dance-quote-dance-talk-3Overal waar je kijkt op het wereld-wijde-web (en zelfs in het echte leven) kom je ‘dansquotes’ tegen: plaatjes van een danser in een ingewikkelde pose met een semi-zweverige tekst erbij of iets in die richting. Vooral als je zelf danser bent wordt je doodgegooid met dit soort afbeeldingen die ons vertellen dat het bijvoorbeeld heel belangrijk is dat je constant danst alsof niemand kijkt of gedichten moet schrijven met je ledematen. Hmmm.. tijd om zulke ‘quotes’ eens onder de loep te nemen en een selectie te voorzien van een reality check. Kijk je mee?

everytime_i_dance_i_turn_into_a_better_version_of_me!-1757352We beginnen gelijk met een hele ambitieuze. Eentje die ik al vaak op Pinterest of via Facebook voorbij heb zien komen; diepzinnig maar oppervlakkig tegelijk. Terwijl ik een kleine braakneiging onderdruk denk ik na over waar dit eigenlijk op slaat. Als ik deze quote op mezelf betrek is het eigenlijk simpel: ik word absoluut niet elke keer als ik dans een betere versie van mezelf. Soms word ik juiste een slechtere versie omdat ik te perfectionistisch kan zijn. Ook heb ik al meerdere malen gedanst terwijl mijn lijf niet goed voelde, door bijvoorbeeld blessures of ziekte, waardoor achteraf gezien gaan dansen echt de stomste zet aller tijden was. Een domme versie van mezelf dus. Natuurlijk werkt het niet altijd zo en kan dans heel vaak zorgen voor een beter gevoel en dus een betere staat van zijn. Maar elke keer? Hell no. Vooral niet als je een baaldag hebt, bepaalde technische bewegingen niet lukken en je daardoor alles behalve huppelend de studio uit gaat. Iets met het feit dat de meeste dansers te hard voor zichzelf zijn. Dus. Nee.

dance-quote-dance-talk-2Deze ben ik nog niet zo vaak tegen gekomen en hier zit nog wel iets in. Elke danser, ongeacht je niveau of ambitie, kent dat gevoel wel van het horen van écht goede muziek en dat je lichaam dan bijna uit zichzelf begint te bewegen en alle andere dingen ineens niet meer zo belangrijk lijken. Je kunt helemaal op gaan in dans. Dat is echt een heerlijk gevoel en denk ik dé reden waarom mensen überhaupt dansen. Je kunt er veel door vergeten en er is dan niets anders wat je kunt doen dan gewoon te gáán. Maar ik denk dat als je issues hebt in de echte wereld, dans er niet voor gaat zorgen dat dit verdwijnt. Soms wordt het het alleen maar erger omdat je je zo kwetsbaar opstelt. Maar goed, hoort bij het leven.

tumblr_mavexmI36L1r2hci4o1_500Poëtische schoonheid? Check. Ik denk dat je deze best letterlijk kunt nemen, want soms worden dansers niet begrepen door buitenstaanders. Ik denk dat elke dansliefhebber wel mensen in zijn of haar leven heeft (gehad) die niet begrijpen waarom je danst. Die het niet serieus nemen of raar vinden. Hier schreef ik daar al eens over. Ik heb bijvoorbeeld wel eens de vraag gehad na een dansles of voorstelling “ja maar wat is nou je echte werk?”. Dat soort mensen zien jouw passie voor het vak niet, of de pure noodzakelijkheid die er voor de meesten van ons is om te bewegen. Treurig wel, maar uiteindelijk zegt het meer over die mensen dan over jou.

dancers-are-athletes-of-godHmm… mooi. Wel weer lekker over the top, maar omdat Albert Einstein deze uitspraak heeft gedaan (wie had gedacht dat deze man zo multi-inzetbaar was?) weet ik dat ik wijselijk mijn mond moet houden. Het feit dat dansers atleten worden genoemd krijgt sowieso een keiharde high five van mij, want buitenstaanders denken soms dat dans een lollige hobby is in plaats van topsport. Echt. Ik herinner namelijk nog als de dag van gisteren dat ik bij een sportarts was voor een dansblessure, en hij aan me vroeg “sport je veel?”, waarna ik zei “ja ik dans elke dag, meerdere uren”. Zijn reactie was simpel: “ja oke, maar sport je veel?”. Laten we zo zeggen dat ik verder geen advies van de beste man heb opgevolgd. We zijn sowieso atleten, maar of dat nou van God is dat mag je mijns inziens zelf bepalen.

dance_like_there's-60565Nou vooruit met de dansante geit, hier is ie dan. Wat een draak van een quote, ik krijg hier echt slappe makrelenjeuk van. Heerlijk hoor, dansen alsof niemand kijkt. Maar om eerlijk te zijn denk ik dat de meeste dansers als niemand kijkt juist vreemd of ongecontroleerd gaan dansen om even los te laten. Om nou met die instelling de hele tijd te gaan dansen komt je carrière, mentale gesteldheid en sociale leven niet geheel ten goede. Als er niemand naar je kijkt als je danst krijg je geen 1. correcties, 2. applaus, 3. idee van waar je in godsnaam mee bezig bent, en ga zo maar door. Je hebt mijns inziens die adrenaline en het bewustzijn dat iemand kijkt veelal nodig om op dat next level te komen en alles eruit te halen wat erin zit. Ik heb overigens het idee dat vooral niet-dansers houden van deze quote en dan denken dat wij dansers houden van deze quote. Ofzo. Ik boycot ‘m bij deze.

quote-dance-dance-otherwise-we-are-lost-pina-bausch-69-82-70 Ah kijk, deze quote komt uit het brein van wijlen Pina Bausch, een van de belangrijkste choreografen van de vorige eeuw. Hier heb ik weinig aan toe te voegen. Deze is mooi en vooral uitgesproken door iemand die weet waar ze het over heeft/had. Ik denk dat de meesten van ons verloren zijn als we niet meer kunnen dansen, in wat voor vorm dan ook, of je nou danser bent of niet. Het is een oer-behoefte. In sommige landen is het verboden om te dansen (naast vele andere dingen die verboden zijn). Daar moest ik aan denken toen ik deze quote las: niet (mogen) dansen is tegennatuurlijk en ja daarmee zijn we verloren denk ik.

martha-graham-dance-quote-dance-talkChoreografe Martha Graham heeft deze en nog triljoen andere dansuitspraken gedaan die allen mooi zijn, afgezien van “dance is the language of the soul”. Die vind ik namelijk redelijk zum kotsen. Desalniettemin is bovenstaande uitspraak over techniek in mijn ogen erg interessant. Alleen al bij audities voor een dansacademie is deze uitspraak ‘moeilijk’, soms zie ik dansers die aangenomen worden die op technisch vlak héél goed zijn, maar de uitstraling en drive lijken te hebben van een vegaschnitzel, wat er daardoor niet aantrekkelijk uit ziet. Het oog wil natuurlijk ook wat en als jij retestrakke pirouetten kan draaien en zieke sprongen kunt maken, ja dan val je toch op. Gelukkig werkt het andersom ook zo en zijn er genoeg minder technische dansers te vinden die daardoor niet minder indrukwekkend zijn. Techniek en passie zijn even belangrijk. Maar zonder passie wordt het sowieso niks.

il_570xN.277692028Wat een drama weer. Wie heeft deze bedacht? Dreaming with your feet? Heb je wel eens goed naar de voeten van dansers gekeken? Eelt, gescheurde teennagels, blessures, dubieus uitziende knobbels en ga zo maar door. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties, maar je zult weinig dansers aantreffen in het vak die ernaast parttime voetmodel. De bewegingen die dansers met hun voeten kunnen maken zijn natuurlijk interessant, maar mijn associatie met dans is niet echt dat het gaat over dromen met je voeten. Hoe zit het met de rest van het lijf dan? Die hobbelt er maar een beetje achteraan? Vanuit het oogpunt van de voeten denk ik overigens ook dat dansen eerder een nachtmerrie is, we martelen onze voeten vaak genoeg (spitzen: ik kijk jullie aan). Dromen zijn dus een beetje bedrog.

Dance Talk oordeel
Best leuk die quotes, en ik was verbaasd over hoeveel ik er nog wel oke vond, maar de meesten zijn toch wel overdreven. Sommigen zijn zo dramatisch en hilarisch, dat is niet serieus te nemen. Laat staan dat je er je levensmotto van maakt. Vergis je namelijk niet, sommige mensen zweren hierbij. Kijk maar eens rond op Pinterest. Ik moet erbij zeggen dat ik sowieso niet het type ben voor zweverige quotes die op het internet circuleren, dus mocht jij dat wel zijn: doe je ding. Opvallende ontdekking is wel dat bij de meeste dansquotes blonde, blanke vrouwen met lang haar worden afgebeeld en de dansstijl erbij vaak klassiek ballet is met gebruik van spitzen en hoge benen tegen oren aan. Waar is de diversiteit? Anyway. Mijn voorstel: laten we ophouden met dansquotes bedenken en eindeloos delen, maar vooral gewoon veel (meer) gaan dansen. Klaar. Mocht je nog motivatie nodig hebben om te dansen, lees dan dit artikel.

Wat vindt jij van deze dansquotes? Heb jij er iets mee of niet?

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter