7-dansdingen-te-doen-augustus-dancetalkAugustus is de maand waarin de meeste dansscholen, instellingen en gezelschappen nog vakantie vieren en zo kan het lijken alsof er op dansvlak (nog steeds) niets te doen is. Dat is gelukkig niet waar! Van danslessen, cursussen, festivals tot films, ik laat je hieronder een overzicht zien van mijn persoonlijke aanraders voor de maand augustus a.k.a. DanceTalkTips. Kijk je mee?

1. Lowlands (21 – 23 aug)
Lowlands is voor dansliefhebbers en dansprofs een aanrader met de hoofdletter A. Ondanks het feit dat je misschien niet meteen aan dans(kunst) moet denken bij LL, is dit driedaagse festival één grote overkill aan inspiratie voor het nieuwe dansseizoen. Niet alleen ontdek je er veel toffe, nieuwe muziek en artiesten, wat geweldig is voor dansdocenten en dansmakers, maar kun je in de Juliet-tent ook verschillende dansvoorstellingen zien en dansworkshops volgen. Er zijn hier nog kaarten te koop, dus mocht je van 21 – 23 augustus nog vrij hebben; GAAN!

2. Summer Dance Forever (11 – 19 aug)
Een dansfestival dat in mijn ogen véél meer aandacht verdient is Summer Dance Forever in Amsterdam. Tijdens workshops, masterclasses, battles, voorstellingen, seminars en feesten staan o.a. dansstijlen als house, jazz, hiphop, breakdance, wacking, popping en funk in de spotlight. Ook al ben je niet perse kenner van deze stijlen, dan kan ik het festival om de goede sfeer al erg aanraden en kan het zeker inspiratie geven. Ik zal dit jaar te vinden zijn bij een van de battles. Ga hier naar de website voor meer informatie en kaarten.

Dansimpuls-dance-talk3. Holland Dance workshops
Dansimpuls 
Voor dansdocenten organiseren het NBDK i.s.m. Holland Dance van 21 – 24 augustus de Dansimpuls, in de Chassé Dance Studios in Amsterdam. Een programma vol lessen en workshops over methodiek, danstechniek, gezondheid en visie op het vak. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar heb er goede dingen over gehoord als je toe bent aan inspiratie voor het nieuwe seizoen. Klik hier voor meer informatie.

Bootcamp
Ambitieuze amateurdansers die toe zijn aan een nieuwe uitdaging, zin hebben om (pittige) lessen te volgen van bekende dansdocenten in verschillende stijlen, kunnen hun dansante hartje ophalen tijdens het Holland Dance Bootcamp van 28 – 30 augustus in Den Haag. De nadruk ligt op persoonlijke begeleiding van de danscoaches (o.a. Min Hee Bervoets en Sinerjey) en dansdocenten. Klik hier voor meer informatie.

Guy-Corneille-De-dansers-dance-talk4. De Parade (7- 23 aug)
Het rondreizende theaterfestival De Parade schreeuwt niet perse ‘dans’ voor de gemiddelde sterveling, maar jij als Dance Talk-lezer bent natuurlijk geen gemiddelde sterveling. Toch? ;) Van 7 – 23 augustus is het festival te vinden in onze hoofdstad, met een groots aanbod van theatervoorstellingen waar dans ook bij hoort. Ik raad je erg aan om te gaan kijken naar dansvoorstellingen van De Dansers, Internationaal Danstheater en Dansmakers Amsterdam. Ga hier naar de website voor meer informatie en kaarten.

5. Losse danslessen 
Ik heb de afgelopen weken meer tijd gehad om zelf te dansen, heerlijk! Ik heb daardoor weer een aantal dansdocenten leren kennen waar ik erg over te spreken ben. Bij Chassé Dance Studios kan ik je de urban contemporary lessen van Anne Suurendonk en moderne danslessen van Bart Sluijs aanraden. Bij Amsterdam Dance Centre heb ik een modern-jazz les gevolgd van Gerleen Balstra die ik erg gaaf en interessant vond. Bij beide dansstudio’s zijn jazzlessen te volgen van Catherine Strawbridge en balletlessen van Teresa Söntgen die ook goed zijn. Ondanks dat ik zijn les niet zelf gedaan heb, is de Release the Beast les van Tony Vezich ook een tip. Mocht je die les ergens spotten; doen!

first_title6. First Position (en nog een dansfilm)
Augustus is een perfecte maand om te genieten van een dansfilm voor inspiratie én algeheel vertier. Toen ik een tijd geleden de recensie schreef van het boek van ballerina Michaela DePrince, moest ik denken aan de dansdocumentaire waar ik haar voor het eerste gezien had: First Position. Ik heb deze docu vorige week opnieuw gezien en ik begrijp volledig waarom het zoveel prijzen heeft gewonnen; First Position toont een waanzinnig interessant beeld van de grootste balletwedstrijd van de wereld, de Youth Grand Prix en de concurrentie, pijn, trainingen, successen en teleurstellingen die erbij horen. Een aanrader voor zowel dansers als niet-dansers.
p.s. Nog even dit: mocht je de dansfilm Pina niet gezien hebben, gebruik een vrij uurtje van deze maand dan om dat nog te doen. Deze ode aan beroemde choreografe Pina Bausch is beeldschoon, wederom voor dansers als niet-dansers. Een must.

persfoto-Cris-Toala-Olivares-dance-talk7. Uitmarkt (28 – 30 aug)
Van 28 – 30 augustus wordt het culturele seizoen traditiegetrouw spectaculair geopend met de Uitmarkt in Amsterdam. Zie het als een grote sneak preview voor wat er vanaf september in de theaters te zien zal zijn. De sfeer is er waanzinnig tof, is wederom een goede inspiratie-boost voor dansliefhebbers en dansprofs, en is bovendien helemaal gratis te bezoeken! Naast theatervoorstellingen zijn er ook workshops te volgen en open repetities te bekijken. Als je kunt zou ik van harte aanraden om in ieder geval te gaan kijken naar Scapino Ballet, NDT, Conny Janssen Danst, Joeri Dubbe, WArd/ WaRD en BOKKO. Check hier het volledige dans-aanbod.

Ik hoop dat jij door dit overzicht (dans)dingen gaat zien en doen in augustus. Wat is je favoriet van deze lijst? Heb je nog aanraders? Laat het weten in de comments hieronder of op de Dance Talk Facebook pagina.

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter