ballet-beautiful-dance-talk2V-barre, Tripple Shape, Barre Concept, Sweaty Betty Ballet Bootcamp, Ballet Fit, Barre Shape, en ga zo maar door. Dat ballet in fitnessland zo hot is als een Madame Jeanette peper, weten we nu wel. Toch zijn er een paar van deze gelijksoortige, hippe trainingsvormen die meer fans hebben dan anderen, waarbij vele celebrities, Victoria’s Secret modellen en andere semi-belangrijke mensen vooral zweren bij Ballet Beautiful. Deze balletworkout van Amerikaanse ballerina Mary Helen Bowers belooft voor een rank, lenig en sterk danserslijf te zorgen. Ik was natuurlijk razend benieuwd hoe ik als danser deze trainingsvorm zou ervaren en vooral of de hype terecht is. Tijd voor een nieuwe editie van Lisa Test…

Mary Helen Bowers
Als danseres heeft Mary Helen Bowers zo’n tien jaar gedanst bij het beroemde New York City Ballet, dus deze dame kent het klappen van de dansante zweep. Ze zette na haar carrière bij het gezelschap haar danskennis om in de fitnessvorm Ballet Beautiful met als doel dat iedereen, van huismuts tot directeur, een danslijf kan krijgen.
ballet-beautiful-mary-helen-bowers-dance-talk

Als fitness-goeroe hielp ze Natalie Portman fysiek voorbereiden op haar rol in de film Black Swan en ze schijnt medeverantwoordelijk te zijn voor de killer body van Doutzen Kroes. Anyway. Ballet Beautiful is in Amerika inmiddels niet meer weg te denken onder beroemdheden, maar door de boeken, dvd’s, online (privé)lessen en tv-optredens is Bowers ook de gemiddelde sterveling aan Zwanenmeer-armen aan het helpen. Ballet Beautiful richt zich overigens erg duidelijk op vrouwen, wat ik wel jammer vind. Mannelijke dansers hebben ook prachtige lijven waar denk ik veel mannen naartoe zouden willen werken.

Eerste indruk
Toen ik Ballet Beautiful voor het eerst op het spoor kwam liepen de rillingen me eerlijk gezegd over het lijf. Niet zozeer om de oefeningen of de nogal vreselijke naam, maar omdat Bowers als docent totaal niet mijn type is. Met een soort semi-blije grimas kijkt ze bij haar filmpjes de camera in, zet een lieflijk hoog stemmetje op, vleit haar dunne benen kuis over elkaar en trekt haar spitzen nog even extra aan. Ehm, is dit fitness of een cursus hoe je een Stepford Wife kunt worden? Nou hoef ik natuurlijk niet een schreeuwende Bootcamp instructeur voor me te hebben met een legerbroek aan en een bijl in de hand, maar de sfeer rond Ballet Beautiful is zo gemaakt en braaf, het stimuleert het onrealistische beeld dat ballet een steriel sprookje is in plaats van een keiharde training. Dat gezegd hebbende was ik toch erg nieuwsgierig naar het doen van de oefeningen, maar kwam ik nergens in Nederland Ballet Beautiful lessen tegen. Gelukkig ontdekte ik via Youtube voldoende Ballet Beautiful workouts en zo selecteerde ik 5 filmpjes (met uiteraard Bowers in de hoofdrol) die me meer dan een uur van top tot spitz bezig zouden houden. Tijd voor de test!

De Test
Na een eigen, grondige warming-up gedaan te hebben, begin ik met de workout die in eerste instantie vooral mijn lachspieren traint, de Swan lake-arms. Bowers vertelt dat ze dol is op het Zwanenmeer en begint dan met het langzaam bewegen van haar armen als vleugels. Waar ik in eerste instantie nogal sceptisch mee-wapper, begin ik na een tijdje het gevoel te krijgen dat mijn armen in brand staan. Wow! Zij lijkt echter niets te voelen terwijl ze stug door gaat met vele variaties en herhalingen van deze vleugelarmen. Als het einde van de video in zicht is heb ik het bloedheet, zijn mijn armen zuurder dan een Napoleon snoepje en kijkt Bowers nog steeds grijnzend in de camera. 1-0 voor Ballet Beautiful.ballet-beautiful-dance-talk1 ballet-beautiful-dance-talk

De buikspieroefeningen die ik erna doe lijken erg op Pilates oefeningen, richten zich vooral op de diepliggende en schuine buikspieren en lijken alleen connectie te hebben met klassiek ballet door het gebruik van de armen in de eerste positie en het feit dat wij beiden balletpakjes aan hebben. Niet bijzonder. Als ik naar de oefeningen voor de billen, benen en rug ga valt me op dat ze af en toe ballet-terminologie gebruikt, leuk voor de kenner! Steunend op handen en knieën gaan we op een gegeven moment over op het maken van grote battements en attitudes wat erg effectief en spierversterkend aanvoelt (ja ik sta weer in brand), maar ook gewoon fitnessoefeningen zijn en niet dansant overkomen. De klassieke muziek op de achtergrond vind ik dan ook wat vreemd. Als ze erbij zegt dat je je been zo hoog mogelijk moet brengen weet ik als danser en Pilates docent dat ik mijn rugpositie in de gaten moet houden, maar ik kan me voorstellen dat als je niet dergelijk lichaamsbewustzijn hebt of spiercontrole hebt bij je buikspieren, je gigantisch in je rug gaat hangen met blessures tot gevolg. Ook andere been-oefeningen brengen duidelijke valkuilen met zich mee en zijn vooral geschikt voor mensen die al sterk, flexibel en vooral bewust zijn. Mijn spieren trillen en voelen wat verkort aan, ik heb zin om te stretchen. Gelukkig doet ze dat ook tussen de ontelbare herhalingen door (met de nadruk op ontelbaar), maar de stretches zijn zo kort dat ze onmogelijk effectief kunnen zijn. Een stretch moet je minimaal 30 seconden vasthouden, maar mevrouw staat binnen 10 seconden alweer te gooien met haar been alsof er niets aan de hand is. Hmm… Als ik later mijn taille, binnenbeenspieren en dijen train ben ik echt moe aan het worden. Vooral de binnenbeen-oefeningen zijn pittig, maar denk ik wel nuttig voor dansers. Als ik alle filmpjes heb gedaan ben ik bezweet, moe en voelen vooral mijn hamstrings verzuurd. Ballet Beautiful is niet voor watjes en veel zwaarder dan ik verwacht had!

ballet-beautiful-front-dance-talkEindoordeel
Ik heb dit Ballet Beautiful circuit nu drie keer gedaan en afgezien van de spierpijn na de eerste keer, vind ik het wel te doen. Ik baseer mijn ervaring op het doen van de beschikbare filmpjes via Youtube, want ik heb geen dvd gekocht of geïnvesteerd in een digitale privé les. Deze ballet-fitness vorm is zoals ik al zei in Nederland nog niet live te volgen. De oefeningen die ik heb gedaan zijn best hardcore te noemen en vormen zo een groot contrast met het poezelige en robotische aura van Bowers, en de brave uitstraling van de trainingsvorm. Het is dus niet wat het lijkt. Ik kan natuurlijk niet zeggen of deze trainingsvorm je uiteindelijk een danslijf gaat geven, maar de oefeningen zijn wel erg spierversterkend te noemen wat uiteindelijk voor definitie en een strakker lijf zal zorgen. Is het functioneel voor dansers? Ja, als aanvulling op het trainingsregime denk ik wel, maar het is géén dans, het is echt fitness. Op dat vlak zie ik nu ook niet in hoe deze trainingsvorm zich onderscheidt van alle andere ballet-fitness vormen die tegenwoordig hip zijn en snap ik de hype bij Ballet Beautiful in het bijzonder dus niet. De Swan Lake-arms zijn denk ik wel heel erg nuttig voor dansers, want het pakt precies de spieren aan die je gebruikt bij de verschillende balletposities van de armen. Daar heb je bij andere dansvormen ook profijt van. Ook de binnenbeenspieren worden nuttig aangepakt bij Ballet Beautiful, daar heeft een danser ook absoluut wat aan. Dat zijn dan ook de oefeningen die ik over heb genomen in mijn eigen trainingsregime. Mocht je dus als danser bepaalde spierkracht missen of als ondersteuning meer willen trainen dan vind ik Ballet Beautiful wel het proberen waard. Voor niet-dansers die wel fit zijn, kan het ook een aanvulling zijn. Ik heb echter mijn bedenkingen bij mensen die niet fit zijn, blessure-gevoelig zijn en niet genoeg lichaamsbewustzijn hebben. Ik denk dat vele blessures dan op de loer liggen, omdat sommige bewegingen eerder lijken te gaan om ‘hoe groter hoe beter’ dan om veiligheid en werken binnen de eigen mogelijkheden. Als je thuis traint heb je waarschijnlijk ook geen spiegels om je lijf mee te controleren en is er ook niemand die je kan helpen voorkomen dat je jezelf bezeert. Ik vind deze trainingsvorm dan ook absoluut niet voor iedereen. Op dat vlak zijn er veel betere alternatieven te bedenken die bovendien qua oefeningen niet de herhalen-tot-je-erbij-neervalt-constructie hanteren. Ballet Beautiful is voor mij dan ook geen ontdekking van de eeuw, maar ik ga het in de toekomst nog wel een keer proberen. Pilates vind ik over het algemeen nog altijd beter voor het lijf, zowel voor dansers als niet-dansers. Mijn advies blijft gewoon: wil je écht iets ballet-achtigs doen, doe ballet. Punt.

Heb jij wel eens Ballet Beautiful gedaan? Wat vond je ervan? Mocht je het zelf nog een keer willen proberen, zie dan hier een reeks van de filmpjes en probeer het uit. Ik ben benieuwd!

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

* Op de foto’s in dit artikel draag ik het Vintage Whiper balletpak van Capezio, hier te verkrijgen via de Danstheaterwinkel.

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter