fotoshoot-tips-dance-talk-beeld-blush-fotografie3Of je nou danser bent of niet, dansfoto’s zijn hot. Van hysterisch sprongen, portretten, benen die in nekken worden gegooid, tot moeilijke breakdance-moves en alles er tussenin. In ons digitale tijdperk is goede fotografie (ook voor niet-dansers) erg belangrijk, voor zowel zakelijke als privé doeleinden. Het kan er immers voor zorgen dat je opvalt bij een sollicitatie of auditie, maar ook voor je CV, website en visitekaartje is het nuttig. Ik heb in de afgelopen maanden een aantal keren voor een profi-camera gestaan, ik deel daarom hier graag mijn ervaringen en vertel je mijn do’s en don’ts. Kijk je mee?

Portfolio & co
Voor mijn werk als dansblogger bekijk ik vele (dans)websites, social media kanalen en zie ik veel beeldmateriaal van dansers, waaronder portfolio’s. Het verbaast me dat er tegenwoordig nog erg veel foto’s van dansers te vinden zijn waar zelfs een 6-jarige met een wegwerpcamera (bestaan die nog?!) een beter resultaat had kunnen leveren. Van onscherpe foto’s, tot ongunstig licht, geen creatieve setting, geen expressie, etc. Ik denk dat het tegenwoordig heel belangrijk is, vooral op zakelijk vlak, om in het bezit te zijn van een sterk portfolio en dus goede foto’s. Door de concurrentie op de arbeidsmarkt (maar ook bij dansopleidingen) is het essentieel dat je bij een opdrachtgever of dansinstelling opvalt en in de danswereld helpen goede dansfilmpjes en foto’s hier echt bij. Het is tegenwoordig al moeilijk genoeg om aan (leuk) danswerk te komen, het zou zonde zijn dat iets als fotografie ervoor zorgt dat je niet serieus (genoeg) wordt genomen of een kans misloopt voor een auditie omdat je een van de zoveelste bent met eenzelfde soort foto. Ik ben er daarom voor om te investeren in the real deal en heel creatief te zijn. Geen standaard sprongfoto’s. Geen dance like no one’s watching thema, maar gewoon laten zien wie je bent en wat jij te bieden hebt. Goede foto’s geven een professionele indruk, zorgen ervoor dat je opvalt en er bovendien uitziet als iemand die zichzelf en het werk wat je doet serieus neemt. Daardoor nemen anderen jou ook serieus.

dance-talk-1-jaar-blush-fotografie8Het investeren in een professionele fotoshoot is dus een logisch stap, maar daar zitten wat haken en ogen aan. Het voorwerk is namelijk heel erg belangrijk. Sla deze stap niet over. Het allereerste wat je moet doen is bedenken wat je wilt neerzetten, waar je de foto’s voor wilt gebruiken en wat hier de eisen van zijn. Op het moment dat je foto’s alleen voor jezelf wilt laten maken hoef je natuurlijk minder te plannen, maar voor alle andere doeleinden zijn het doen van een marktonderzoek (vergelijken met andere dansers), maken van een moodboard, tekeningen en testfoto’s, aanraders. Ook als je wordt gevraagd voor een shoot, moet je dit voorwerk doen want jij komt immers voor de camera te staan. Ga je auditie doen of solliciteer je bij een dansinstelling? Bedenk de setting/sfeer en pose die hierbij past en waar jij het beste tot je recht komt, met jouw lijf, mogelijkheden en persoonlijkheid. Bedenk locaties die jouw creativiteit prikkelen of passen bij jou als persoon als je niet in een fotostudio gefotografeerd wilt worden.

Budgetten en hobbyisten
Op het moment dat je een beetje weet wat je wilt, kun je veel gemakkelijker een fotograaf vinden die kan aansluiten bij jouw wensen en deze naar een hoger niveau kan tillen. Een goede fotograaf is niet een machine die jouw wensen uitvoert, maar een minstens zo creatieve kunstenaar die een extra dimensie kan geven aan jouw stralende persoontje. Op het moment dat je gaat rondkijken, of via vrienden en kennissen gaat vragen, zul je merken dat er tegenwoordig bijna een overkill is aan fotografen, bijna net zoals bij dansers. Het is geen beschermd beroep en zo zul je in de markt van alles kunnen vinden. Van waanzinnig slecht tot professioneel met een hoofdletter P. Je budget bepaalt uiteraard ook met wie je in zee kunt gaan. Heb je weinig te spenden dan adviseer ik je contact op te nemen met 3e of 4e jaars studenten van een fotografie academie. Die kosten over het algemeen minder, maar hebben wel veel inzicht, creativiteit, welwillendheid en de middelen om met dansers te werken. Ik heb daar zelf ook goede ervaringen mee.

fotoshoot-tips-dance-talk-beeld-blush-fotografieBij een fotograaf met veel ervaring en een gedegen opleiding heb je over het algemeen de meeste zekerheid op het gewenste resultaat, maar uiteraard hangt hier ook een kostenplaatje aan. Een goede shoot hoef je echter maar één keer te doen, dus dat scheelt weer. Toch zul je ook fotografen kunnen vinden die autodidact zijn (zelf opgeleid) en de meest fantastische beelden kunnen creëren. Staar je dus niet dood op een bepaalde gevolgde opleiding.
Als je op zoek gaat naar een fotograaf dan zegt het portfolio van diegene natuurlijk erg veel. Het helpt wel als je iemand hebt gevonden die ervaring heeft met foto’s op locatie, omdat ik denk dat dans, maar ook portretten daar het beste tot z’n recht komen. Een fotograaf die alleen maar dansers fotografeert vind ik niet perse een voordeel ben ik achtergekomen. Ik zie namelijk vele dansfoto’s voorbij komen die precies hetzelfde zijn, ook door veelal dezelfde fotografen gemaakt. Dezelfde sprongen, dezelfde kleuren, kleding, belichting en ga zo maar door. Uiteindelijk zullen dit soort foto’s misschien wel laten zien dat je flexibel bent, wat natuurlijk altijd bewonderenswaardig is, maar zullen jou als persoon, kunstenaar en unieke danser niet goed genoeg in beeld brengen. Dat laatste is in mijn ogen belangrijker dan het ‘kunstje’ laten zien.

fotoshoot-tips-dance-talk-beeld-blush-fotografie2Afspraken maken: doen!
Als je dan uiteindelijk een fotograaf hebt gevonden dan raad ik je aan eerst met diegene af te spreken. Tijdens de ontmoeting kun je aanvoelen of deze persoon is waar je naar op zoek bent, het kan namelijk spannend zijn om voor de camera te gaan staan en het is best intiem. Het is fijn om te weten of jullie op creatief vlak op dezelfde lijn zitten en goed kunnen sparren over het beeld wat je wilt neerzetten. Een goede fotograaf komt zelf ook met ideeën of vraagt duidelijk wat je voor je ziet, daarom is jouw eigen vooronderzoek ook zo belangrijk. Als je denk dat je met deze persoon wilt gaan werken, bedenk dan ook dat het zakelijke vlak van tevoren al geregeld moet zijn. Dit gaat helaas vaak mis, vooral als je gaat werken met een fotograaf die meer hobbyist dan prof is. Spreek af hoeveel foto’s er uiteindelijk geleverd gaan worden, of deze bewerkt of onbewerkt zijn, op welke locaties jullie gaan werken, voor hoelang (neem altijd ruim de tijd), wat de prijs is en hoe de foto’s geleverd gaan worden (digitaal of gedrukt). Op het moment dat je foto’s laat maken is het goed om af te spreken of de foto’s alleen door jou gebruikt gaan worden of dat de fotograaf deze ook op zijn of haar website of portfolio gaat plaatsen. Leg alle afspraken zwart op wit vast en dan ben je helemaal ready to go.

dance-talk-1-jaar-blush-fotografie2Strike a pose
De dag is aangebroken, je gaat de foto’s laten maken!. Er zijn een paar praktische dingen waar je rekening mee kunt houden.
– Om je lijf zo goed mogelijk eruit te laten zien helpt het om opgewarmd te zijn, neem hier genoeg tijd voor. Doe wat krachtoefeningen om je spieren een beetje ‘pumped’ eruit te laten zien en blessures tijdens poses, dansen en sprongen te voorkomen.
– De hoeveelheid make-up is natuurlijk aan jou, maar weet dat dit grotendeels wegvalt voor de camera. More is more in dit geval, maar zorg er wel voor dat je er nog uitziet als jezelf. Ben je geen type ervoor, doe in ieder geval een beetje op. Je zult er geen spijt van krijgen.
– Stem het af met de fotograaf, maar als het kan: dans terwijl de foto’s gemaakt worden. Zet je favoriete muziek op, het zal je doen ontspannen waardoor de foto’s er veel echter en spontaner uitzien.
– Kijk tussendoor naar de gemaakte foto’s, wellicht zit je al op de goede weg of zie je dat je iets heel anders voor ogen had. Blijf communiceren, checken en suggesties doen. Fotografie is communicatie.
– Neem altijd meer kleding en attributen mee dan dat je in eerste instantie gepland had. Het kan echt van pas komen.
– Wees als vrouw (maar ook als man) niet naïef over een bepaalde pose of kledingkeuze. Omdat iets in de danswereld misschien geaccepteerd is, betekent het niet dat de rest van de planeet daar niet een andere interpretatie van kan hebben. Ik schrik soms echt van dansers (vooral meisjes/vrouwen) die in weinig verhullende kleding in een positie staan, zitten of springen waarbij het ‘kruis’, borsten of billen de center of attention zijn. Dit hoeft natuurlijk niet te leiden tot iets negatiefs, maar mijn advies is om altijd voorzichtig te zijn met wie je werkt en vooral wat je doet op een foto. Alles weet eenmaal online komt, staat er eigenlijk voor eeuwig en mensen met slechte intenties/ gedrag zijn er helaas veelvuldig in de wereld. Luister naar je intuïtie en zeg nee als je iets niet wilt. Neem iemand die je kent mee naar de shoot, mocht je je daar beter bij voelen. Het maken van contractuele afspraken is nogmaals een must.
- Geniet. Punt.

Mijn goede ervaring
Al deze bovenstaande dingen en het voorwerk heb ik gedaan toen ik ging werken met Maaike van Blush Fotografie. Zij heeft alle foto’s in dit artikel gemaakt en zij wist precies waar ik naar op zoek was. Zij is geen dansfotografe, maar ik zou niet schromen om haar daarvoor te vragen omdat we zo goed op een lijn zitten. In haar werk gaat het echt om de persoonlijkheid die naar voren komt, spontaniteit, werken op toffe locaties en is ze constant aan het communiceren over mijn wensen, ideeën en die van haar. Aanrader dus. Gelukkig zijn er, zoals ik al zei, heel veel talentvolle fotografen out there, maar ik werk heel graag met deze dame :).

Heb jij al een goed portfolio en fijne ervaringen op het vlak van (dans)fotografie? Zo nee, zou je een fotoshoot willen doen? Deel je ervaringen in de comments of op de Dance Talk Facebook pagina!

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en  Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

* Disclaimer: Als ik een product opgestuurd krijg of een samenwerking aanga met een bedrijf of dansinstelling, blijven mijn artikelen, recensies en productreviews altijd eerlijk. Ik publiceer bij Dance Talk enkel artikelen waar ik zelf achter sta, die ik zelf geschreven heb en die mijn (eerlijke) mening weergeven.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

3 reacties

  1. Hey, wat is jouw mening over dansdocenten met tatoeages en piercings (ook in het onderwijs)? Ik zie dat je zelf ook een tattoo hebt. Heb je er ooit problemen mee gehad tijdens werk of sollicitaties rondom dans?

    • Hai Helen,

      Wat een goede vraag. Ik heb er lang over nagedacht en overlegd met mensen uit het vak voordat ik het liet zetten. Er zijn maar een paar mensen geweest die hebben gezegd het minder mooi of geschikt te vinden bij een docent, maar verder niets anders dan neutrale antwoorden. Ik heb er nooit werk door misgelopen, bovendien ken ik ontzettend veel dansers en docent die een of meerdere tatoeages hebben. Ik krijg wel eens vragen van leerlingen, maar daar blijft het bij. Ik denk dat het heel erg ligt aan de grootte van het ontwerp en bovendien waar je het plaatst. Ik heb een plek gekozen die prima te bedekken is. Piercings ben ik geen fan van, heb ik ook geen kennis van, maar dat is meer door de angst om verwondingen hiermee op te lopen tijdens het dansen. Tatoeages zijn overigens ook prima te bedekken met daarvoor gemaakte make up. Ik weet dat balletdansers dat ook doen. Hoop dat je hier iets mee kunt en succes met je keuze!

    • Mocht je het nog niet gelezen hebben, ik heb er inmiddels ook een artikel over geschreven. Staat al op de blog!

Laat een reactie achter