Kha_-_Gentian_Doda_-_Scapino_Ballet_-_Foto_Hans_GerritsenJaarlijks spoeden meutes dansliefhebbers, dansers, choreografen en dans-bobo’s zich naar Maastricht; daar vinden de Nederlandse Dansdagen plaats a.k.a. het Lowlands van de Dans. Dit jaar zijn van 2 t/m 4 oktober weer vele dansvoorstellingen (ruim 25!), open repetities, epische prijsuitreikingen en wilde feestjes te bezoeken, en ik ben uiteraard keihard van de partij. Met de nadruk op kei en hard. Het aanbod is echter zo groot, dat ik me kan voorstellen dat je door de bomen het dansante bos niet meer ziet als je overweegt erheen te gaan. Lees daarom hier mijn lijst van aanraders én waarom het bezoeken van de Dansdagen een must is voor elk dansmens. 

Er was eens..
De Nederlandse Dansdagen vinden sinds 1998 plaats en altijd in het eerste weekend van oktober, waarbij in die eerste jaren vooral de grote dansgezelschappen in de spotlight werden gezet en het festival een terugblik was van de meest succesvolle stukken van het voorgaande dansseizoen. Gelukkig zijn de Dansdagen inmiddels veel meer dan een ‘best of’ en ligt de nadruk op het tonen van spraakmakende, vernieuwende en indrukwekkende stukken van zowel gevestigde als nieuwe namen uit de Nederlandse dansscene. Dans in alle stijlen, voor alle doelgroepen. Vorig jaar was ik voor het eerst aanwezig en deed ik bij Dance Talk al uitgebreid verslag van mijn avonturen. In een notendop heb ik me 2 dagen lang volledig ondergedompeld in de wereld van dans, gepraat met dansers en choreografen, mijn ogen uitgekeken en was het met recht mijn Dance Talk-hoogtepunt van 2014. Het is zo bijzonder dat je in zo’n kleine stad in die paar dagen echt het idee krijgt dat de hele danswereld samenkomt en dans viert tot het dansante gaatje. Zowel bezoekers als performers mengen tijdens de Dansdagen ook moeiteloos met elkaar, wat in een traditionele ‘theater’-setting toch minder snel gebeurt. Niet gek dat mijn danshartje even op hol sloeg toen ik een paar weken geleden weer werd benaderd om als pers bij het festival aanwezig te zijn. Ik kreeg het volledige programma-overzicht toegestuurd, ploeterde me een weg door het (erg toffe) aanbod en vertel je hieronder waar ik denk dat jij als Dance Talk-lezer bij moet zijn…

Aanraders 2 oktober

Artiestenbuffet – 18:00-20:30 uur
Een traditie bij de Nederlandse Dansdagen is het buffet voorafgaand aan de openingsceremonie. Ook dit jaar heb je als bezoeker de mogelijkheid om een vorkje te prikken met de dansers en choreografen die tijdens de Dansdagen hun kunsten gaan vertonen, in een informele setting. Een perfecte warming-up voor de rest van het festival én een goede gelegenheid om contact te leggen met toffe dansprofs. Misschien een mooi moment om te netwerken?

INSIDEOUT_ConnyJanssenDanst__Foto_LeoVanVelzen_4Openingsceremonie Nederlandse Dansdagen – 21:00-22:45 uur
De openingsceremonie is ook dit jaar weer een om slappe knietjes van te krijgen; bezoekers kunnen gaan genieten van The Black Piece van Ann Van den Broek en het populaire stuk Inside Out van Conny Janssen Danst. Een krachtig begin van het festival en vooral The Black Piece (waar je hier mijn recensie van kunt lezen) is magisch. Beide stukken zijn genomineerd voor een Zwaan ( = een Oscar voor de Dans) in de categorie ‘Meest indrukwekkende Dansproductie 2015′. Ik baal gigantisch dit ik hier niet bij kan zijn, maar als jij wel kunt: GA.

Aanraders 3 oktober
Welkom_in_de_buitenwereld_Vloeistof_Foto_Joyce_van_Belkom (1)
Welkom in de buitenwereld! – 10:00-18:00 uur (ook op 4 oktober te zien tussen 12:00-17:00 uur)
Bij Welkom in de buitenwereld! zie je Maastricht en dans op een hele andere manier. Zittend in een auto zit je letterlijk en figuurlijk ‘in’ de performance, die intiem is omdat maar 4 bezoekers per keer kunnen kijken. Tof concept. Elk uur is deze voorstelling van Vloeistof te bezoeken, dus kansen genoeg om even in hun abstracte dansmobiel plaats te nemen.

Secret_Revealed_Ann__Dario_Tortorelli_en_Ann_van_den_Broek_Foto_Sascha_van_der_VosSecrets Revealed – diverse sessies en tijden (ook op 4 oktober te zien)
Een van de allertofste evenementen tijdens de Dansdagen, zijn toch wel de Secrets Revealed sessies. Hierbij gooien dansgezelschappen en dansmakers hun (normaliter zo gesloten) deuren open voor het publiek en kun je kijken naar repetities en prille danscreaties. Ook hier is de setting kleinschalig, waardoor de ervaring des te intiemer aanvoelt. Dit jaar kun je op 3 en 4 oktober kijken naar sessies van Scapino Ballet, Dox en Ann Van den Broek. Een absolute aanrader voor nieuwsgierige dansfans.

Distinguished Dreams #2 – om 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur (ook op 4 oktober te zien om 15:00 uur)
Distinguished Dreams was een van de verrassingen tijdens mijn bezoek van vorig jaar: hierbij maken jonge dansmakers een choreografie in samenwerking met een andere kunstdiscipline. Ook de locatie (een pop-up store in het centrum van de stad) draagt bij aan het kijkplezier. Dit jaar wordt het een combinatie van choreografie en opera-zangers. Man, man, man, dat wordt tof. Of een beetje gek. Hoe dan ook: daar ben ik bij.

Jubel-Eindtijd_Cecilia_Moisio_AYA_Foto_Ben_van_Duin_(5)Jubel – diverse tijden en voorstellingen
Dit jaar viert Danstheater Aya haar 25-jarig jubileum tijdens de Nederlandse Dansdagen met maar liefst 3 choreografieën. Choreografen Alida Dors, Giulio D’Anna en Cecilia Moisio gingen het dialoog aan met reeds bestaande stukken van het gezelschap en creërden hiervan nieuwe werken onder de verzamelnaam Jubel. Die beloven overigens zó mooi te zijn, dat er al een aantal voorstellingen zijn uitverkocht. Haast je, als je dus niets van deze unieke celebratie wilt missen.

Het_Nationale_Ballet_-_Chroma_-_Foto_Angela_Sterling_1Het Feest van de Nederlandse Dans + party – 20:15-23:00 uur
Het Feest van de Nederlandse Dans is werkelijk waar de pièce de la résistance van de Dansdagen: de grootste dansgezelschappen van het land delen hierbij het podium en de hele setting is zó chic, dat zelfs het woord chic onder de indruk zou zijn. Ga volledig opgedirkt naar choreografieën kijken van het Nationale Ballet, Scapino Ballet, Introdans en het Nederlands Danstheater 2. Ik kan niet wachten. Vooral omdat erna in de foyer wordt gefeest alsof het 1999 is, in andere woorden; er wordt flink gefeest.

Aanraders 4 oktober

Diapositief_Joost_Vrouenraets_Foto_Erwin_PennersDiapositief – vanaf 10:00 uur
Een bijzonder evenement tijdens de Dansdagen is Diapositief van choreograaf Joost Vrouenraets. Als een pelgrimstocht danst hij letterlijk de lange weg van Heerlen naar Maatricht, en bij de Dansdagen kun je als publiek deelnemen in zijn verstilling in Maastricht. Je bepaalt zelf hoe lang je hem gezelschap houdt. Origineel concept dus, zeker het bezoeken waard.

Rise Up – 11:30-12:30 uur
Choreograaf Guilherme Miotto laat in Rise Up zien hoe meervoudig kampioen breakdance, Menno van Gorp, weerstand biedt tegen de zwaartekracht. Tof dat er op deze manier aandacht wordt besteed aan de kunst van urban stijlen als breakdance. Van Gorp is overigens genomineerd voor een Zwaan, dus sowieso iemand om in de gaten te houden. Ik ben benieuwd.

Mum’s the word – 13:30-14:30 uur
Spraakmakende choreografe Cecilia Moisio won vorig jaar de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en daarmee de mogelijkheid om een (grotere) voorstelling te maken. Dit stuk, Mum’s the Word, gaat tijdens deze editie in première en is gelijk zo gewild dat de voorstellingen op zaterdag al zijn uitverkocht. Er zijn nog nog wel kaarten voor de enige voorstelling op 4 oktober. Wil je deze voorstelling over emotionele erfenissen en schaamtegevoel zien? Wees er héél snel bij.

The_Battle_Foto_Sjoerd_Derine_Sine_Forma_ProductionsFree Spirit – Een Experimental Battle - 17:00-18:30 uur
Naast het feit dat ik de Dansdagen als pers bezoek, maak ik ook deel uit van de organisatie van Free Spirit – Een Experimental Battle. Anders dan bij andere battles gaat het bij bij deze experimentele battle niet alleen om de overtuigende skills en het danstalent van de deelnemers, maar ook om hun mogelijkheid te improviseren, hun eigen dans-identiteit, creativiteit en free spirit te tonen, en dat alles met professionele dansers uit de urban én moderne danswereld (o.a van Scapino Ballet en Introdans) als opponenten in de finale. Een ultieme clash van danswerelden dus. Alle dansstijlen zijn welkom en de deelnemers worden beoordeeld door een dansjury waar ik deel van uitmaak. De finale wordt gefilmd door de NTR en de presentatie is in handen van niemand minder de John Agesilas. De uiteindelijke winnaar gaat er niet alleen vandoor met de titel Free Spirit, maar wint ook een retourticket naar Rusland om te jureren bij de internationale Experimental Battle daar. Inschrijven voor de voorrondes (die plaatsvinden op 4 oktober vanaf 13:00 uur) is nog mogelijk en doe je hier. Zie ik je daar?

Reis, prijs en (ver)blijf
Het enige ‘ding’ met de Dansdagen is denk ik de locatie. Vooral mensen in de Randstad en het noorden van het land kunnen veel reistijd en reiskosten kwijt zijn aan een bezoek. Toch zijn er manieren om die kosten te drukken, zoals door met het OV te komen, wat parkeerkosten en gedoe scheelt. Alle voorstellingen zijn bovendien in Maastricht op loopafstand, dus die auto mis je echt niet. Als je van plan bent met de trein te komen dan kan ik je van harte aanraden om van tevoren via Marktplaats een dagkaart te kopen van een NS-actie. Heb ik vorig jaar ook gedaan en daardoor heb ik meer dan 20 euro bespaard aan reiskosten. Ook via de NS zelf kun je een goede reisdeal scoren. Verder liggen de ticketprijzen van de voorstellingen relatief laag en door de vele arrangementen en studentenkortingen die mogelijk zijn, kun je met elke portemonnee wel je dansante ding doen tijdens het festival. De slagroom op de taart Limburgse vlaai is toch wel een overnachting in Maastricht tijdens de Dansdagen. Zo kun je én aanwezig zijn bij de wilde feestjes die gevierd worden, én relaxt genieten van de leuke stad die Maastricht is. Ik kan je het Kaboom Hotel, Hampshire Design Hotel en, als je low budget wilt doen, AirBnB aanraden.

Ik ben er dit jaar op zaterdag 3 en zondag 4 oktober, en zal je via mijn Instagram en Facebook pagina op de hoogte houden van al mijn avonturen. Een uitgebreid verslag van het festival lees je de week erna hier op de blog. Ga ik je zien in Maastricht? Ik hoop het van harte! Laat het me weten in de comments hieronder of op de Dance Talk Facebook pagina! Voor meer informatie over de Dansdagen, ga hier naar hun website.

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter