img8294_33Onlangs zag ik de nieuwste voorstelling van fusion-dansgezelschap ISH: FunkISH. Op deze voorstelling heb ik lang gewacht, want ik werd al een jaar geleden (!) geïntroduceerd aan het concept van FunkISH, tijdens hun eerste repetitie bij de Nederlandse Dansdagen, en wist al gelijk dat ik erbij moest zijn zodra het stuk af was. Zo gezegd, zo gedaan; ik bezocht de try-out van deze “bijzondere voorstelling gericht op de funk, rhythm & soul van de jaren 60’s en 70’s” en hier lees je mijn recensie…

We I want the funk
Bij binnenkomst in de theaterzaal, is het thema van de avond gelijk duidelijk: funk is vindbaar op elke vierkante centimeter. Het in disco-letters geschreven woord ‘FunkISH’ straalt als een psychedelische komeet boven een podium op het podium (klinkt als een soort Inception maar dat is het niet) en mijn oren worden getrakteerd op nummers van onder andere Kool & The Gang, James Brown en Bootsy Collins. Godsamme wat heb ik hier zin in, want tijdens die eerste repetitie moest ik me al inhouden om niet mijn camera en notitieblok aan de kant te smijten en mee te doen met de dansers. Laat staan wat een gehele voorstelling met me zou kunnen doen. Hoop dat ik me in kan houden.

FunkISH_Studio Breed_5Danstalent
De dansers, die vast royaal gesponsord worden door een bretels-fabrikant, nemen plaats in de zaal terwijl de funky band (met dj) op het podium-podium zichzelf introduceert. Met kreten als ‘Funk is life!’ en ‘Do you want the funk?!’, wordt het publiek op gepaste wijze welkom geheten en opgewarmd voor de rest van de show. Naast me zit een jongen van een jaar of 10 al wild in de lucht mee te drummen terwijl zijn moeder met moeite haar heupjes onder controle kan houden.
Volledig in Soultrain-sferen verschijnen de dansers ten tonele en trekken gelijk alles uit de kast met een scala aan oldschool funk-bewegingen, afgewisseld met indrukwekkende tricks en individuele specialiteiten. Danser Yordana valt als ‘Prinses Popping & Locking’ gelijk op, maar ook de anderen draaien hun hand niet om voor salto’s, allerhande breakdance-moves en flarden van meer hedendaagse urban-stijlen in snelle groepsstukken en korte solo’s. Deze dansclub verstaat hun vak, terwijl de kundige band bekend repertoire van weleer mijn hoofd constant in beweging houden. Lekker.

FunkISH_Studio Breed_OL_12Al snel wordt de structuur van FunkISH duidelijk; ik kijk meer naar een dansconcert dan een traditionele dansvoorstelling, want elke kunstvorm, muziek, dans & projectie, krijgt omstebeurt de aandacht. Fijn voor minder ervaren publiek, maar hierdoor voelt het geheel voor mij wat te gefragmenteerd in plaats van samenhangend. Dat is ook te merken in de vele muzikale, politieke en sociale boodschappen die ze hierin verwerken; ze willen véél zeggen. In de korte stukjes die elkaar (op rustig tempo) opvolgen, passeren werkelijk alle ‘greatest hits’ van funk-dans & muziek de revue en stil in een stoel blijven zitten blijkt dan ook een hele uitdaging voor mensen in de zaal. Van het kenmerkende popping, locking en zelfs Lindy Hop in het dansmateriaal, tot de muziek van Prince en repertoire van Michael Jackson; het is een feest van herkenning voor een oudere generatie. Maar toch lijkt soms juist een jonger publiek de beoogde doelgroep van FunkISH te zijn, voornamelijk door het overdreven blij kijken, overacteren of expres stuntelig bewegen van de dansers, in combinatie met projecties van educatieve aard tussendoor. Een beetje verwarrend.

FunkISH_Studio Breed_35 It takes two
De kracht van FunkISH komt vooral naar voren in de duetten die later in de voorstelling verschijnen. Juist in deze duetten worden de talenten van de dansers en hun onderlinge chemie het sterkst zichtbaar, en onderscheiden ze zich daarmee van andere urban-dansers in de theatersector. Dat geldt ook voor de band. Bovendien worden er op deze momenten korte uitstapjes gemaakt naar dans en muziek van het heden, waar ik na de grote hoeveelheid ’60’s en ’70’s invloeden steeds meer naar hunker. Want hoewel ik geniet van de rake verwijzingen naar Michael Jackson, en later een Stevie Wonder-beatbox scene absoluut indrukwekkend vind, word ik niet genoeg gegrepen door het funk-thema van FunkISH. Daarvoor ‘leeft’ funk voor mij te weinig en is het materiaal soms gewoon te gedateerd en eenzijdig, ondanks de vele invalshoeken en boodschappen die ze gebruiken om het thema meer waarde te geven. In al die boodschappen voel je als kijker de sterke ambities van ISH, zo ook bij de afsluitende, enigszins dramatische ‘One Love’-scene ondersteund door beelden van Martin Luther King. Eén liefde, ik ben er helemaal voor, maar met de huidige onrust in de wereld (en in Nederland) heb ik geen Martin Luther King nodig, maar deze jonge groep performers die mij in het hier en nu de hand toereiken en uitnodigen om samen te komen en sterk te staan. De Amerikaanse politieke geschiedenis gebruiken voelt daarbij te afstandelijk. Want juist NU hebben we de energie van funk nodig, en daar heeft ISH dus gelijk in, maar in mijn ogen niet door middel van het enkel tonen van nostalgie, maar juist door een vertaalslag te maken naar het heden. Een funk-wedergeboorte; dat was mooi geweest.

FunkISH_Studio Breed_27Mijn laatste gedachten
Hoewel de funk-stroming an sich best interessant en belangrijk is, zal het wijden van een gehele voorstelling aan dit thema, in het huidige tijdperk, niet iedereen kunnen fascineren. Daarvoor miste ik bijvoorbeeld die eerder genoemde connectie met het hier en nu, en was het meer een nostalgische/ educatieve show dan een vernieuwende, samenhangende dansvoorstelling. Toch halen de performers alles uit de kast op een prettige, toegankelijke en kwalitatief sterke manier, en dat verdient wel een brede glimlach en een dansje met glinsterende bretels aan. Uiteraard op muziek van James Brown.

3 Stars (3 / 5)

Belangrijk om te weten: ik heb de try-out gezien, deze vindt altijd plaats voor de première en moet echt gezien worden als een test. Al helemaal deze try-out waar ik bij aanwezig was, want dit was de allereerste keer dat ze de voorstelling deden. Sindsdien kunnen er dus een aantal elementen van de voorstelling veranderd zijn. So you know. 

Ik hoop dat je hebt genoten van mijn recensie. Laat een reactie achter bij de comments of op de Dance Talk Facebook pagina. Wil jij FunkISH gaan zien? Ga hier naar de website van ISH voor meer informatie en kaarten. 

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter