beebox3Weinig tijd om boodschappen te doen en te koken, maar wel behoefte om gezond te eten? Vele dansers (maar ook gewone stervelingen) hebben dit probleem. Wisselende werkroosters, reistijd en vaak moe zijn maken dit er niet gemakkelijker op. Sinds een paar maanden ben ik klant van Beebox, waarbij er wekelijks een krat vol biologische groenten, fruit, vlees en vis naar mijn nederige stulpje wordt gebracht. Is dit een uitkomst voor drukke dansers en de mensheid an sich? Ik heb dit concept onderworpen aan een kritische test en schoof even een paar aardperen en soesterknollen opzij om hier mijn bevindingen op te schrijven..

Opwarm-ellende
Dat de meeste dansers weinig tijd en/ of zin hebben om uitgebreid te koken is een feit. Het ene moment moet je ergens lesgeven, het andere moment zit je onverwachts de hele middag in een theater of repeteer je in een studio tot wie weet hoe laat. Als je dan semi-afgepeigerd naar huis gaat is boodschappen doen en zorgvuldig koken waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt. De meeste dansers die ik ken teren dan ook regelmatig op makkelijk, snel en ‘soort van’ gezond eten als kant-en-klare salades van de supermarkt, opwarm-pastamaaltijden en ander tragisch voer. Ik heb me hier ook vaak genoeg schuldig aan gemaakt. Tijd voor iets anders! Winkels haken sinds een paar jaren slim op het tijdtekort en de behoefte om gezonder te eten in door de optie te bieden om boodschappen aan huis te laten afleveren, voedseltassen samen te stellen en pakketten aan huis te brengen. Bedrijven als Hello Fresh en Beebox nemen het een stapje verder door je ook recepten mee te leveren waardoor elke zombie zichzelf een gezonde maaltijd kan voorschotelen binnen no-time.

box-background kopieToen ik een paar maanden geleden Beebox ontdekte had ik erg behoefte om meer biologisch te eten, meer afwisseling in mijn gerechten aan te brengen (dag zoveelste pasta bolognese) en wilde ik ook meer seizoensproducten eten. Ja, blijkbaar ben ik een hipster want die willen dit soort dingen ook allemaal. Het is precies wat Beebox biedt: elke week krijg je een krat thuis in een vega, koolhydraatarme, reguliere of ‘deluxe’ variant voor 2 of 4 personen. Regionale, biologische seizoensproducten zo op je deurmat, voldoende om drie hoofdgerechten mee te maken naast de extra’s als sap en fruit. Op de website staan de recepten voor de week gepubliceerd en je kiest zelf wat je maakt. Anders dan bij een box als HelloFresh is het dus niet zo dat je perse een bepaald gerecht moet maken, je hebt meerdere opties met de ingrediënten die je krijgt en kunt natuurlijk ook altijd nog je inner Crea Bea loslaten en zelf iets bedenken.

Eerste indruk
Ik moet zeggen dat ik vanaf moment (p)een erg kritisch ben geweest, ondanks mijn blije verhaal hierboven. Ik vond de Beebox best duur (ik koos voor de koolhydraat-arme versie van €30,- per week), maar dat heeft er ook mee te maken dat ik normaliter in de goedkopere supermarkten winkel en erg let op de kleintjes. Ja, dansers hebben het (ondanks hard en veel werken) niet breed. Ondanks het feit dat ik mezelf best avontuurlijk vind, trok ik bij het arriveren van de eerste box nogal een vies gezicht door alle zanderige akeligheid die het oranje krat herbergde. De bezorger moest waarschijnlijk hard lachen om het veranderen van mijn gezichtsuitdrukking van ‘jippie naar yikes’ in een nanoseconde. Het fruit kon ik nog wel herkennen, maar sommige groenten (veelal ‘vergeten’ groenten) zagen er meer uit als Middeleeuwse martelwerktuigen dan de ingrediënten voor een smakelijk maaltje. Ik heb bij veel van de producten dan ook ome Google erbij moeten halen, omdat ik werkelijk geen idee had wat het was, of het eetbaar was en wat ik ermee moest doen.

BOXXLDe test
Het eerste recept wat ik ging maken had te maken met een nogal beangstigend uitziende gerookte makreel, wat ook niet hielp in de feestvreugde. Terwijl ik tot mijn ellebogen in makreel zat om ‘knolselderij-makreelsalade’ te maken vroeg ik me af hoe ik het (letterlijk en figuurlijk) zo ver had kunnen laten komen. Ik verlangde naar mijn pasta bolognese en had eigenlijk helemaal geen zin in iets anders dan mijn oude vertrouwde maaltijden. Toch bleek het gerecht super lekker te smaken en dat alles na slechts 20 minuten. Ik voelde me verzadigd en heb erna goed kunnen trainen. Een verrassing. Die week probeerde ik met iets meer enthousiasme een volgende recept, en een volgende en zo vloog de week voorbij en was de nieuwe Beebox alweer binnen. Ik maakte met meer zelfvertrouwen stoofschotels, schilde bieten, pastinaak en at alles naar grote tevredenheid. Werkelijk alles smaakte goed. Deze zuurkoolsoep was een persoonlijk hoogtepunt en ook de pilav was een topper waar zelfs Gordon nog van onder de indruk zou zijn. Ook zat er een keer een verse buffelmozzarella in de box waar ik nu nog af en toe een beetje een brok in de keel van krijg als ik eraan terugdenk, omdat die zo lekker was. Toen was de proefmaand om!

Conclusie
+ Het is een mooi concept: regionaal, biologisch, thuis afgeleverd
+ Heel fijn om altijd eten in huis te hebben, scheelt tijd en moeite
+ Alle recepten zijn gezond, super simpel en snel (!) te maken
+ Je leert nieuwe producten en smaken ontdekken

– Is niet goedkoop, hoewel ik het redelijk vind voor wat je krijgt (prijzen verschillen per abonnement)
– Bepaalde seizoensgroenten komen regelmatig terug en dat is soms saai/ vervelend

+/- Hoeveelheid precies afgestemd op 2 of 4 personen
+/- Is een abonnement, met bijhorende verplichtingen

De-aardpeer

Aardpeer. Bah.

Een aanrader voor dansers?
Ik vind van wel. Ik denk dat voor eenieder die behoefte heeft aan meer afwisseling in het avondeten, biologisch wil eten zonder dat je daarvoor veel moeite hoeft te doen én ook het bijpassende budget heeft, de Beebox een aanrader is. Het feit dat het wordt thuisgebracht en elk recept succesvol (en snel) te maken is zelfs voor mensen die normaliter water laten aanbranden, is redelijk geniaal. Je weet gewoon dat je door deze box gezond eet en dat komt je dansen ten goede. Ik vind het heel erg fijn dat ik minder vaak naar de supermarkt hoef, er nu altijd (veel) eten in de koelkast is waardoor ik ook in geval van nood een maaltijd in elkaar kan flansen (!) en bovendien voel ik me minder duf sinds ik koolhydraatarm eet. Ik vind het een mooi concept dat Beebox (en ik dus ook) hiermee initiatieven van kleine boeren ondersteunen. Daar houden wij danskunstenaars sowieso van! Vanuit het leven van een danser gezien is het wel een nadeel dat de box die je bestelt precies genoeg is voor 2 of 4 personen; aangezien de meeste dansers graag voor meerdere dagen koken, restjes invriezen en veelal grote eters zijn is dit niet zo handig. In mijn geval kook ik op de andere avonden wel grotere maaltijden die ik kan invriezen en zo kan gebruiken als ik écht geen tijd heb om te koken of op locatie aan het werk ben. Inmiddels heb ik een koolhydraatarm abonnement voor 3 maanden genomen en vind ik het elke week weer leuk om te zien wat erin zit. Afgezien van de terugkerende aardpeer (haat-haat-haat), lus ik veel meer dan ik gedacht had en kan ik oprecht zeggen dat je me ’s nachts wakker kunt maken voor chioggia bieten en knolselderij. Nu nog even snel een prei-pastinaak ovenschotel maken voordat ik danslessen ga geven..

Voor meer informatie, ga hier naar de website van Beebox.

Heb jij ervaring met een dergelijke box? Zou je het wel eens willen proberen?

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter