dance-talk-tatoeage-dansersEr zijn een aantal eisen waar dansprofs over het algemeen aan moeten voldoen: je moet fit, flexibel, creatief, sterk, muzikaal en ambitieus zijn. En eh ja, het helpt als je ook best goed kunt dansen. Naast al deze zaken mogen dansers best verschillend zijn, ook qua uiterlijk. Thank god dat we niet meer in het tijdperk leven waarbij alle dansers spandex pakjes dragen, benen tot hun kin hebben en dun moeten zijn als een satéprikker. Maar hoe zit het eigenlijk met de acceptatie van tatoeages en piercings? Heeft het een negatieve invloed op je carrière of vergroot het je kansen juist? Lees hier mijn eigen (voor)onderzoek, ervaring, tips en trucs. 

Doen of niet?
De meeste mensen die mijn blog volgen weten dat ik een tatoeage op mijn onderarm heb en met regelmaat krijg ik hier vragen over. Ik wilde al jarenlang een tatoeage, maar door mijn droom om dansprof te worden heb ik dit steeds uitgesteld. Ik had het idee dat ik hierdoor mijn doel wel aan de dansante wilgen kon hangen. Wie zit er te wachten op het zien van een fantastische danser met een gigantisch anker in zijn/ haar nek of een neusring in het maatje ‘koe’? Gek genoeg zag ik in mijn omgeving toentertijd ook maar weinig dansers die behalve een vaak slonzig uiterlijk en hier en daar een vreemd geknipte coupe, iets ‘extremers’ aan hun uiterlijk deden. Dit beeld veranderde voor mij toen ik een keer in Israël keek naar de dansers van Batsheva Dance Company (mijn precious) en ik verbaasd was door de vele tatoeages, neuspiercings en andere uiterlijke hysterie. In Nederland blijkt dit met de jaren ook meer geaccepteerd te worden en zijn nu dansers (en ook dansstudenten) steeds vaker te vinden in de stoel bij tattoo- en piercingshops. Ik 4 jaar geleden dus ook.dance-talk-tatoeage-dansers-sleeve

Net echt ;)

Advies van docenten
Toen ik overwoog mijn tatoeage te zetten heb ik als eerste gesproken met mijn docenten op de dansacademie waar ik toen op zat. Tot mijn verbazing deden de meesten niet moeilijk over tatoeages en lieten sommigen hun eigen tatoeages zien. Opvallend wel dat deze allen bedekt konden worden door kleding, geen zichtbare tatoeages dus. De meer klassiek-georiënteerde docenten reageerden iets minder lyrisch op mijn vraag, hoewel ik een ontzettend toffe balletdocent ken die volledige ‘sleeves’ heeft staan. Dansstijl zegt dus niet alles, balletdansers kunnen ook bad ass zijn. Op het vlak van piercings bleek het iets ingewikkelder. Ik tref af en toe kleine wenkbrauw-, neus-, navelpiercings of onderhuidse piercings aan bij dansers, maar daar blijft het wel bij. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de kans dat een piercing uitscheurt door een bepaalde beweging van jezelf, maar ook bewegingen van iemand anders of door kleren, groot is. Een (bloederig) ongeluk zit in een klein hoekje. Ik wil niet eens nadenken over wat er allemaal zou kunnen gebeuren. En ja, hier spreekt een grote schijtluis.

Mijn ervaring
Toen ik uiteindelijk besloot mijn tatoeage te laten zetten heb ik er bewust voor gekozen om dat op een plek te doen die altijd te bedekken is en bovendien een formaat heeft waarbij ik niet al teveel mensen afschrik. Ik ben nu inmiddels 4 jaar verder en heb er nooit spijt van gehad, juist omdat ik de optie heb om het te verhullen wanneer ik wil. Tijdens audities heb ik er nooit iets negatiefs over gehoord en tegenwoordig heb ik vele dansers en dansdocenten in mijn kennissenkring die ook een tatoeage hebben. Op de vraag of ik er dus carrièrekansen door misloop: nee, absoluut niet. Ik laat mijn tatoeage eigenlijk altijd zien. Ook bij andere opdrachtgevers heb ik er nooit problemen mee gehad, eerder juist leuke ervaringen en brengt het een gesprek op gang. Denk dat wat er ook bij helpt is dat je er voor de rest altijd verzorgd uit moet zien als het gaat om (het krijgen van) werk. Als freelancer al helemaal, dat doe ik in ieder geval altijd. Als je so fresh, so clean bent en voor de rest een paar tatoeges of piercings hebt zal het echt geen probleem zijn. Dans is immers een kunst en gaat over expressie (ook van het uiterlijk), niet over een eenheidsworstje zijn.

dance-talk-tatoege-dance

Als dansdocent voor jonge leerlingen is het denk ik goed om wat terughoudend te zijn en zijn er wél vragen te verwachten. Het is natuurlijk ook belangrijk om na te denken over wat je tatoeage of piercing uitstraalt. Als je overal doodskoppen en geamputeerde ledematen op je lijf hebt laten inken en daarbij ook grote piercings hebt, denk ik dat je niet echt kans maakt om balletdocent bij het Koninklijk Conservatorium te worden of ouders blij maakt bij peuter-danslessen. Als je overweegt (nog) een tatoeage of piercing te zetten is het ook nuttig om na te denken wat de richting is die je opgaat qua carrière. Nogmaals, hoe meer ‘klassieke’ dansvormen je doet, hoe groter de kans dat tatoeages en piercings niet altijd met gejuich, slingers en pom-poms ontvangen zullen worden. In de hiphop- en moderne danswereld is het echter geen probleem. Als je als danser meer commercieel werk doet, bijvoorbeeld modellenwerk, shows en tv-werk is het ook goed om na te denken over de plaats en de uitstraling van je tatoege of piercing. Het moet passen bij jou, maar ook bij de situatie. Als jij echter veel zelfvertrouwen uitstraalt over je uiterlijke ‘aanvullingen’, dan doen mensen sowieso veel minder moeilijk.
Belangrijke toevoeging: het kan strategisch gezien ook juist goed werken om iets te laten zetten, want je valt meer op! In het huidige dansvak (waar ik hier vaker over schrijf), kan dat écht uitmaken en dus ook in je voordeel werken. De concurrentie onder dansprofs is immers groot. Mensen onthouden je uiteindelijk beter als je iets in je uiterlijk hebt wat anders is dan de rest, naast uiteraard je talent voor dans. Niemand zit te wachten op de zoveelste dans-kloon.

Tot slot
Sommige gezelschappen staan helaas nog niet open voor niet-perfecte dansers en opvallende individuen, dus kijk ook altijd goed naar de andere dansers als je bedenkt ergens te (willen) gaan werken. Typecasting is van toepassing in ons vak, dus wees daar niet naïef in en gebruik die kennis in je voordeel. De meeste piercings kun je (tijdelijk) uit doen of bedekken met huidkleurige tape, dus dat is wellicht een makkelijke oplossing om je kansen te vergroten als de acceptatie ervan twijfelachtig is. Als je een tatoeage hebt die je niet met kleding kunt of wilt verbergen dan is concealer een goede optie. De Studio Finish Concealer van MAC bedekt zonder problemen alle tatoeages, wordt door veel dansers gebruikt en is bovendien zweetproof. Bij een theater(make-up) winkel zijn er overigens ook genoeg dergelijke producten te vinden die tatoeages bedekken. Maar nogmaals het is uiteindelijk compleet aan jou waar jij je prettig bij voelt en wat ‘wijs’ is. Ik vind dat tatoeages en piercings gewoon kunnen, ik vind het zelf ook tof als ik het zie bij anderen zoals bij Scapino danser Mischa van Leeuwen. Laat zien we je bent en dus ook wat je uniek maakt, daar wordt je uiteindelijk alleen maar beter van. Zowel op zakelijk als privé vlak.

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel. Wat is jouw idee als het gaat om dansers met piercings of tatoeages? Ben je voor of tegen?

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

1 reactie

 1. Hoi Lisa,

  Wat tof dat je een artikel hebt geschreven over tattoo’s en piercings en op (voor)onderzoek bent uitgegaan.
  Ook al speelde dit dilemma denk ik een paar jaar geleden meer, zullen vast nog veel dansers met vragen lopen.
  Ik zelf twijfel ook nog enorm, omdat ik heel graag een tattoo op mijn rug wil. Ook ik ben nu op onderzoek uit.

  Ik heb een vraag aan je: “Denk je dat een tattoo verticaal op je rug getolereerd zal worden door hedendaagse choreografen?” Ik wil wellicht een inspireerde korte quote laten tatoeëren. In welke taal heb je jouw tattoo op je onderarm laten zetten? Ik vind het erg mooi!

  Hoop iets van je horen,

  Liefs,
  Jade

Laat een reactie achter