maxresdefault (2)Het dansseizoen 2014-2015 is zo goed als afgelopen, maar traditiegetrouw zorgt het Julidans-festival voor een dansante uitsmijter/ insmijter met internationale allure. Op meerdere locaties in Amsterdam is tijdens dit dansfestival van 1 t/m 11 juli hedendaagse dans te zien van grote namen uit de scene, maar ook aanstormend talent is er in veelvoud te bewonderen. Ondanks het feit dat het festival al in volle gang is, kreeg ik nog meerdere vragen/ verzoekjes van Dance Talk-lezers over wat mijn aanraders zijn, en aangezien er nog genoeg te zien is lees je die hieronder… zie ik je daar?

JulidansJulidansjes
Iedereen die wel eens een voorstelling heeft gezien van het Julidans-festival, weet dat er alles behalve ‘brave balletjes’ op het programma staan. De creatieve dansgrenzen worden grondig opgezocht, waardoor niet alleen de standaard dansliefhebbers, maar ook andere mensachtigen zich jaarlijks met plezier spoeden naar onze hoofdstad. Niet alleen hierdoor ben ik fan, maar ook door het feit de meeste dansers (zoals ik) het rond deze tijd rustiger hebben en het festival zo een goede gelegenheid is om verse inspiratie op te doen of ‘gewoon’ te genieten van dans. Ondanks het feit dat ik voor mijn werk vele dansvoorstellingen zie, zijn niet alle namen van het programma van dit jaar bekend voor mij. Is ook niet zo gek, want sommige makers zijn zo aanstormend dat zelfs het woord ‘aanstormend’ nog niet iedereen goed kent. Des te leuker vind ik het om dit overzicht van aanraders te maken, want ook voor mij valt er nog genoeg te ontdekken!

Zondag 5 juli

Untitled_ I will be there when you die – Alessandro Sciarroni
Ondanks het feit dat ik de titel van dit stuk medium ontroerend/ creepy vind, belooft deze dansvoorstelling eerder een spektakel te worden dan een reden om aangifte van stalkgedrag te doen. Choreograaf Sciarroni staat erom bekend dat hij inspiratie haalt uit een breed scala van onderwerpen en activiteiten, waarbij hij voor deze voorstelling jongleren, ja jongleren, als uitgangspunt heeft genomen. Erg tof én origineel.

Partitia 2 – Anne Teresa de Keersmaeker & Boris Charmatz
Als grote namen uit de moderne danswereld de handen ineenslaan is dat per definitie reden voor een applausje, of voor het bezoeken van de desbetreffende creatie. Of allebei. Charmatz en De Keersmaeker hebben beiden hun sporen in het (moderne) dansvak ruimschoots verdiend en laten in dit sobere duet een spel met elkaar en de aanwezige violiste zien. Weinig opsmuk en tierelantijntjes; het is pure dans op muziek van Bach. I like. P.s. mocht je nog nooit van Anne Teresa de Keersmaeker hebben gehoord, wellicht gaat er door deze Beyoncé clip een belletje rinkelen…

Dinsdag 7 juli
maxresdefault (3)Deep Dish – Liquid Loft/ Chris Haring (ook te zien op woensdag 8 juli)
Dat in de moderne dansscene ook steeds meer samenwerkingen met andere kunstvormen/ attributen worden aangegaan, is algemeen bekend. In Deep Dish is er een mix te zien van danstheater en live film, waarbij een ogenschijnlijk gezellig diner tussen de performers steeds meer surrealisme en verval vertoont. Deze voorstelling lijkt me niet geschikt voor gevoelige leken die houden van sprookjes, roze dingen en luchtigheid, maar voor de rest raad ik het aan.

Democracy – Maud la Pladec
Een ‘bombastische aangelegenheid’ is denk ik de beste manier om Democracy van choreograaf La Pladec te omschrijven. 5 dansers laten samen met 4 percussionisten, een arsenaal aan instrumenten en een stroboscoop zien hoe “de tandwielen van democratie in elkaar grijpen”. Niet helemaal een concept waarvan ik direct ga juichen, maar door de bovenstaande, overtuigende trailer staat ie met recht in dit overzicht. Ben erg benieuwd!

Woensdag 8 juli

6 & 7 – TAO Dance Theatre (ook te zien op donderdag 9 juli)
Ja, ja, ja en ja! Deze voorstelling stond wel héél snel op mijn wishlist bij het ontvangen van het Julidans programmaboekje dit jaar. Choreograaf Tao Ye timmert met TAO Dance Theatre al jaren aan de Aziatische weg, maar is ook in andere werelddelen errug populair aan het worden. Een loeistrakke bewegingstaal, zonder verhaal maar mét interessant lichtontwerp en diverse geluidseffecten, vormen de basis voor dit werk. Mooie kostuums ook, mag best gezegd worden. Het wordt een ‘visueel kunstwerk’ genoemd, maar wat het ook is: ik ben er bij. Een absolute aanrader!

Vrijdag 10 juli

Pleas_Me_Please_-_Liat_Waysbort_-_Rob_Hogeslag9c_o

Triple Bill –  Miguel Oliveira / Liat Waysbort / Sharon Eyal & Gai Behar
Een van de leukste locaties van Julidans, afgezien van de SSBA , is toch wel het Vondelpark. En laten daar nou net drie choreografen hun werk vertonen tijdens deze Triple Bill waar mijn hartje op een moderne dans-achtige manier sneller van gaat kloppen. Ik kan niet zeggen waar ik het meest naar uitkijk van de drie werken, ga hier maar gewoon naar toe. Wijntje, kussen én ogen mee, en genieten maar.

Weaving Chaos – Tania Carvalho
Portugese choreografe Carvalho beleeft tijdens deze editie van Julidans haar Nederlandse debuut met Weaving Chaos. Een alles behalve subtiel groepswerk waarbij 12 dansers een verhaal vertellen over falen, overwinnen en volharden. Carvalho liet zich inspireren door het klassieke verhaal van de Odyssee en klassieke dans. Maar denk dat het verder alles behalve klassiek is. Gaaf!

Zaterdag 11 juli

OCD Love – Sharon Eyal & Gai Behar
Wederom een Nederlandse première (en wat voor een!) zien we tijdens de laatste dag van Julidans 2015. Een van de choreografen die mij al ja-ren gigantisch inspireert, en waar je hier al eens over kon lezen, is Sharon Eyal. Alles wat zij aanraakt verandert in dansant goud, bovenstaand filmpje is een van mijn favorieten. Haar werk is rauw, edgy, baanbrekend, duister, verslavend, grillig en hypnotiserend; een orgastische trip om je moderne dansvingers bij af te likken. Ik kan hier nog veel meer superlatieven tegenaan gooien, maar you get the point. Ga. Dit. Zien. Uitroepteken. Ik kan niet wachten.

Voor meer informatie over het festival, de (erg redelijk geprijsde) toegangskaarten, de afterparty en locaties, ga hier naar de website van Julidans. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn aanraders en wie weet zie ik je daar!

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter