op twee manieren dragen. Het model is unisex, want deze schoentjes vind ik eerder ‘stoer’ dan ‘vrouwelijk’. Dat haalt niet weg dat ik niet happy ben met de harde zolen en de rode plekken die er op mijn huid zaten na het dragen. Dan heb ik persoonlijk liever iets minder nauwsluitende schoentjes aan. Capezio tracht met de Freeforms denk ik een nieuwe weg in te slaan op het vlak van balletschoentjes en ik denk dat er veel potentie in dit model zit. Ik ben namelijk helemaal voor het idee van allround schoentjes en ik denk dat veel dansers (amateurs of pro’s) daar baat bij kunnen hebben. Ook denk ik dat door de pasvorm iedereen dit soort schoentjes kan dragen, ook mensen met ‘moeilijke’ voeten als een hoge wreef, platvoeten, o.i.d. Toch vind ik het jammer dat ik niet één grote lofzang over dit model kan afsteken en zal ik ze vaker moeten dragen om te kijken of ik nog steeds de klachten heb die ik tijdens de test had. Ik neem aan dat het beter wordt.

Het is dus in dit geval echt aan jou. Ben je aangetrokken tot deze intergalactische muiltjes, dans je verschillende dansstijlen, zoek je schoentjes die duurzaam zijn en ben je bereid ze een tijd ‘in te dansen’? Dan zeg ik: Beam me up Scotty en kopen maar.

De Capezio Freeform schoentjes zijn in verschillende kleuren te koop bij de Danstheaterwinkel en andere danswinkels.

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en  Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

* Disclaimer: Als ik een product opgestuurd krijg of een samenwerking aanga met een bedrijf of dansinstelling, blijven mijn artikelen, recensies en productreviews altijd eerlijk. Ik publiceer bij Dance Talk enkel artikelen waar ik zelf achter sta, die ik zelf geschreven heb en die mijn (eerlijke) mening weergeven.

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter