ConnyJanssenDanst_COURAGE_FotoLeoVanVelzen_4677Zeg je Conny Janssen Danst dan zeg je locatietheater, dans en een redelijk hysterisch randprogramma. Ook voor de nieuwste voorstelling van het Rotterdamse gezelschap werd deze formule ingezet: in de blauwe gashouder, de Ferro Dome, tonen ze t/m 10 juli de grootse voorstelling Courage. Ik was bij de première, werd verrast en vertel je hier waarom…

De maan
Bij aankomst in de Ferro Dome kijk ik met hoger dan hoge wenkbrauwen naar al het visuele geweld van het randprogramma van Courage. Denk aan een Berlijns underground festival meets Dutch Design meets een markt in Marrakech meets een hal die bijna op instorten staat. Ik ben op een prettige/ kunstzinnige wijze compleet in de war. Wát een goede start. In de Dome gaan mijn ogen ook al snel in standje manga, want wat ik daar zie had ik al helemaal niet aan zien komen. Hoe. Vet. Is. Dit?! Alleen al de grootte van de zaal en de opzet van het podium zijn redenen om met ‘I love Conny’-spandoeken te gaan rondlopen. De Dome is als een arena. Het publiek zoekt inmiddels naar een stoel in de grote ring, terwijl een van de dansers al bezig is met het stoïcijns neerleggen van kleedjes op het speelvlak. Muzikale duizendpoot Maartje Teussink begeleidt hem met een droevige, maar spacy soundscape, en had ik al gezegd dat er een gigantische witte bol boven het speelvlak hangt? Denk het kleine, gladde broertje van de maan. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Wow.

ConnyJanssenDanst_COURAGE_FotoLeoVanVelzen_0892Weggeblazen door Con & co
De neergelegde kleedjes fungeren als een moderne dans-catwalk. Schokkerig komen de dansers oplopen over de lange lijn met kleden, trippelend, zoekend, vol beheerste dierlijkheid en met een duidelijk sci-fi randje. De maan schijnt. Dreigend, smaakvol. Ook de kostuums suggereren niets anders dan buitenaardse fashion du jour. De toon is gezet. Teussink ontpopt zich ondertussen langzaam maar zeker tot een heuse Ariël 2.0 en haar magische stemgeluid blaast zonder moeite de hele provincie door. De dansers vinden in het maanlicht hun weg, introduceren zo Janssen’s kenmerkende bewegingstaal in korte groepsstukken, verschillende formaties en sterke wisselingen van scenes. De dans lijkt rauwer dan bij vorige stukken van CJD, met een hypnotiserende urgentie die ik niet van Janssen gewend ben. De dansers grijpen naar kelen, tonen korte attacks en schokken in het lichaam die zowel fijntjes als dramatisch zijn, en de groep lijkt werkelijk in een ander, parallel universum te bewegen.

CourageBuitenaards
Het dansmateriaal neemt toe in vaart en wordt werkelijk kakstrak uitgevoerd. Het is lang geleden voor mij dat ik groepsmomenten zó vlijmscherp en gedetailleerd gedanst zag worden in een dergelijke grote ruimte, zonder een duidelijke beat of telling als houvast. Respect. Niet dat de muziek overigens niets bijdraagt, integendeel zelfs; Teussink met haar 10.000 instrumenten en haar koor, speelt de perfecte, droevige soundtrack voor dit nieuwe volk, zowel opzwepend als dromerig zacht. Alle elementen vallen samen. Het is alsof Janssen me voor het eerst uitnodigt zelf te fantaseren, me de ruimte geeft om meegevoerd te worden door de sprookjesachtige elementen en zo is Courage mijlenver van een kant-en-klaar dansproduct voor de massa (zoals het gezelschap door sommigen gezien wordt). Ze zet verhalende scenes neer die nergens alle antwoorden geven, maar mij naar binnen lokken. De dansers lijken ook op hun plek in dit materiaal, waar vooral tijdens de grootse verplaatsingen, wilde sprongen (met een glansrol voor topper Mitchell-Lee van Rooij) en een aantal sterke solo’s hun veelzijdigheid goed en van dichtbij te zien is.ConnyJanssenDanst_COURAGE_FotoLeoVanVelzen_1171

Zoals het Conny Janssen Danst betaamt, is er niet alleen focus op dans, maar is theatraliteit ook nu weer een rode draad in het werk en schuurt het gezelschap zo nog altijd meer tegen bewegingstheater aan dan pure dans; er is veel aandacht voor expressie, symboliek en de ontwikkeling van rollen. Dat laatste is echter iets wat mij gaandeweg gaat tegenstaan. De bekende gezichten van het gezelschap krijgen veel meer aandacht in solo’s en (brave) duetten, waarvan ik ook soms denk dat ik het materiaal al eens gezien heb. Als ook in deze voorstelling blijkt dat Mariko Shimoda een piepende, opvallende rol speelt, mis ik toch wel de vernieuwing waar mevrouw Janssen zo goed mee bezig was in vorige scenes. De lievelingen zijn te duidelijk in beeld en nemen zo mogelijkheden weg voor het nieuwere talent wat er is, bijvoorbeeld de fantastische Milang Lie Meeuw Lew en Courtney Robertson. Die vlammen en weten mijn aandacht terug te winnen in de groepsstukken die nog volgen, dát had ik meer willen zien. Janssen lijkt richting het einde van het stuk moeite te hebben gehad met het afronden van het sci-fi sprookje, het rauwe randje behouden en had ze nog teveel te zeggen. Zo overweldigend mooi als dat de avond (grotendeels) is, zo zwaar is het om aan het einde naar een zoveelste man-vrouw duet of een grootse scene te kijken waarin de doeken ineens nog een rol krijgen. Mosterd na een buitenaardse maaltijd. Misschien kon Janssen geen afscheid nemen van het verhaal wat ze neergezet heeft, wat ik ergens ook wel snap, of had ze het gevoel dat mensen bij een korter stuk het idee zouden hebben dat ze geen waar voor hun geld zouden krijgen. Toch denk ik dat met zo’n spektakel een stuk van 15 minuten al een rechtvaardiging zou zijn geweest voor het geld. Vandaar 4 sterren. Jammer dat ik er geen 5e aan kon geven. Ik had het ze gegund.

4 Stars (4 / 5)

Ik hoop dat je hebt genoten van mijn recensie. Heb jij de voorstelling al gezien of zou je dat nog willen? Laat het weten in de comments hieronder of op de Dance Talk Facebook pagina. Courage is nog t/m 10 juli 2016 te zien in de Ferro Dome in Rotterdam. Voor kaarten en meer informatie, ga hier naar de website van Conny Janssen Danst. 

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Facebook: Dancetalk
X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Instagram: Dancetalk_nl

Fotocredits: Leo van Velzen.

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter