mr-gaga-dance-talk-winactie1De beste dansfilm/ docu die ik ooit heb gezien is Mr Gaga. Punt uit. Klaar. Inpakken. Toedels. De film over de carrière van choreograaf extraordinaire Ohad Naharin en zijn dansgezelschap Batsheva Dance Company was voor mij als volgeling van dit heerschap natuurlijk per definitie een hit, maar toch had ik niet gedacht zó weggeblazen te worden. Ik klopte na het zien van de film gelijk aan bij het Filmisrael Festival, waar ik de film zag, en we besloten samen te werken om een Dance Talker een ultra-speciale Mr. Gaga-ervaring te geven. Lees hier verder en win..

Ohad Naha..wie?
De gemiddelde Dance Talker weet al lang en breed dat ik fan ben van alles waar Batsheva Dance Company ook maar iets mee te maken heeft. Het Israëlische dansgezelschap behoort al vele jaren tot de meest vernieuwende en baanbrekende gezelschappen op de planeet en het onderscheidt zich nog altijd binnen de wondere wereld van de moderne dans. Batsheva Dance Company heeft zoveel fans over de hele wereld, zodra ze ook maar een teennagel over de grens zetten zijn hun voorstellingen praktisch direct uitverkocht. Dit internationale succes komt niet alleen door het verpletterende talent van de dansers, die tegen het buitenaardse aan zit, maar zeker ook door de mastermind van de club; meneer Ohad Naharin, a.k.a. Mr. Gaga, alias Heerser-van-alles-wat-ik-tof-vind-in-dans. Naast het feit dat hij vroeger een succesvol danser was (zonder gedegen dansopleiding), ontwikkelde hij zich tot onderscheidend choreograaf en artistiek genie, en knalde zo het ingedutte Batsheva Dance Company van standje ‘muf’  naar standje ‘Rockster’, allemaal door zijn opvallende bewegingstaal en visie op dans.

mr-gaga-dance-talk-winactie3

Mr. Gaga (niet Lady Gaga)
Het werk van Naharin valt op door de dierlijke bewegingen, de aanwezige sensualiteit, agressie, oog voor detail, humor, virtuositeit en nog veel meer woorden in dat genre. Daarbij nog niet eens gesproken over de toffe keuzes voor muziek, licht en kostuums, wat tijdens een Batsheva-voorstelling altijd zo lekker samenvalt dat je er bijna onpasselijk van zou worden. Bijna. De connectie die ik heb met Batsheva werd een aantal jaren geleden nog sterker door het feit dat ik Ohad’s bewegingstaal zelf aan den lijven ondervond; Gaga. Gaga is te zien als een improvisatietechniek waar les in wordt gegeven, dat onder andere gaat over bewegen vanuit een gevoel van loslaten, alert zijn, ontvankelijk zijn voor bewegingen vanuit jezelf als ook van buitenaf, en het vinden van genot in je eigen lijf en tijdens het dansen. Door een reeks van ‘multi-layered tasks’ hebben de Batsheva-dansers hun danstalent naar hogere hoogten weten te brengen, maar ook de gemiddelde sterveling kan Gaga-lessen doen. Een unicum dat een choreograaf een taal heeft ontwikkeld die voor iedereen bedoeld is en zodoende niet oordeelt over leeftijd, geslacht, danstalent of ervaring, maar ook voor professionele dansers een verrijking is. Het is het niet-zo-geheime wapen van de Batsheva-dansers, het is de jarenlange training in deze stijl die hun laat behoren bij de danstop van de wereld en vele gerennomeerde gezelschappen het nakijken geven.

Over de film & kaarten winnen!
Dat er een film over Naharin gemaakt zou worden, over zijn interessante weg naar de top en de ontwikkeling van Gaga, vond ik net zo voor de hand liggend als de aanwezigheid van paneermeel op een visstick. Het was gewoon een kwestie van tijd tot iemand het op zich zou nemen. Het werd Tomer Heymann die op fascinerende, grappige, maar ook ontroerende wijze een kijkje wist te geven in het leven van Naharin. Na maanden wachten zag ik de film onlangs tijdens het Filmisrael Festival (bezoek ik jaarlijks) en eenieder in de zaal was totaal verpletterd door Naharin en het prachtige portret van zijn leven en werk. Toen ik mijn enthousiasme voor de film deelde op de Dance Talk Facebook pagina waren de reacties dermate hysterisch, dat ik besloot een samenwerking met het festival voor te stellen met daarbij een unieke winactie om het celebratie-level op te krikken.

mr-gaga-dance-talk-winactieWat kun je winnen?
2 kaarten voor Mr. Gaga op 30 april in Wijk 7 te Amsterdam (bij zonsondergang!)
– Als bonus krijg je ook nog 2 kaarten voor de Gaga workshop voorafgaand aan de film, om 18 uur

Hoe kun je meedoen?
Vertel onder dit artikel of op de Dance Talk Facebook pagina met een (originele) reden waarom jij de kaarten voor de film + de workshop moet winnen! It’s that simple. De winnaar zal op vrijdag 29-04 bericht krijgen en de dag erna kunnen genieten van deze ultieme (Mr.)Gaga-experience.

Ik ben benieuwd naar je reactie en ook of je Mr. Gaga misschien al gezien hebt. Voor meer informatie over Mr. Gaga, de Gaga workshop, praktische zaken en Filmisrael, ga hier naar de website van het festival. LET OP: De film zal na de vertoning op 30 april, naar verwachting niet binnen aanzienbare tijd nog ergens anders vertoond worden. Ook de Gaga workshops worden weinig in Nederland georganiseerd, dus grijp je kans!

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:
X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

10 reacties

 1. Ik voel mij verbonden met de film en ik voel een enorme drang om hem met mijn vader te zien.
  Ik heb mijn vader en mijn Joodse roots nooit gekend totdat ik 30 werd. (Ik ben nu 37).
  Mijn vader komt ook uit Israel en is ook danser geweest! Zijn passie hiervoor heb ik gemist in mijn leven (naast vele andere dingen.) Dezelfde passie als ik! Terwijl we elkaar niet kenden.
  Onlangs ben ik door mijn vader erkend en heb ik zijn achternaam overgenomen.
  We hebben niet veel met elkaar kunnen delen en nu is hij oud.
  Ik zou zo graag samen met mijn vader deze film zien. Dan kunnen we onze passie en roots eindelijk delen.

 2. Ik zou de kaarten willen winnen om ze weg te geven aan 2 super dansvrienden, dit deze film/ man en Gaga gemist hebben. Of wie weet ga ik ik nog wel een keer, daar ik nu lees dat er een Gaga workhop aan voor af gaat. Iedere danser zou hier kennis mee moeten maken.
  Heb zelf 2 jaar geleden een week lang durende Gaga workshop gevolgd, na het lezen van jou blog over Ohad. Het voelt aan als oer- en oorsprong-dans. Zo natuurlijk, zo heerlijk om in mee et worden genomen. Zo zoekende naar de puurheid van een beweging vanuit een beeld.
  De film vulde in beeld en inhoud het volledige beeld van Ohad aan. Soms kan je weg dwalen van een film of dansvoorstelling. Nu dwaalde ik samen met Ohad in zijn film door alle lagen van zijn heen. Helemaal meegenomen en weer geraakt was ik. Daarom moeten anderen deze film ook zien.

 3. Ik zou deze kaarten graag willen voor een vriendin en mijzelf, omdat we met ontzettend veel liefde en passie aan een van de pracht stukken hebben gewerkt. We hebben het vervolgens twee jaar achter elkaar gedanst met na afloop een ongelofelijk en niet te beschrijven gevoel van voldoening. Nadat we dit stuk vorige maand, 4 jaar later, weer terug keken raakten we weer enorm gefascineerd en geboeid door alle emotie en de vele lagen die in zijn choreografien verwerkt zitten. Deze film zal ons zeker weken pratende en discussiërende houden.

 4. Ik heb Mr Gaga tijdens het IDFA al gezien en vond de film geweldig. Ik houd heel erg van Israëlische dans. Ik houd sowieso veel van Israel en Israeli’s. Er zit iets ontembaars, iets wilds in het land en de mensen en Ohad Naharin is daar een prachtig voorbeeld van. Een paar jaar geleden was er tijdens het Israelische Filmfestival – weet niet of het toen al Filmisreal heette – ook een film over Israelische dans, de geschiedenis ervan, met beelden van dans op het strand van Tel Aviv en op het Suzanne Delial plein. Die film heb ik ook 2 keer gezien. Zou hem graag nog eens zien. Ook fascinerend. Afgelopen zomer heb ik een paar maanden in New York gewoond en daar wat ‘gaga for people’ lessen gevolgd. Ik wou dat het hier ook was……Ook als ik dit niet win ga ik naar de workshop en de film, al hoop ik vurig dat het dan wat warmer is…..openluchtvoorstelling…..

 5. Dank je wel voor het mogelijk maken van deze actie!
  Ik zou de kaartjes heel graag willen winnen, maar ik kan geen originele redenen bedenken. Alleen maar heel saaie: ik bewonder hem zeer. Hij is mijn grote inspirator en ik zou dolgraag de film willen zien en aan de workshop deelnemen omdat ik dat nog niet heb mogen ervaren. Toen ik kennismaakte met zijn werk gebeurde er iets met mijn hele visie op de dans. Ik vraag me af wat er zich gaat openbaren na het volgen van de workshop en het zien van de film.

 6. Pernelle Lorette

  Wat een leuke winactie! Echt baaaaaalen dat ik op die dag al een familiebijeenkomst heb gepland. Dat lijkt me zo’n gave ervaring!

 7. Ik zou heeeeel graag winnen! Waarom? Omdat het er zo fantastisch uitziet en ik heel graag meer wil zien. Mij nog meer wil laten inspireren door deze man door deze film. Daarom…Iets orginelers kan ik niet verzinnen. Ik ben hier ook niet zo goed in. Maar wow wat lijkt me dit gaaf!!!! En ja wat wil ik deze film heeeeel graag zien.

 8. En de workshop! Uiteraard lijkt het mij fantastisch deze mee te mogen maken en me te verrijken met deze evaring! Wow!!!
  Dit als toevoeging op mijn vorige reply.

 9. Hoi!
  Waarschijnlijk is deze reactie te laat, maar ik wil het toch nog even proberen. Ik wil graag de tickets winnen voor mijn buikdansjuf! Ik heb 2 redenen bedacht waarom ze moet.

  1. Ze heeft superlang krullend haar dat kan zwieren, en geverfd wordt met henna, en als dan d’r haar weer bijgeverfd is ziet de douche eruit als een slagveld, en bij Ohad Naharin zien zijn stukken er soms ook uit als een slagveld, en daarom horen zij en zijn stukken bij elkaar.
  2. Soms dan durft ze dingen niet te plaatsen, omdat ze die te gek vind, maar dan worden de dingen nooit zichtbaar voor andere mensen en dat is dan superjammer dus dan moet ze het iets minder erg vinden als ze iets geks doet en daar dus losser in worden en ze is dus nu niet los en het schijnt dat Ohad Naharin het heel interessant vind als mensen nog gebonden en gesloten zijn omdat er iets supermoois in kan zitten. Een schat zegmaar die heel waardevol is maar nog wel open moet en zij heeft dat dan dus denk ik.

  Maar echt, ze verdient deze workshop en het zal echt heel waardevol kunnen zijn voor haar om op deze manier te leren bewegen. Hopes up!!

 10. Mijn leeftijd is 70 jaar.
  Heb geen dansopleiding gehad. Toch beweeg ik mij alleen maar dansend.
  Zelfs traplopen is voor mij een dans.
  Ben steeds in de ban van de beweging.
  Daarom houd ik van de voorstellingen van Ohad.
  Met mijn kleinzoon zou ik de film willen zien en de workshop genieten.
  Leve de lichaamsbeweging……….
  Met vriendelijke groeten Julie Trynes zie mailadres

Laat een reactie achter