Dance-talk-muziek-van-het-moment-dansWat vliegen de weken toch voorbij! Tussen interviews, reportages en recensies door is het uiteraard ook weer hoog tijd voor een nieuwe editie van Muziek van het Moment. In dit maandelijkse overzicht zie en hoor je een waslijst van nummers die mij momenteel inspireren voor dans. Zoals altijd een mix van bekende, minder bekende, nieuwe en oudere nummers die perfect zijn voor danslessen (van alle stijlen), choreografieën, solo’s, etc. Dit keer extra veel dikke beats om je energiek door deze druilerige maand heen te helpen…

Adele
Onder het motto ‘dan hebben we het maar gehad’, begint deze Muziek van het Moment natuurlijk met het nieuwste nummer van Adele. Wat een dijk van een plaat. Uiteraard al een triljoen keer bekeken op Youtube en ook ik ben er weg van. Perfect voor prachtige lyrical combinaties, klassiek balletoefeningen en ga zo maar door. Maar wees gewaarschuwd: ik schat in dat elke dansdocent/ danser, op elke dansschool of instelling, op de hele planeet, dit nummer gaat gebruiken voor dans. Dus als je perse onbekende muziek wilt gebruiken, sla deze dan over.

Full Crate
Toen ik laatst een moderne dansles deed van Guillermo Blinker bij Amsterdam Dance Centre, was ik naast het dansmateriaal weg van zijn muziekkeuzes. Ik stond dan ook na de les, bezweet en gelukkig, klaar om zijn playlist volledig over te nemen. Dit nummer van Full Crate staat sindsdien op repeat. Perfect voor choreografieën, maar ook voor technische oefeningen want daar gebruikte Guillermo het namelijk voor. Super tof, vooral als je de samples herkent… (iets met Ginuwine)

Sh?m
Als je het nummer van Full Crate tof vond, dan weet ik zeker dat je nu ook met hartkloppingen gaat luisteren naar en dansen op dit nummer van Sh?m. Dit nummer smeekt gewoon om toffe floorwork oefeningen, hiphop of moderne danscombinaties en meer. Niet geschikt voor mensen die vooral willen werken met blije muziek en luchtige riedeltjes.

Fridolijn
Met enige regelmaat krijg ik muziek toegestuurd van nieuwe, upcoming artiesten en zangeres Fridolijn was daar deze maand een van. Ik voelde me direct aangesproken door onderstaand nummer, breekbaar en dromerig, maar ook haar andere liedjes zijn het beluisteren waard. Frame This heeft een mooie melodielijn, is zeker geschikt voor een (lyrical) moderne of jazz choreografie, maar ook meer klassieke oefeningen zijn hier goed op te maken. En tot slot nog een kleine shout-out naar Josephine, de danseres in deze clip.

Losco
In lijn met de dikke beats van Full Crate, ontdekte ik afgelopen maand dit nummer van Losco. Holy [scheldwoord] nog aan toe, wát een track. Als je hier niet van gaat dansen dan weet ik het ook niet. Vooral als je into meer duistere, grime-achtige muziek bent ga je dit waarderen. Dus niet echt geschikt voor kinderdanslessen, maar voor andere stijlen en doeleinden kun je hier veel mee. Wat dacht je van een improvisatie-sessie of hiphop choreografie. Ik ga hier in ieder geval komende week een moderne choreografie op maken. Ohhh die beat…

Oscar and The Wolf
Een kleine herontdekking deze maand is Oscar and The Wolf. Wát een toffe muziek, tussen catchy en duister. Vooral Strange Entity is tof, maar ook You’re Mine is een aanrader om op te dansen. Of het nou het maken van combinaties, improvisatie-sessies of dansoefeningen is, hier kun je veel kanten mee op met vele doelgroepen en leeftijden.

Sef
Ik ben een groot liefhebber van de Nederlandse hiphopscene, en daar hoort waardering voor het nieuwe album van Sef, In Kleur, absoluut bij. Wat een ijzersterk album. Staat op repeat in huize Dance Talk. Niet alles is bruikbaar voor dans, maar onderstaand nummer ga ik zeker weten gebruiken voor een improvisatie-sessie. Maar uiteraard zijn streetdance/ hiphop combinaties met gemak (en plezier) te maken hierop. De clip is kunstig en inspirerend te noemen, dus ook dat is de moeite waard. Oke nu stop ik met de lofzang.

M.I.A.
Misschien rol je nu gigantisch met je ogen om dit nummer, maar ik heb Roadrunner van M.I.A. herontdekt. Ik denk dat elke danser of dansdocent hier een aantal jaren geleden een dans op gemaakt heeft, dus geen originaliteitsprijs voor mij. Maar who cares. Wat een rotsblok van een plaat. Ga luisteren en dansen. Nu.

Disclosure
Ik sluit deze Muziek van het Moment af met Disclosure. Uiteraard. Hun nieuwe album Caracal is uit en werkelijk elk nummer is geschikt/ perfect voor dans. Ik heb inmiddels een aantal moderne oefeningen op de nummers gemaakt als ook een moderne combinatie op het nummer Ego (helaas staat deze niet op Youtube). Deze twee nummers zijn in ieder geval toppers, wederom geschikt voor meerdere stijlen en doelgroepen.

Ik hoop dat je hebt genoten van dit overzicht! Welk nummer sprak jou het meest aan? Volgende maand ben ik er uiteraard weer voor je met een nieuwe lijst, mocht je suggesties hebben voor toekomstige edities van Muziek van het Moment, laat het me weten in de comments hieronder of op de Dance Talk Facebook pagina.

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

1 reactie

  1. Vind dit zo`n handig topic: Muzek van het moment. Alleen zou het niet handig zijn hiervoor een apart kopje op je website te maken.Dan kan je het gemakkelijk terugvinden, En de bezoekers van je website ook :)

Laat een reactie achter