dance-talk-muziek-van-het-moment-fotografie-blush-fotografieDe meeste dansers en dansdocenten kennen het wel: bepaalde nummers gebruik je al jaren tijdens het dansen. Ongeacht de stijl of het doel, sommige liedjes werken gewoon altijd en staan standaard in je playlist. Na verschillende edities van de rubriek ‘Muziek van het Moment’ uitgebracht te hebben, leek het me leuk om nu 10 van mijn all-time favorite nummers voor dans met je te delen, én waar ik ze voor gebruik. Geen top 40 hitjes overigens! Een mix van uiteenlopende liedjes; van jazz, klassiek en funk, tot hiphop en elektro. Ben je dus op zoek naar inspiratie voor jouw dansles(sen), choreografie of semi-spontane dansjes in je woonkamer en wil je ook jouw all-time favorites delen? Lees snel verder.. 


Womb to tomb
– Pete Philly & Perquisite
Ongeacht de leeftijd van de dansers of de stijl die ik geef, niemand kan blijven stilstaan of nog zuur blijven kijken bij dit nummer. Tot nu toe gebruik ik dit het meeste in jazz of hiphop lessen, perfect voor bij een across the floor oefening. Ook vloer-oefeningen kunnen goed hierbij, zowel in modern als breakdance. Iets waarbij je kunt gáán, ook in de woonkamer. Het nummer Movin’ On van Pete Philly (als solo artiest), moet ik ook nog even benoemen als een van de all-time favorites.

Things are getting better – N.E.R.D.
Bij Thing are getting better geldt eigenlijk hetzelfde als bij Womb to Tomb; ik kan geen lesgeven zonder dit nummer. Ik was vroeger hardcore N.E.R.D. fan en dit nummer gebruik al jaren in al mijn lessen. Funky, rauw, maar vooral vrolijk. Precies het goede tempo voor kleine en grote sprongen, voor een coördinatieoefening tijdens een hiphop les of voor een choreografie.

Universal mind control - Common
Dit nummer is in Nederland volgens mij nooit een hele dikke hit geweest, maar holy guacemole hier ga je van bewegen. Ook weer voor verschillende stijlen geschikt, ik gebruik het meestal voor snelle oefeningen of momenten waarbij ik vaart in de les wil, of een toffe impro-sessie wil laten plaatsvinden. Sprong oefeningen gaan ook lekker hierop.

Mess around – Ray Charles
Een gigantische overgang van Common naar Ray Charles, maar het nummer Mess Around is écht een gouwe ouwe voor mij. Ik gebruik het meestal voor improvisatie maar ook tijdens jazz lessen kun je hier alle kanten mee op. Kinderen zijn hier ook gek op. Even off-topic: ik kan de film Ray over het leven van Ray Charles ook echt aanraden mocht je die nog niet gezien hebben. Niemand kan blijven stilstaan hierbij.

Come Thru – Drake
Als je mijn blog al een tijdje volgt weet je dat ik een grote Drake fan ben, toch gebruiken vele dansers en dansdocenten zijn muziek opvallend weinig en dan vooral in hiphop lessen. Ik gebruik zijn muziek echter heel vaak voor moderne choreo’s, oefeningen en improvisaties. Come thru gebruik ik om sprongen aan te leren en verschillende technische oefeningen zoals battements en pirouettes. Goed tempo en vooral gewoon een goed nummer, ook buiten de dansstudio.

Oh no (what you got) – Justin Timberlake
Iedereen die al enigszins kon nadenken in de 00’s weet hoe geniaal het eerste album van Justin Timberlake was voor dans. Nog steeds overigens, want dit nummer gebruik ik bijna wekelijks en heb ik in danslessen gebruikt voor zo’n beetje alles wat er te bedenken valt. Qua stijl, leeftijdsgroep, maar ook voor choreografieën. Multi-inzetbaar, een classic. Ook het nummer Let the groove get in van de heer Timberlake draai ik vaak. Verveelt nooit.

Far Nearer – Jamie XX
Deze geniale producer maakt deel uit van mijn muzikale meubilair. Ondanks het feit dat hij bij ‘het grote publiek’ niet erg bekend is, zou hij in mijn ogen onder dansers echt zo gewoon moeten zijn als het gebruiken van deodorant. Dit nummer heb ik gebruikt voor verschillende dans-dingen, maar vooral improvisatie en choreografie komt hierbij goed tot zijn recht. Hou je hiervan, dan kan ik je ook werk van The XX aanraden. Super tof.

Opening – Ludovico Einaudi
Misschien raad je het al: dit is de componist van de film Intouchable. Al zijn muziek is prachtig voor dans, maar Opening steekt er echt met kop en schouders bovenuit voor mij en draai ik héél vaak. Improvisatie is geniaal hiermee, maar uiteraard ook klassiek balletoefeningen. Ook gebruik ik het vaak voor een cooling down. Helaas is precies dit nummer niet te vinden op Youtube, dus bij deze het hele album. ;)

The Morning – The Weeknd
Ooh man, dit nummer heb ik grijs gedraaid de afgelopen jaren en heb ik onlangs weer herontdekt. Voor een opwarming, verschillende oefeningen, choreografieën, en ga maar door.

Carbonated – Mount Kimbie
Ik schreef in dit artikel al eens een ode aan Mount Kimbie, waarbij dit nummer toch echt een absolute favoriet te noemen is vooral voor het maken van een toffe (moderne) choreografie. Er zijn meerdere remixes gemaakt van dit nummer die ook het beluisteren waard zijn. Hou je hiervan, dan zul je alles van Disclosure ook erg kunnen waarderen?

Ik hoop dat jij inspiratie hebt gehaald uit deze lijst van all-time favorites. Welke nummers spraken je aan, welke niet? Er zijn nog véél meer nummers die ik grijs heb gedraaid, maar goed van een artikel van honderden liedjes is nog nooit iemand beter geworden, toch? Deel in de comments hieronder of op de Facebook pagina van Dance Talk wat jouw all-time favorites zijn voor dans. Inspireer elkaar. Ik ben benieuwd! 

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

1 reactie

  1. mariavandermark-redelaar

    Schitterend blog geweldig al je informative Dank Maria

Laat een reactie achter